Με 650 δρομείς ο Μαραθώνιος της Μεσσήνης αυτή την Κυριακή


 

ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

 

Της Μαρίας Νίκα

φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

 

Περίπου 100 αίθουσες για διδασκαλία τάξεων, ατομικά μαθήματα μουσικής και εργαστήρια θετικών επιστημών, αλλά και ένα σύγχρονο αμφιθέατρο 500 θέσεων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το εντυπωσιακό κτήριο των 7.500 τ.μ. του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, που χθες παραδόθηκε από τον ΟΣΚ στο Δήμο και τη σχολική του επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ευχαριστίες προς την πολιτεία και τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων εξέφρασε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας για το θαυμάσιο, όπως το χαρακτήρισε, έργο. «Χρειάστηκε από πλευράς τοπικής κοινωνίας να καταβληθεί μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και από το Δήμο και από την τότε Νομαρχία και από την εκπαιδευτική κοινότητα, δηλαδή το Σύλλογο Γονέων, το σχολείο, τους μαθητές, ώστε να κατασκευαστεί αυτό το κτήριο. Θέλω, επίσης, να αναγνωρίσω τη θετική ανταπόκριση της Πολιτείας και των αλλεπάλληλων κυβερνήσεων» σημείωσε ο κ. Νίκας.

Παρατήρησε ότι οικονομικά είναι το σημαντικότερο έργο που έχει γίνει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ακόμη και σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου, με το κόστος του να ανέρχεται στα 6 εκ. ευρώ. «Σήμερα δεν παραδίδεται προσωρινά ένα κτήριο τυπικό για την εκπαίδευση, παραδίδεται ένα πολιτιστικό κέντρο, με μια αίθουσα που έχει πάνω από 500 καθίσματα, δηλαδή θα δώσει τη δυνατότητα, όχι μόνο στα παιδιά του Μουσικού Σχολείου να κάνουν τα μαθήματά τους με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, αλλά και στην πόλη ένα χώρο πολιτισμού».

Πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια σε συνεργασία με τη διεύθυνση του σχολείου να γίνει η μεταφορά – μετακίνηση μέσα στο Πάσχα. Σκοπός, να λειτουργήσει το Μουσικό στο νέο κτήριο το συντομότερο δυνατό, ώστε να γλιτώσει και το ενοίκιο που δίνεται στο χώρο στον οποίο στεγάζεται σήμερα.

Εκ μέρους του ΟΣΚ, ο γενικός διευθυντής Λεωνίδας Θεοτοκάτος παρατήρησε ότι η διοίκηση του Οργανισμού από τις αρχές του 2010 κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, με ευρωπαϊκά κυρίως κονδύλια, να καλύψει όσο το δυνατόν ανάγκες σε όλη την Ελλάδα, με δημοπρατήσεις έργων. Επισήμανε ότι με το έργο του Μουσικού υπήρξε ταλαιπωρία, γιατί μπήκε σε ένα δύσκολο πρόγραμμα (ΕΠΠΕΡΑΑ) αειφόρου ανάπτυξης. Ευχαρίστησε, όμως, την ανάδοχο εταιρεία, που δούλεψε σκληρά, όπως είπε, όλο αυτό το διάστημα.

Τη μεγάλη χαρά των εκπαιδευτικών και μαθητών του Μουσικού Σχολείου εξέφρασε μιλώντας εκ μέρους τους η διευθύντρια της σχολικής μονάδας Άννα Φραγκιά: «Φαντάζομαι οι συνάδελφοι, που σήμερα έχουν μείνει με τα παιδιά μας για να ακολουθήσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα, ιδιαίτερα όσοι από την αρχή βρέθηκαν στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, θα αισθάνονται συγκινημένοι και θα έχουν μεγάλη προσμονή για τον ερχομό μας στο καινούργιο κτήριο». Η ίδια σημείωσε ότι, πέρα από συγκίνηση, νιώθει ιδιαίτερο βάρος και ευθύνη, καθώς πρόκειται για ένα κτήριο μεγάλο, υπερσύγχρονο, με σοβαρό εξοπλισμό.

Για τα 20 χρόνια που πέρασαν μέχρι το όνειρο να γίνει πραγματικότητα μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, αλλά και της Πανελλήνιας Ένωσης Συλλόγων Μουσικών Σχολείων, Παναγιώτης Κουφαλάκος.

Το 1993 πρωτοτέθηκε, όπως είπε, το αίτημα για ένα σύγχρονο σχολείο και χρειάστηκε αγώνας σκληρός για να φτάσει να υλοποιηθεί, «στον οποίο συμβάλαμε κι εμείς από την πλευρά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, σε συνεργασία, βέβαια, πιέζοντας και τη Δημοτική Αρχή και τη Νομαρχία τότε, και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να τελεσφορήσει, έστω και αργά, αυτό το κόσμημα».

Πρόσθεσε ότι ο Σύλλογος έπαιξε σοβαρό ρόλο, αφού σε κρίσιμες στιγμές δρομολογούσε λεωφορεία με προορισμό το υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα, όταν οι διαδικασίες κολλούσαν για τυπικούς λόγους, και τόνισε το δίδαγμα που βγαίνει από όλη αυτή την ιστορία: «Όταν ο λαός θέλει, πολλά μπορεί να κατορθώσει, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες. Φτάνει να είναι ενωμένος, να ξέρει τι θέλει και να ξέρει να αγωνίζεται».