Αρχές Απριλίου τα πρώτα αποτελέσματα από τις μετρήσεις του «Δημόκριτου» για τα πυρηνελαιουργεία και τα ελαιοτριβεία


Τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου, αναμένεται να παραδοθούν από το «Δημόκριτο», το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών, τα επόμενα στάδια της μελέτης που συντάσσει για τα πυρηνελαιουργεία.
Σε αυτά τα τμήματα του σχεδίου που θα παραδοθούν αναμένεται η εξαγωγή των πρώτων συμπερασμάτων, καθώς θα περιλαμβάνονται οι πρώτες μετρήσεις και τα αποτελέσματα.

Σύμβαση
Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το «Δημόκριτο», προκειμένου να συνταχθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της όχλησης-ρύπανσης που δημιουργείται από τον κύκλο εργασιών ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας.
Η σύμβαση που είχε υπογραφεί περιλαμβάνει την κατάθεση εκ μέρους του Κέντρου του ολοκληρωμένου σχεδίου σε 6 φάσεις.
Ήδη τέλος Φεβρουαρίου, παραδόθηκε το πρώτο μέρος που στην ουσία περιλαμβάνεται η υφιστάμενη κατάσταση, ενώ κλιμάκιο του Κέντρου, έχει παραλάβει τις πρώτες μετρήσεις από τα μηχανήματα που έχει εγκαταστήσει σε διάφορες περιοχές.

Μετρήσεις
Η δεύτερη αυτή φάση που αναμένεται να παραδοθεί τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου, αφορά στην ποιότητα των υδάτων των παρακείμενων των πυρηνελαιουργείων περιοχών. Σε αυτή γίνεται καταγραφή με επιτόπιους ελέγχους των υδάτινων φορέων στις παρακείμενες των εγκαταστάσεων περιοχές και αποτύπωση της ποιότητας των υδάτων με επιτόπιες αυτοψίες.
Παράλληλα, γίνονται μετρήσεις των αέριων ρύπων από τα πυρηνελαιουργεία και θα μετρηθεί η ποιότητα ατμόσφαιρας των παρακείμενων περιοχών.
Ειδικότερα, βάση της σύμβασης που έχει υπογραφεί θα γίνουν οι εξής δράσεις:
– μέτρηση για το προσδιορισμό των εκπομπών αέριων ρύπων από τα απαέρια μιας εγκατάστασης και συγκεκριμένα: Ισοκινητική Δειγματοληψία και προσδιορισμός συγκέντρωσης ολικών αιωρούμενων σωματιδίων (TSP). Μετρήσεις Ολικού Οργανικού Άνθρακα (TOC). Μετρήσεις Ανόργανων ρύπων (ΝΟx, SO2, CO, %CO2, %O2). Μέτρηση πίεσης, θερμοκρασίας καυσαερίων και περιεκτικότητα.
Επίσης, θα γίνουν μετρήσεις ποιότητας αέρα εκτός των εγκαταστάσεων των πυρηνελαιουργείων.
Το Κέντρο υπολογίζει να συλλέξει συνολικά 200 δείγματα, στα οποία θα γίνει και χημική ανάλυση για τον προσδιορισμό της χημικής τους σύστασης.
Οι μετρήσεις δεν θα σταματήσουν και μετά την ολοκλήρωση λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων.

Της Βίκυς Βετουλάκη