Όσο περνά ο καιρός, τόσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία ανάδειξης της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, κι όπως είναι γνωστό, ανάμεσα στην τελική τριάδα είναι και η Καλαμάτα. Τα περιθώρια πλέον στενεύουν και έτσι οι αποφάσεις που θα παρθούν είναι σημαντικές για το μέλλον της Καλαμάτας.
Για αυτό το λόγο χθες η παράταξη «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες» πραγματοποίησε σχετική εκδήλωση. Ομιλητές ήταν ο πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος, ο πολιτιστικός διαχειριστής Ανδρέας Τσιλίρας και ο υπεύθυνος κατασκευών της Πάτρας το 2006, Στάθης Χρυσικόπουλος.
Ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι η πόλη έχει διανύσει ένα πολύ μεγάλο ταξίδι στον πολιτισμό, το οποίο δικαιώθηκε και επιβεβαιώθηκε, αφού πλέον η Καλαμάτα είναι στις τρεις υποψήφιες πολιτιστικές πρωτεύουσες. Το αποτέλεσμα «αυτό ήρθε, βέβαια, και από την πολύ καλή δουλειά που έγινε από την ομάδα προετοιμασίας. Τώρα, όμως, είναι η στιγμή της αφύπνισης, τώρα πρέπει να βγει μπροστά η ψυχή της πόλης. Δηλαδή, πέρα από την ωραία προετοιμασία, πρέπει η πόλη να αντιληφθεί το μεγάλο κεκτημένο της και να φέρει μπροστά στον πυρήνα της ζωής, της αειφορίας και της μελλοντικής της ανάπτυξης τον πολιτισμό».
Κατά τη γνώμη του, αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος της επιτυχίας, όχι για να γίνει η Καλαμάτα πολιτιστική πρωτεύουσα, αλλά για να γίνει μια πόλη με ταυτότητα, όχι μονάχα καλαματιανή, ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή.
Ερωτώμενος για το αν υπάρχουν συνεργασίες για τη νίκη της Καλαμάτας, απάντησε ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο, στο οποίο πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλο βάρος, από αυτή τη στιγμή μέχρι την κατάθεση του τελικού φακέλου. «Είναι δύο μαγικές λέξεις, που επισημαίνει και η επιτροπή κρίσης των προτάσεων, και είναι οι λέξεις συνέργειες και δίκτυα, δύο λέξεις- κλειδιά, που πρέπει να δουλέψει η πόλη.
Αυτό που πρέπει να αλλάξει και να μπει στο μυαλό των Καλαματιανών είναι το εξής: όταν ρωτάς κάποιον δημότη ποια είναι η πρώτη προτεραιότητα στην πόλη, θα βάλει τον πολιτισμό πέμπτο- έκτο στη σειρά, ενώ κανονικά θα πρέπει να είναι η πρώτη» σχολίασε.
Σε ερώτηση αν το όλο εγχείρημα της πολιτιστικής πρωτεύουσας εγκυμονεί κινδύνους για το μέλλον της πόλης, ο κ. Μπένος απάντησε θετικά, κάτι που μπορεί να συμβεί αν σχεδιαστεί κάτι εν κενώ, χωρίς να μείνει και να υπερασπίζει διαχρονικά την πόλη. Γι’ αυτό επισήμανε πως «ό,τι σχεδιαστεί τώρα πρέπει να σχεδιαστεί σαν να μην πάρουμε την πολιτιστική πρωτεύουσα, κάτι δηλαδή που θα κάναμε έτσι και αλλιώς».
Για τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, είπε πως απέτυχαν, κι αυτό συνέβη γιατί όλη η προετοιμασία και οι υποδομές που έγιναν τότε δεν αξιοποιήθηκαν.
Τέλος, τόνισε το κραυγαλέο παράδειγμα των ολυμπιακών έργων, «έργα ντροπή για τη χώρα μας, αφού έγιναν σπουδαίες υποδομές, οι οποίες τώρα είναι κελύφη ντροπής».
Όσο για την υποψηφιότητα και την οικονομική κατάσταση, δήλωσε ότι λεφτά πάντα υπήρχαν, η πόλη δεν έχει ανάγκη από λεφτά για να οργανώσει αυτό το εγχείρημα, αφού στις υποδομές είναι υπερπλήρης. Αυτό που χρειάζεται είναι λειτουργικές δράσεις χαμηλού κόστους, που πρέπει να τη φέρουν στο επίκεντρο του πολιτισμού και της Ευρώπης.
Από την πλευρά του, ο Μανώλης Μάκαρης μίλησε για τον αποκλεισμό και τη μυστικοπάθεια που υπάρχει στο πρόγραμμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας και από τη Δημοτική Αρχή, αλλά και από το Γραφείο Υποψηφιότητας. Ακόμη, τόνισε ότι οι αποφάσεις που θα παρθούν τώρα είναι κρίσιμες, αφού θα δεσμεύσουν την πόλη για τα επόμενα χρόνια, γι’ αυτό έφτασε ο κόμπος στο χτένι και πρέπει να ανοιχθεί για όλους η διαδικασία. Όπως τόνισε, ή θα πάμε όλοι μαζί ή η παράταξή του θα οριοθετήσει τη θέση της.
Ο Ανδρέας Τσιλίρας, που είναι πολιτιστικός διαχειριστής, δήλωσε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για την πόλη, με έναν όμως βασικό όρο: να μην επιμείνει μόνο στο θέμα του πολιτισμού και στην ημερομηνία κατάθεσης της τελικής πρότασης, πρέπει, δηλαδή, να δημιουργηθεί ένας ολόκληρος στρατηγικός σχεδιασμός για την Καλαμάτα, να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει όλο αυτό.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση