Βουλιάζουν… στη λύση με την ΤΕΡΝΑ για τα απορρίμματα


Παρά τις διαφωνίες κομματικών και αυτοδιοικητικών του ΣΥΡΙΖΑ

-Η σύμβαση με… καλύτερους όρους είναι η επικρατέστερη λύση

Δαιδαλώδες παραμένει το πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Δήμων, υπουργείων, Περιφέρειας Πελοποννήσου, κομματικών και αυτοδιοικητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και δεν υπάρχει και κάποιο σημάδι που να δείχνει ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι δυνατόν να ομονοήσουν όλες οι πλευρές.
Οι Δήμοι στην πλειοψηφία τους φαίνεται να συντάσσονται με τη νέα γραμμή της κυβέρνησης, η οποία διαπραγματεύεται καλύτερους όρους στη ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ.
Ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης επιμένει να υποστηρίζει τα… δικά του περί υπογραφής της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία και τους όρους που υπήρχαν στο διαγωνισμό, ενώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν είτε άμεσα (Πελοπόννησος Πρώτα) είτε έμμεσα (Στ. Μπεχράκης, δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος για την αυτοδιοίκηση της Ν.Ε. Μεσσηνίας).
Και μέσα σε όλο αυτό το αλαλούμ υπήρξαν και τις τελευταίες ημέρες εξελίξεις οι οποίες προκαλούν ερωτηματικά.
Προχθές, παραιτήθηκε, αιφνιδιαστικά, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, μέλη του οποίου είναι οι Δήμοι, δήμαρχος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, Ηλίας Ανδρικόπουλος.
Την προηγούμενη ημέρα συνεδρίασε ο Φορέας και διαπιστώθηκε ότι οι Δήμοι δεν έχουν κοινή πρόταση να αντιπαραθέσουν στην πρόταση της κυβέρνησης.
Οι εξελίξεις αυτές θεωρείται ότι ευνοούν το σχεδιασμό της κυβέρνησης, για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ, αφού οι Δήμοι δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν έχουν να προτείνουν άλλη λύση.
Σε ό,τι αφορά την προχθεσινή συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, σε αυτή παραβρέθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας (και ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος) και παρουσίασε τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δήμαρχος Καλαμάτας προέβη σε τοποθέτηση, αναφέροντας ότι η Καλαμάτα έχει από τους πρώτους παραδώσει Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης, το οποίο εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο δήμαρχος είπε ότι υπάρχουν δύο σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων: ο ένας είναι ο διαγωνισμός της Περιφέρειας και ο άλλος είναι η πρόταση του υπουργείου, που περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο διαγωνισμό της Περιφέρειας σε κάποια σημεία. Προφανώς, υπάρχει συμφωνία και από πλευράς κυβέρνησης και από πλευράς Περιφέρειας στη διαδικασία των ΣΔΙΤ.
Η εκτίμηση του κ. Νίκα είναι ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν συγκεκριμένη πρόταση, αφού μόνο 5 Δήμοι από τους 26 έχουν κάνει βήματα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ τα πρόστιμα επικρέμανται. Αν επιβληθούν πρόστιμα στους Δήμους, προφανώς δεν πρέπει να πληρώσουν εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν με την προσωρινή διαχείριση.
Για τους Δήμους ένας δρόμος υπάρχει σε σχέση με τους δύο σχεδιασμούς: ας στηρίξουν την προσπάθεια η οποία γίνεται από πλευράς κυβέρνησης για τροποποίηση του διαγωνισμού. Μάλιστα, η προσπάθεια από πλευράς Δήμων πρέπει να είναι στην κατεύθυνση περαιτέρω βελτιώσεων, ιδιαίτερα στο ζήτημα της τιμής, η οποία πρέπει να είναι σαφώς μικρότερη, διότι η υπάρχουσα τιμή δεν μπορεί να περάσει από κανένα Δημοτικό Συμβούλιο.
Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να επιτευχθούν συμφωνίες τέτοιες οι οποίες θα εξυπηρετούν και τους Δήμους και θα συμφωνεί σε αυτό και η Περιφέρεια.
Για τη Μεσσηνία υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς αυτή βρίσκεται σε δυσκολότερη θέση σε σχέση με τους άλλους νομούς, διότι με την πρόταση της κυβέρνησης καταργείται η εγκατάσταση στην Καλλιρρόη. Αυτό σημαίνει ότι τα σκουπίδια της Μεσσηνίας πρέπει να μεταφέρονται και, βεβαίως, υπάρχει σκληρή αντίδραση και από την Παλιόχουνη και από τον Ευρώτα, οι οποίοι δε δέχονται τα σκουπίδια της. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, αλλά και για το ζήτημα αυτό ενδεχομένως να υπάρχει λύση, όπως εκτίμησε ο δήμαρχος Καλαμάτας».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΡΩΤΑ

Αντίθετη στη διαχείριση
απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

-Στην ολομέλεια της περιφερειακής παράταξης εκφράστηκε η αυτοτέλειά της και ο αυτοδιοικητικός της χαρακτήρας

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου συνήλθε στο Παλιό Δημαρχείο της Τρίπολης ολομέλεια της Περιφερειακής Παράταξης της μείζονος μειοψηφίας «Πελοπόννησος Πρώτα».
Στην ολομέλεια συμμετείχαν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, μέλη και φίλοι της παράταξης και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από όλους τους νομούς.
Κατά τον αναλυτικό απολογισμό της παράταξης, ο επικεφαλής Νίκος Πατσαρίνος επικεντρώθηκε στο μεγάλο θέμα των απορριμμάτων, στα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στο κλείσιμο των έργων του ΕΣΠΑ 2007-20013 και στα έργα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και στα προβλήματα που απασχολούν τις τρέχουσες δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και απορρέουν πρωτίστως από την παντελή απουσία στρατηγικής ανάπτυξης και ιεράρχησης των στόχων.
Δεν παρέλειψε, τέλος, να υπογραμμίσει τη δικαίωση της παράταξης για την αμετακίνητη στάση της στο θέμα εκλογής Συμπαραστάτη του Πολίτη σχετικά με την υπόθεση Μπουλούκου. Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι των άλλων νομών.
Στη συζήτηση που ακολούθησε επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η αυτοτέλεια της παράταξης και ο καθαρά αυτοδιοικητικός της χαρακτήρας, ενώ επικαιροποιήθηκαν οι προγραμματικοί της στόχοι, οι αρχές και οι προτεραιότητές της.
Η «Πελοπόννησος Πρώτα» θα συνεχίσει να υπηρετεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις, τις αρχές της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας και της Διαφάνειας. Γνώμονας σε όλες της τις αποφάσεις είναι η προάσπιση του Δημοσίου Συμφέροντος, του Δημοσίου Χρήματος και η προστασία των λαϊκών στρωμάτων. Αντιμάχεται τα μεγάλα συμφέροντα, την αδιαφάνεια, το έλλειμμα δημοκρατίας, την παραπληροφόρηση και την απουσία ιεραρχημένων αναπτυξιακών στόχων που περισσεύουν στην πολιτική Τατούλη.
Επίσης, αναζητήθηκαν τρόποι ώστε να οργανωθεί και να επιτευχθεί η ευρύτερη συμμετοχή των μελών στα δρώμενα της Περιφέρειας. Η συμμετοχή των μελών της, η επεξεργασία και η αξιοποίηση απόψεων και θέσεων και η προσέγγιση των τοπικών θεμάτων από τους ίδιους τους πολίτες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στη δημοκρατική λειτουργία της παράταξης.
Όπως ήταν αναμενόμενο και λόγω της επικαιρότητας του θέματος, στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν εκφράστηκε η αγωνία για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Για μια ακόμα φορά υποστηρίχθηκε η βαθιά πολιτική, φιλοπεριβαλλοντική και δημοκρατική θέση της παράταξης πως η διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί από τους Δήμους.
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων πρέπει:
1. Να αναθεωρηθεί άμεσα ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και να ολοκληρωθούν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης από τους Δήμους
2. Να στηριχθούν οι Δήμοι θεσμικά και οικονομικά για την υλοποίηση της εναλλακτικής πρότασης που στηρίζεται στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση, στην ανάκτηση υλικών και στην ελαχιστοποίηση της ταφής των υπολειμμάτων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Τέλος, το σχετικό δελτίο Τύπου ολοκληρώνεται με την εξής παρατήρηση: «Ως εκ τούτου, εκφράζουμε για άλλη μια φορά την αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου με ΣΔΙΤ».