Υπογράφηκε χθες από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου η σύμβαση και ξεκινά η υλοποίηση του έργου που αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας, από τον κόμβο της ∆ιασποράς έως τον ποταμό Νέδοντα, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.
Επίσης, τη Δευτέρα το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου θα συζητηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών – Νέας Εισόδου στο τμήμα από Θουρία έως ποταμό Νέδοντα του Δήμου Καλαμάτας», που είναι το υπόλοιπο μέρος του έργου και το κόστος του υπολογίζεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Στόχος των δύο έργων είναι να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα με λιμνάζοντα νερά από τη βροχή στον εθνικό δρόμο, κάτι που έχει αποτελέσει πολλές φορές κίνδυνο για τα διερχόμενα οχήματα.
Από Διασπορά έως Νέδοντα
Η σύμβαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης με τον ανάδοχο εργολάβο Αναστάσιο Γεωργιόπουλο για την εκτέλεση του έργου «Αντιπλημμυρικά έργα στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας από τον κόμβο της ∆ιασποράς έως τον ποταμό Νέδοντα» είναι ύψους 377.407,84 ευρώ (με ΦΠΑ), καθώς η έκπτωση που είχε δώσει κατά τη δημοπράτηση ήταν 52,82%.
Το έργο είχε δημοπρατηθεί τον Οκτώβριο του 2015 και ο κ. Γεωργιόπουλος προσέφερε τη μεγαλύτερη έκπτωση.
Η προθεσμία ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου τμήματος είναι 8 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και το έργο πρέπει να έχει κατασκευασθεί το αργότερο έως 15/11/2016.
Από Θουρία έως Νέδοντα
Το υπόλοιπο τμήμα του έργου υπάρχει δέσμευση ότι θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους του υπουργείου Υποδομών. Το δε Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα γνωμοδοτεί για την ΜΠΕ.
Όπως αναφέρεται στην εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος, για το έργο «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών – Νέας Εισόδου στο τμήμα από Θουρία έως ποταμό Νέδοντα του Δήμου Καλαμάτας» δεν έχει κατατεθεί καμία ένσταση πολίτη ή φορέα, ενώ το εντάσσει σε «ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας».
Γνωμοδοτεί δε θετικά για την εκτέλεσή του, με την τήρηση των όρων που θέτει.
Το έργο, ειδικότερα, αφορά στην αποχέτευση ομβρίων υδάτων που συγκεντρώνονται στη ζώνη διέλευσης της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Καλαμάτας από το ύψος του οικισμού της Θουρίας έως και το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, σε παρακείμενο επιφανειακό αποδέκτη.
Το έργο αποτελείται από την κατασκευή κεντρικών συλλεκτήρων για την παροχέτευση των ομβρίων των λεκανών απορροής που χωροθετούνται στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής μεταξύ της λεκάνης του ρέματος Ξερίλα στη Θουρία και της λεκάνης του ρέματος στη Σπερχογεία, όπως και την κατασκευή αγωγών ομβρίων για την αντιπλημμυρική προστασία της παλαιάς Εθνικής Οδού Τρίπολης – Καλαμάτας στο τμήμα από το ύψος του οικισμού της Θουρίας έως το ύψος του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Το συνολικό μήκος κλειστών (υπόγειων) και ανοικτών (επιφανειακών) συλλεκτήρων και των αγωγών ομβρίων είναι 3.869 μ. Η δε επιφάνεια της εξυπηρετούμενης περιοχής υπολογίζεται σε 1,4 τ. χλμ.
Οι αγωγοί ομβρίων στην παλιά εθνική οδό και οι συλλεκτήρες στην αρχική, εντός σχεδίου, περιοχή θα είναι υπόγειοι, ενώ στη συνέχεια ο κεντρικός συλλεκτήρας θα είναι επιφανειακός, έως την κατάληξή του στο ρέμα Ξερίλα, αμέσως πριν από τη συμβολή του με τον ποταμό Άρι.
Στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του έργου θα συμβάλλει θετικά στην προγραμματισμένη μεταβολή των χρήσεων της περιοχής, λόγω της προσφοράς σε αυτήν μια ουσιώδους για αστικές χρήσεις υποδομής – εξυπηρέτησης.
Νωρίτερα παρατηρείται ότι η συχνή και έντονη λίμναση νερών στο δρόμο έχει επιπτώσεις στην ποιότητα όσων διαμένουν στη περιοχή, την οδική ασφάλεια και την εξυπηρέτηση σημαντικών παρόδιων χρήσεων και εγκαταστάσεων.
της Βίκυς Βετουλάκη