Ξεκίνησε το 41ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Αρχαιομετρίας στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

Ξεκίνησε το 41ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Αρχαιομετρίας στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ξεκίνησε χθες τις εργασίες του το 41ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Αρχαιομετρίας, το οποίο αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός στο χώρο της αρχαιομετρίας και της αρχαιολογικής έρευνας.
Το Διεθνές Συμπόσιο Αρχαιομετρίας αποτελεί μία διεπιστημονική συγκέντρωση, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, ενώ φέτος θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Χορού της πόλης.
Οι διοργανώσεις του International Symposium on Archaeometry (ISA) δίνουν την ευκαιρία στην παγκόσμια κοινότητα των επιστημόνων και του τεχνικού κόσμου της αρχαιομετρίας, αρχαιολογίας και διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς να συγκεντρωθούν και να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως της επιστήμης και τεχνολογίας υλικών, των ψηφιακών εφαρμογών, των τεχνολογικών εξελίξεων στο χώρο κ.ά.
Παράλληλα, κατά το συμπόσιο θα παρουσιαστούν οι νέες εξελίξεις, τεχνολογικές και επιστημονικές, αλλά και νέα ευρήματα, ενώ θα συζητηθούν σημαντικά θέματα, όπως διεθνείς προκλήσεις στην αρχαιολογία και την πολιτιστική ιδιοκτησία και προστασία.
Μιλώντας για το συμπόσιο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Μασσέλος, δήλωσε ότι είναι μεγάλης σημασίας η συγκεκριμένη εκδήλωση και είναι δείγμα της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και, μάλιστα, σε επιστημονικούς τομείς μεγάλου ενδιαφέροντος, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στους οργανωτές και κυρίως στον κ. Ζαχαριά, ο οποίος είχε τη βασική ευθύνη του συντονισμού. Κλείνοντας ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες του συμποσίου, προσθέτοντας: «Μακάρι να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις στο μέλλον».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και ουσιαστικά ο άνθρωπος που έφερε το συμπόσιο στην Καλαμάτα, κ. Ζαχαριάς, δήλωσε στο «Θάρρος» ότι αποτελεί μια πολύ μεγάλη διοργάνωση, η οποία διοργανώνεται ανελλιπώς από το 1961 που ξεκίνησε στο Λονδίνο.
Κατά τον ίδιο, δεν είναι μόνο μεγάλο γεγονός για την Καλαμάτα, αλλά και για όλη την Ελλάδα, αφού στη χώρα μας ξαναγίνεται έπειτα από 30 χρόνια.
Επίσης, ανέφερε ότι έχουμε ρεκόρ συμμετοχών, με σχεδόν 600 εργασίες από 60 εγγεγραμμένους συνέδρους από 52 χώρες.
Τέλος, αναφέρθηκε στο πώς το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κατάφερε να φέρει το συμπόσιο στην πόλη, λέγοντας ότι έγινε ύστερα από ψηφοφορία ανάμεσα «σε μεγάλους συνυποψηφίους».
Να σημειωθεί πως στην Καλαμάτα την Κυριακή έφθασαν τα 200 πρώτα άτομα, ενώ μέχρι την Τετάρτη θα έχουν έρθει όλοι οι συμμετέχοντες.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση