Οι Δήμοι… σπρώχνουν τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αύριο θα έχουμε το δεύτερο και τελευταίο (;) γύρο επαφών κυβέρνησης και δημάρχων της Πελοποννήσου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Κι αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις χθεσινές δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, αλλά και τα δεδομένα που υπάρχουν, θα έχουμε μια βελτιωμένη συμφωνία με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, εκτίμησε χθες το μεσημέρι ότι θα προχωρήσει η διαχείριση με τη ΣΔΙΤ, έστω και με «φτιασιδώματα». Υπαινίχθηκε, μάλιστα, ότι τη συγκεκριμένη εξέλιξη δεν την επιθυμούσε ο Δήμος Καλαμάτας, αλλά τόνισε ότι είναι αποτέλεσμα της υπεκφυγής των ευθυνών πολλών άλλων Δήμων της Πελοποννήσου.
Αύριο, λοιπόν, θα υπάρξει, συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τα μεγάλα έργα της χώρας, στα οποία εντάσσεται και η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Στην πρώτη συνάντηση είχαν παραβρεθεί από την κυβέρνηση ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης και ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης.
«Φαίνεται ότι τελείωσαν τα ψέματα», δήλωσε ο Παναγιώτης Νίκας, εκτιμώντας ότι στην αναφερόμενη συνάντηση θα οριστικοποιηθεί εάν η διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου θα γίνεται από τους Δήμους ή από την ΤΕΡΝΑ, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενέργησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο κ. Νίκας συνέχισε την εκτίμησή του, σημειώνοντας ότι θα προχωρήσει η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ, με βελτιωμένους όμως όρους, σε σύγκριση με τους όρους του διαγωνισμού της Περιφέρειας, οι οποίοι συμφωνήθηκαν στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την εταιρεία.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε ότι η υπόθεση οδηγείται σε αυτή την εξέλιξη, επειδή 13 από τους 26 Δήμους της Πελοποννήσου δε συνεργάστηκαν προς την κατεύθυνση της διαχείρισης των απορριμμάτων από τους ίδιους Δήμους. Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος είχε προτείνει να προχωρήσει η διαχείριση από τους Δήμους, αρχικά από τους έξι μεγάλους Δήμους της Πελοποννήσου. Επιπλέον, άφησε αιχμές για συναδέλφους του δημάρχους, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να κρυβόμαστε συνέχεια, αφήνοντας τον άλλο να βγάλει τα κάρβουνα από τη φωτιά».
Πάντως, κλείνοντας, υπογράμμισε ότι το μείζον ζήτημα είναι να κλείσει αυτή η υπόθεση, που τόνισε ότι ταλαιπωρεί επί δεκαετίες την περιοχή μας.
Πάντως, επί του θέματος να θυμηθούμε και δύο… κρατούμενα. Τις προηγούμενες ημέρες, σύλλογοι από την Αρκαδία και τη Μεσσηνία κάλεσαν την κυβέρνηση να ακυρώσει, αντί να επαναδιαπραγματεύεται, τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.
Επίσης, ζήτησαν από τους δημάρχους να εκπονήσουν οι Δήμοι τοπικά σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων, με «δημόσιο χαρακτήρα» και με έμφαση στη διαλογή στην πηγή.
Στην κοινή ανακοίνωση σημειώνουν, δε, ότι μια σειρά νομικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών λόγων θα έπρεπε να καθιστούν απαγορευτική τη δημιουργία εργοστασίων διαχείρισης σκουπιδιών στην Καλλιρρόη και το Μελιγαλά, όπως προβλέπεται να γίνει στη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ.
Τέλος, από τη δική της μεριά η κυβέρνηση, φοβούμενη το αδιέξοδο, προχώρησε σε διαπραγμάτευση με την ΤΕΡΝΑ, η οποία βελτίωσε τη συμφωνία σε κάποια σημεία.
Παρ’ όλα αυτά, παραμένει έξω από την αντίληψη που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η περιφερειακή παράταξη που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο, σε συνεργασία και συνεννόηση με τους δημάρχους, προτείνει τη διαλογή στην πηγή με ανακύκλωση και κομποστοποίηση και διαμόρφωση χώρων υγειονομικής ταφής των υπολοίπων. Σθεναρά οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετες, μαζί και η πλειοψηφία των βουλευτών της περιοχής, με το φαραωνικό έργο της Περιφέρειας.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη