Ελονοσία αποδείχθηκε το ύποπτο κρούσμα έμπολα σε Φιλιππινέζο ναυτικό


Με ελονοσία, τελικά, νοσηλεύεται στην Αθήνα ο 41χρονος Φιλιππινέζος ναυτικός, για τον οποίο την Κυριακή στις υγειονομικές και νοσοκομειακές υπηρεσίες της Μεσσηνίας σήμανε συναγερμός, φοβούμενες κρούσμα έμπολα.
Το απόγευμα της Κυριακής ο Φιλιππινέζος ναυτικός διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με υψηλό πυρετό και αστάθεια, με το πλήρωμα του ασθενοφόρου αλλά και το προσωπικό στο Τμήμα των Επειγόντων να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης (ειδικές μάσκες, γάντια και μακριές ποδιές) για ένα πιθανό κρούσμα έμπολα.
Ο 41χρονος ανήκει στο πλήρωμα του πλοίου «Σανγκάι», το οποίο κατέπλευσε στο Μεσσηνιακό Κόλπο, ενώ βρισκόταν εν πλω από το λιμάνι Γκεμλίκ της Τουρκίας προς τη Βαλένθια.
Στο νοσοκομείο ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ ο διοικητής  Γιώργος Μπέζος σε δηλώσεις του τόνισε: «Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για πολύ υψηλό πυρετό, γι’ αυτό γιατροί και νοσηλευτές έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για ένα πιθανό κρούσμα έμπολα. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συμμετείχαν για τα πολύ καλά αντανακλαστικά τους, αλλά και για την τήρηση των μέτρων πρόληψης στο έπακρο».
Τελικά, αποδείχθηκε ότι ο ασθενής έχει προσβληθεί από ελονοσία και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» στην Αθήνα, όπου και νοσηλεύεται. 

Υπουργείο Υγείας
Σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει: «Με αφορμή δημοσιεύματα για είσοδο στη χώρα μας “ύποπτων” κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού, επισημαίνουμε τα παρακάτω:
1.  Τόσο στην περίπτωση της προηγούμενης εβδομάδας με την άφιξη “ύποπτου” αλλοδαπού μέλους πληρώματος στον Πειραιά, όσο και στο χθεσινό περιστατικό στην Καλαμάτα (αλλοδαπός 41 ετών, μέλος πληρώματος, με υψηλό πυρετό), υγειονομικές και λιμενικές Αρχές ανταποκρίθηκαν άμεσα και κυρίως αποτελεσματικά, λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας, προφύλαξης και διαχείρισης των περιστατικών που προβλέπονται στις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας και στις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.
2.  Και στις δύο περιπτώσεις βεβαιώθηκε με εργαστηριακές εξετάσεις ότι πρόκειται για ελονοσία (συχνή σε άτομα που διαβιούν ή επισκέπτονται χώρες όπου ενδημεί η νόσος)
3.  Και στις δύο περιπτώσεις τα περιστατικά δεν πληρούσαν κανένα από τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν ως ύποπτο ή πιθανό ένα κρούσμα για αιμορραγικό πυρετό Ebola.
4.  Επιβεβαιώνεται, τέλος, η πλήρης ετοιμότητα και επάρκεια των υγειονομικών και άλλων συναρμόδιων Αρχών στις πύλες εισόδου της χώρας και, ως εκ τούτου, δεν υφίσταται κανένας λόγος δημιουργίας κλίματος ανησυχίας και ανασφάλειας στο ευρύ κοινό».​​ 
Β.Β.