Του Ηλία Γιαννόπουλου
Άμεσα, όπως συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες, θα υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Π.Ε.ΚΑ.), Σταύρο Καλαφάτη, η υπουργική απόφαση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών στην προστατευόμενη περιοχή «Θίνες Κυπαρισσίας».
Δεν έχει διευκρινιστεί και αποσαφηνιστεί πλήρως, ωστόσο, μέχρι στιγμής, εάν η αναστολή θα αφορά σε ολόκληρο το κομμάτι της περιοχής από την Ελαία μέχρι τα όρια της Κυπαρισσίας ή τμήμα αυτής, από την Ελαία μέχρι περίπου το Καλό Νερό, όπου και εντοπίζεται ο κυρίως πυρήνας του οικοτόπου ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή Natura 2000 – GR2550005 «Θίνες Κυπαρισσίας», με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει το δεύτερο ενδεχόμενο, καθώς πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ θεωρούν πως μια απόφαση αναστολής, γενικευμένης απαγόρευσης, για ολόκληρη την περιοχή, θα ξεσήκωνε σφοδρές αντιδράσεις κατοίκων, τοπικών αρχών, συλλόγων και φορέων.
Μάλιστα, ακόμη και ο τρόπος σύνταξης της υπουργικής απόφασης και το τι ακριβώς αυτή θα αναφέρει εξετάζονται προσεκτικά, αφού στο ΥΠΕΚΑ θεωρούν πως τόσο πρακτικά η απόφαση αναστολής όσο και επικοινωνιακά δε θα πρέπει να ξεσηκώσει τους κατοίκους, τις τοπικές αρχές, τους συλλόγους και τους φορείς, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Γι’ αυτό, μάλιστα, στην υπουργική απόφαση για «Αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών» η περιοχή στην οποία θα επιβληθεί η αναστολή θα καθορίζεται από οριογραμμή που θα περιγράφεται λεπτομερώς σύμφωνα και με σχετικό διάγραμμα, ενώ θα αναφέρεται και το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της αναστολής, το οποίο εκτιμάται πως θα είναι 6 μήνες από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σε ό,τι αφορά την προστασία της περιοχής Natura 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας» και τα μέτρα προστασίας, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες παρεμβάσεις στη χερσαία και θαλάσσια περιοχή των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (σ.σ. η Ελλάδα όφειλε από το 2002-2003 να έχει θεσπίσει τα κατάλληλα μέτρα ώστε στις ειδικές ζώνες διατήρησης να εξασφαλίζεται η διατήρηση του οικοτόπων και να αποφεύγεται η υποβάθμισή τους, καθώς και οι σημαντικές διαταραχές, με ιδιαίτερα αυστηρό σύστημα προστασίας), οι οποίες θα αλλοίωναν το πλαίσιο προστασίας και θα επέφεραν σοβαρές βλάβες στο οικοσύστημα και ιδίως στην παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, αλλά και για να γλιτώσει η χώρα το βαρύτατο πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για Παράβαση Κοινοτικής Οδηγίας, που μπορεί να ανέλθει σε 70 εκατομμύρια ευρώ όπως έχει ειπωθεί, θα θεσπιστεί καταρχήν ΚΥΑ προστασίας και μετέπειτα Προεδρικό Διάταγμα.
Στην ΚΥΑ προστασίας θα αναφέρονται ρητά οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί δραστηριοτήτων και έργων, καθώς και γενικότερα, αλλά συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την περιοχή του οικοτόπου, την παραλία, τις αμμοθίνες, τη θαλάσσια περιοχή, τις γεωργικές καλλιέργειες, την ανθρώπινη παρουσία, τις καντίνες, τις ξαπλώστρες, τις οχλήσεις στο οικοσύστημα κ.ά.
Όπως, κατ’ επανάληψη έχουμε γράψει, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί εγγράφως στην Ε.Ε., από τις 22 Νοεμβρίου 2012, απαντώντας στην Αιτιολογημένη Γνώμη για Παράβαση Κοινοτικής Οδηγίας, για άμεση λήψη μέτρων προστασίας της περιοχής. «Η χορήγηση οικοδομικών αδειών θα ανασταλεί μέχρι την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης προστασίας. Έλεγχος δραστηριοτήτων και έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφερειακή Ενότητα, Δήμοι) στη συγκεκριμένη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, έργα υποδομής και παρεμβάσεις που ενδεχομένως προγραμματίζονται εντός της περιοχής Natura 2000, τα οποία δύναται να αδειοδοτηθούν περιβαλλοντικά, θα ανασταλούν έως την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης. Η παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού από τους ενδιαφερόμενους Δήμους θα ανασταλεί μέχρι την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης προστασίας», όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απάντηση της Ελλάδας στην Ε.Ε. με την υπογραφή της γενικής γραμματέως του ΥΠΕΚΑ, Μάρως Ευαγγελίδου.