Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας: Γιόρτασε 90 χρόνια ιστορίας και προσφοράς στον αθλητισμό (φωτογραφίες και βίντεο)


Γεμάτη ιστορικές μνήμες και συγκίνηση, αθλητισμό και αγωνιστικές επιτυχίες και αισιόδοξα εν τέλει μηνύματα ήταν η προχθεσινή εκδήλωση του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας για τον εορτασμό 90 χρόνων από το ξεκίνημά του, το 1924, οπότε μια ομάδα φίλων άνοιξε τα ιστιοπλοϊκά πανιά, βάζοντας τις βάσεις για το Ναυτικό Ποδοσφαιρικό Όμιλο Καλαμάτας του 1933 που πήρε την τελική του μορφή ως «Ποσειδώνας» το 1952. Το γήπεδο καλαθοσφαίρισης στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της Παραλίας κατακλύστηκε από πλήθος μελών και φίλων του ΝΟΚ, ενώ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Αντώνης Δημητρακόπουλος και Γενικός Γραμματέας της Κολυμβητικής (Κ.Ο.Ε.) Δημήτρης Σαρακατσάνης.
Το Μητροπολίτη Μεσσηνίας εκπροσώπησε ο Πατέρας Περικλής, εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας παραβρέθηκαν ο Γιάννης Αδαμόπουλος και ο Δημήτρης Μπούχαλης, μήνυμα απέστειλαν ο Μεσσήνιος Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ενώ το «παρών» έδωσε ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, ο οποίος υπήρξε μάλιστα μπασκετμπολίστας και ιστιοπλόος του Ομίλου.
Η προχθεσινή γιορτή άνοιξε με τη βιντεοπροβολή κομματιών ιστορίας του ΝΟΚ και στιγμές όλων των αγωνιστικών τμημάτων και δραστηριοτήτων του Ομίλου και εν συνεχεία Ο πρόεδρος του ΝΟΚ, Δημήτρης Κακαλίκας, καλωσόρισε τον κόσμο στην εκδήλωση, παρουσιάζοντας το ΔΣ που αποτελείται από τους: Ποδοχωρίτη Βάσω  (Γενική Γραμματέα), Αδαμόπουλο Ιωάννη (Αντιπρόεδρο Α’ & Υπεύθυνο Θαλάσσιων Αθλημάτων), Χατζηπαναγιώτου – Τσιάλα Τούλα (Αντιπρόεδρο Β’ & Έφορο Σκακιού), Λαμπρινούδη Νικόλαο (Ταμία), Κοντοπούλου–Βασιλειάδη Αστρινή, Κούτρα Γεωργία (Έφοροι Κολύμβησης),  Σκαρπαλέζο Επαμεινώνδα    (Έφορος Πόλο), Κυριακόπουλο Αντώνη (Έφορος Σκακιού), Τσάμη Χρήστο (Έφορος Αγωνιστικής Ιστιοπλοΐας), Ζάχαρη Χρήστο (Έφορος Βόλεϊ), Κολινιάτη Ηλία (Έφορος Υποδομών).
Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς η ανακήρυξη της κας Βίκυ Καρέλια, ως επίτιμου μέλους του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας για την ανεκτίμητη προσφορά της ίδιας και όλης της οικογένειας της ομώνυμης καπνοβιομηχανίας στην κοινωνία της περιοχής μας, τον αθλητισμό και το ΝΟΚ.
Ακολούθησαν διαδοχικά βραβεύσεις αθλητών και αθλητριών για τις επιτυχίες τους κατά την περασμένη σεζόν και δεκαετία.
 
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
ΕΠΑΘΛΟ & ΔΙΠΛΩΜΑ
-Κοντόπουλος Κωνσταντίνος  (από το 2006 Πρωταθλητής Ελλάδος στα 50, 100 και 200 Ελεύθερο. Το 2011 εντάσσεται στη Εθνική Ομάδα Εφήβων – Νεανίδων και μετέχει σε διεθνείς αγώνες με σημαντικές διακρίσεις).
-Μπάκα Βασιλική – Σταυρούλα  (από το 2010 Πρωταθλήτρια Ελλάδας στα 50, 100 και 200 Ελεύθερο. Το 2011 εντάσσεται στην Εθνική Ομάδα Παίδων – Κορασίδων με συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες και διακρίσεις σημαντικές. Αποκορύφωση της αθλητικής της πορείας η φετινή συμμετοχή της με την Εθνική Ομάδα Εφήβων – Νεανίδων στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων και η κατάταξή της στην 6η θέση στα 100 Ελεύθερο).

ΜΠΡΕΛΟΚ & ΔΙΠΛΩΜΑ
-Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κατηγοριών το 2013 εκτός από τη Μπάκα Βασιλική διακρίθηκαν και οι κολυμβητές: Παπαμανωλοπούλου Εριέττα, και Τζώρτζης Διονύσιος.
-Στο Πρωτάθλημα Προαγωνιστικών Κατηγοριών της Περιφέρειας μας διακρίθηκαν οι: Αγγουράς Ιωάννης, Γκίζας Κων/νος, Γκίζας Σαράντος, Καναβού Άρτεμη, Λαπιώτη Βασιλική, Λουκαρέα Σταυρούλα, Λύγουρη Νικολέττα, Μητρόπουλος Αθανάσιος, Μπαζίγος Βασίλειος, Σκιαδοπούλου Όλγα, Στυλιανόπουλος Κων/νος, Τσαΐρη Αρχοντία, Τσάκαλης Βασίλειος, Τσάκαλης Γεώργιος, Χάππας Παναγιώτης, Χρυσομάλλης Μάριος.
 
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
ΕΠΑΘΛΑ & ΔΙΠΛΩΜΑ
-Χόχωλης Αλέξανδρος (πανελληνιονίκης με κορυφαία διάκριση την 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Laser 4,7 το 2008).
-Κατσούλας Παναγιώτης (για την κατάκτηση πέρυσι της 2ης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα EUROPE)
-Τσάμης Ευστάθιος (8η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Optimist 11χρονα)
ΜΠΡΕΛΟΚ & ΔΙΠΛΩΜΑ
Για τις αθλητικές τους επιτυχίες το 2013: Αδαμοπούλου Αγγελική, Αδαμοπούλου Στεφανία, Γούλας Ανδρέας, Ηλιόπουλος Κων/νος, Ηλιόπουλος Παναγιώτης, Κρασόπουλος Στέλιος, Λάσκαρη Χρυσούλα, Λίτσας Κωνσταντίνος, Μακροπούλου Εύα, Μυλωνά Σταυρίνα.
 
ΒΟΛΕΪ
ΜΕΤΑΛΛΙΟ & ΔΙΠΛΩΜΑ
Για τη κατάκτηση της 1ης θέσης στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Πελοποννήσου Κορασίδων το 2013:
Γιακουμή Ρένια, Ζυγούρη Μαγδαληνή, Ηλιοπούλου Μαργαρίτα, Καράμπελα Ευγενία, Κοντογόνη Αναστασία, Μαργέλη Ελένη, Μπότη Ευγενία,    Μπότη Καλλιρρόη, Μυλωνά Ελένη, Παπουτσή Ελένη, Ρομπάκη Κατερίνα, Σταθουλοπούλου Σύνθια, Τσώλη Θεοδώρα, Φιλιπποπούλου Αγγελική, Χαραλαμποπούλου Βασιλική, Χρυσικοπούλου Σοφία.
 
ΣΚΑΚΙ
ΕΠΑΘΛΑ& ΔΙΠΛΩΜΑ
-Στον Τσιάλα Παναγιώτη (Πρωταθλητής Ελλάδας, 4ος στη γενική του Παγκόσμιου Σχολικού Πρωταθλήματος και 3ος στα αγόρια).
-Στην Πανταζίδη Μαρία (12η θέση στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα και 3η στα κορίτσια).
-Στην ομάδα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας για την παραμονή της στη κατηγορία από το 2006 μέχρι σήμερα:
Κινόπουλο Αργύρη (αρχηγός), Istratescu Andrei, Βλαχάκης Νίκος, Διαμαντέας Πέτρος, Καλογεράκος Σταμάτης, Κλαμπατσέας Χρήστος, Κυριακόπουλος Αντώνης, Λιάκος Χρήστος, Λούκα Μαριάνθη, Μακροπούλου Μαρίνα, Μουτζούρης Ιάσονας, Μουτζούρης Μανώλης, Μπακής Απόλλων, Μπαλόκας Δημήτριος, Σγούρος Απόστολος, Τσεκούρας Θοδωρής, Φράγκου Μαρία.
Μάλιστα η Μαριάνθη Λούκα κατέκτησε την 3η θέση στα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα στη κατηγορία της.
 
ΠΟΛΟ
Από τα πρώτα τμήματα πόλο στη χώρα μας αυτό του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, η ανδρική ομάδα του οποίου αγωνίζεται στη Β’ Εθνική, με σταθερή καλλιέργεια και των υποδομών και ξεχωριστές διακρίσεις την 5η θέση στην Ελλάδα των mini παίδων και την 8η των παίδων.
Βραβεύθηκαν τη Δευτέρα τα μέλη της ανδρικής ομάδας: Αβραμέας Παναγιώτης, Αγγελής Κωνσταντίνος, Αγγελής Σπύρος, Αντωνέας Θεοφάνης, Βασιλόγιαννης Θεόδωρος, Βέργος Δημήτριος, Γιαννακόπουλος Σπύρος, Γκούμας Γεώργιος, Θανάση Μίλορντ, Θεοδωρακόπουλος Στέλιο, Καρπέτας Κωνσταντίνος, Κοσιφολόγος Θανάσης, Κουνάδης Χριστόφορος, Κρέστας Γεώργιος, Μέγγος Παναγιώτης, Μπεσσής Γεώργιος, Παπαδόγιαννης Κωνσταντίνος, Παπασταθόπουλος Ιωάννης, Πλατάρος Δημήτριος, Πλατάρος Παναγιώτης, Σάτλας Γεώργιος, Τζούβελης Κωνσταντίνος.
Τέλος για το τμήμα ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης οι υπεύθυνοι του ΝΟΚ σημειώνουν τα εξής:
Το πρώτο σκάφος στην Καλαμάτα ήταν του Λάμπη Καραντζά στις αρχές του 1970. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε ανάπτυξη μέχρι τον ερχομό της κρίσης όπου και ήρθε η υποτονία. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει και διοργανώνει δύο αγώνες το χρόνο (ο ένας αγώνας διοργανώνεται εις μνήμη του Βασίλη Εμμανουηλίδη και ο δεύτερος αγώνας της «Μάνης» διοργανώνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Μάνης).
     Ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας είναι από τα λίγα σωματεία που έχουν ιδιόκτητο αγωνιστικό σκάφος το «Σπύρος Κωστόπουλος» που τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχε σε πολλούς αγώνες σ’ όλη την Ελλάδα, από Κέρκυρα έως την Μυτιλήνη, κατακτώντας πολλές διακρίσεις.
 
 
Κι αυτά από τη γιορτή του ΝΟΚ…

-Ο πρόεδρος του αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, Γιάννης Αδαμόπουλος, έκανε γνωστό ότι είναι θέμα ημερών η εξασφάλιση άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΝΟΚ στην Παραλία –οδηγώντας στην τυπική νομιμοποίησή τους και ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω αξιοποίησή τους.
-Μετά τη βράβευσή του ο Παναγιώτης Τσιάλας αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει μια σύντομη παρέμβαση από μικροφώνου. «1924-2014, ο Όμιλος συνομιλεί με την ιστορία» επεσήμανε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στην προσωπική 15ετή εμπειρία στο σύλλογο, κάνοντας λόγο για απίστευτη προσφορά του ΝΟΚ στη νεολαία και τα εφόδια ζωής που προσφέρει και καλώντας τους γονείς να καθοδηγούν τα παιδιά τους στη σωστή κατεύθυνση, εννοώντας τον αθλητισμό.
 
-Από την πλευρά της η κα Καρέλια χαρακτήρισε φαινόμενο για τη Μεσσηνία και την Ελλάδα τον Παναγιώτη Τσιάλα, ο οποίος συνεχίζει τις σπουδές του στη νομική, με μια από τις περίπου 10 υποτροφίες που πρόσφερε φέτος το φημισμένο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε όλο τον κόσμο σε συναφή τομείς.
 
-Με την ιαχή ΝΟΚ αποχώρησαν μετά τη βράβευσή τους οι πολίστες του Ομίλου.
 
-Όπως έγινε γνωστό υπάρχουν σκέψεις για την ενεργοποίηση και πάλι του τμήματος μπάσκετ, και αν ευοδωθούν θα είναι το 6ο κατά σειρά, καθώς ο ΝΟΚ «καλλιεργεί» ήδη κολύμβηση, πόλο, ιστιοπλοΐα, σκάκι και βόλεϊ.
 
-Η 5η θέση που εξασφάλισε ο Αλέξανδρος Χόχωλης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας 4.7 είναι από τις κορυφαίες διακρίσεις που έχει να επιδείξει ο ΝΟΚ και εν γένει η Μεσσηνία. Μάλιστα ο κ. Κακαλίκας εκμυστηρεύθηκε ότι αυτή η επιτυχία ήρθε με τη βοήθεια του νέου σκάφους που προμήθευσε η Ομοσπονδία και ο πρόεδρός της κ. Δημητρακόπουλος, …πληρώνοντας το στοίχημα που είχε βάλει με τον ομόλογό του ΝΟΚ, οποίος είχε προβλέψει ότι στο πανευρωπαϊκό της προηγούμενης χρονιάς θα ήταν μέσα στη 10άδα -και ο Αλέξανδρος ήταν 7ος!
-Η βραδιά έκλεισε με μπουφέ, τον οποία είχαν ετοιμάσει κατά κύριο λόγο οι γονείς των αθλητών του Ομίλου.
-Την εκδήλωση συντόνισε ο Μεσσήνιος παρουσιαστής και δημοσιογράφος, Θοδωρής Σαραντόπουλος.

Της Χριστίνας Ελευθεράκη

http://youtu.be/h_N8z-IQUX8

http://youtu.be/g_XKUXEAzCA

http://youtu.be/CmdSjI8ZJhY