Μεσσηνία: Οι νέες χρήσεις και οι ζώνες κλιμακούμενης προστασίας στις περιοχές Natura

Μεσσηνία: Οι νέες χρήσεις και οι ζώνες κλιμακούμενης προστασίας στις περιοχές Natura

Νέα νομοθετική ρύθμιση αλλάζει τα δεδομένα

Από μία έως τέσσερις ζώνες κλιμακούμενης προστασίας θα ισχύσουν στις περιοχές Natura, με νέα νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία θα καθοριστούν παράλληλα νέες χρήσεις στις προστατευόμενες περιοχές. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το ecopress , επισημαίνοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις «για τη ζώνωση και τις χρήσεις γης εντός των περιοχών Natura, όπως χαρακτηριστικά τις ονομάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος περιλαμβάνονται στο νέο πολεοδομικό και περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που προγραμματίζεται να κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή.

Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ θα καθοριστεί ότι:

  • σε κάθε προστατευόμενη περιοχή θα προβλέπονται από μία έως τέσσερις ζώνες κλιμακούμενης προστασίας.
  • σε κάθε ζώνη προβλέπονται συγκεκριμένες επιτρεπόμενες και απαγορευμένες χρήσεις γης.

Μεσσηνία

Στον κατάλογο των Ελληνικών περιοχών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, η Μεσσηνία έχει 6 περιοχές:

  • Φαράγγι Νέδων (Πέταλου – Χάνι) 1.242 εκτάρια.
  • Νήσοι Σαπιέντζα και Σχίζα, Ακρωτήριο Ακρίτας 11.406 εκτάρια.
  • Λιμνοθάλασσα Πύλου (Διβάρι) και νήσος Σφακτηρία, Άγιος Δημήτριος 3.548 εκτάρια.
  • Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι – Κυπαρισσία) 1.345 εκτάρια.
  • Όρος Ταΰγετος 53.367 εκτάρια.
  • Θαλάσσια περιοχή Στενού Μεθώνης 983 εκτάρια.
  • Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας και νήσος Σφακτηρία, 998 εκτάρια.

Οι σχετικές νομοθετικές προβλέψεις  θα αποτελέσουν βασικές κατευθύνσεις  για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Σχέδια Διαχείρισης,  που έχουν ανατεθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη, οι οποίες αφορούν περισσότερες από 500 παλιές και νέες περιοχές  του δικτύου Natura σε όλη τη χώρα.

Με βάση τις μελέτες πρόκειται  να εκδοθούν σχετικά Προεδρικά Διατάγματα και αποφάσεις, όπως η χώρα μας έχει υποχρέωση από τη νομοθεσία της ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ  λόγω της καθυστέρησης να ανταποκριθεί έχουν επιβληθεί κυρώσεις και πρόστιμα για ελλιπή και αποσπασματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της.

Επιτρεπόμενες χρήσεις 
Με τις νέες ρυθμίσεις σχετικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις  αναμένεται να  δοθούν δυνατότητες αξιοποίησης εκτάσεων με νέους κανόνες.  Επιτρέπονται σύμφωνα και με τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για κάθε περιοχή: Οι αγροτικές δραστηριότητες. Οι κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Η μελισσοκομία. Η βόσκηση. Οι αθλητικές δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες αναψυχής. Ο οικοτουρισμός. Η οδοποιία μετά από έγκριση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης. Η θήρα ειδών π.χ. λαγών, μπεκάτσας, τσίχλας. Η δόμηση σε γεωτεμάχια εκτός δασικών εκτάσεων, υπό προϋποθέσεις. Η συλλογή μαντζουράνας, δίκταμου, φασκόμηλου, ρίγανης και μαλοτήρας για την κάλυψη ατομικών αναγκών. Η δημιουργία ορειβατικών καταφυγίων. Τουριστικές και άλλες ήπιας μορφής οικονομικές δραστηριότητες μετά από οικολογική αξιολόγηση

Δόμηση
Στις προστατευόμενες περιοχές Natura όποιος θέλει να δομήσει θα πρέπει να έχει 10 στρέμματα ή να έχει 4 στρέμματα με συμβόλαιο πριν το 2011. Όποιος θέλει να κατατμήσει ένα πολύ μεγαλύτερο οικόπεδο από αυτό των 10 στρεμμάτων μπορεί να το κάνει χρησιμοποιώντας μόνο το υποπολλαπλάσιο του 10, δηλαδή μπορεί να το διαιρέσει σε 10άρια. Δεν μπορεί να κατατμήσει παρακάτω.

Επίσης για τις περιοχές αυτές καταργήθηκαν όλες οι παρεκκλίσεις των 750, 1.200 και 2.500 τ.μ. και διατηρήθηκε ως μοναδική εξαίρεση η παρέκκλιση των 4 στρεμμάτων σε οποιοδήποτε δρόμο.

Τέλος, οικοδομικές άδειες μέσα στα όρια περιοχών του δικτύου Natura 2000 που έχουν νομίμως εκδοθεί εκτελούνται όπως εκδόθηκαν.

Της Βίκυς Βετουλάκη