Δύο νεκροί στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας από τον ιό της γρίπης


Η ραγδαία αύξηση των ασθενών έχει θορυβήσει την επιστημονική κοινότητα

Το κύμα της φονικής γρίπης που πλήττει τη χώρα έφτασε και στην Καλαμάτα. Δύο από τα τρία άτομα, 37 και 38 ετών περίπου, που βρίσκονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου, έχασαν τη μάχη με τη ζωή. Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό, ως αιτία θανάτου περιγράφεται το στέλεχος Η1Ν1, που δημιούργησε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους.
Από εκεί και πέρα, ακόμη 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, λόγω σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η ραγδαία αύξηση των νεκρών έχει θορυβήσει την επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας, δεδομένου ότι το φαινόμενο δεν έχει ακόμη φτάσει στην κορύφωσή του.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή του έτους έχουν καταλήξει 96 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά. Επιπλέον, ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση 112 ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας.
Ο ειδικοί αποδίδουν τη σφοδρότητα με την οποία πλήττει το κυρίαρχο για φέτος στέλεχος Α(Η1Ν1) όχι μόνον τους χρονίως πάσχοντες, αλλά ακόμη και νέους, υγιείς, ανθρώπους, στο γεγονός ότι παραμένει χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας.
«Μας εντυπωσιάζει η επιθετικότητα του ιού», παραδέχεται στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι η δυναμική πορεία του ιού θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ακόμη εβδομάδες.
Επιπλέον, ο ειδικός εφιστά την προσοχή των πολιτών, επισημαίνοντας ότι «η γρίπη λειτουργεί σαν μία “πόρτα” που επιτρέπει την είσοδο βακτηρίων όπως είναι ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος στον οργανισμό. Γι’ αυτό και οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται απαραίτητα το γιατρό τους, προκειμένου να τους χορηγηθεί αντιβίωση εκτός των αντιιικών φαρμάκων».
Στο μεταξύ, το φετινό κύμα της γρίπης δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές του συστήματος υγείας, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης κρεβατιών εντατικής φροντίδας. Είναι ενδεικτικό ότι η λίστα αναμονής ασθενών για ΜΕΘ μετρούσε χθες 46 ασθενείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της υγείας τους. Σημειώνεται ότι συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες όλης της χώρας 310 άνθρωποι, οι οποίοι νόσησαν βαριά μετά από μόλυνσή τους από τον ιό Α(Η1Ν1).

Η γρίπη είναι…
Οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;
Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα) ή με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες.

Πώς μπορεί κάποιος να
προφυλαχθεί από την εποχική γρίπη;
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Δυστυχώς και παρά τις συστάσεις των ειδικών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, παραμένει ανεμβολίαστο, με το ποσοστό να κυμαίνεται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στους επαγγελματίες υγείας στο απογοητευτικό ποσοστό του 10% περίπου.
Επιπλέον, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών και των άλλων μέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης.
Σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει την έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) -κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών- χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Πότε πρέπει να γίνεται
αντιγριπικός εμβολιασμός;
Η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το δίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος κάθε έτους. Σε περίπτωση που δε γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ’ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα.

Ποιοι πρέπει
να κάνουν το εμβόλιο;
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Παιδιά και ενήλικοι με άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή νευρομυϊκά νοσήματα. Όσοι φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη. Οι έγκυες και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν
το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο;
Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου (για άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει να προηγείται επικοινωνία με αλλεργιολογικό τμήμα). Άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain – Barre. Άτομα με πυρετό πρέπει να περιμένουν να υποχωρήσει ο πυρετός πριν κάνουν εμβόλιο.

-Με στοιχεία από το ΑΠΕ
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης