Ομοσπονδία Διαβητικών: «Μας προετοιμάζουν για εξόντωση»


ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Για εξαθλίωση των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη κάνει λόγο πλέον η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και διαμηνύει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με υπουργικές αποφάσεις που προετοιμάζουν την εξόντωση των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας.
Όπως εξήγησε η Μεσσήνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αθανασία Καρούνου, υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε την 1η Ιουλίου σε ΦΕΚ ορίζει τα όρια φαρμακευτικής δαπάνης των ιατρών ανά ασθενή, ανά ειδικότητα, ανά νομό και ανά μήνα (εποχικότητα), καθώς και ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης για τα φάρμακα δραστικών ουσιών εκτός προστασίας, τα οποία όρια δεν επαρκούν προκειμένου ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη να λάβει ακόμη και τη στοιχειώδη αγωγή για τη ρύθμιση της πάθησής του.
 
Νέος «Καιάδας»
«Εκείνο το οποίο δημιούργησε τεράστια ανησυχία είναι ότι στο ΦΕΚ δεν αναφέρεται πουθενά η εξαίρεση φαρμάκων για το σακχαρώδη διαβήτη. Έτσι οδηγούμαστε στο απλό συμπέρασμα ότι ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που έχει μέσο μηνιαίο κόστος φαρμάκων περί τα 250 ευρώ, καθώς και ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που έχει μέσο μηνιαίο κόστος φαρμάκων περί τα 200 ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζονται στις δύο περιπτώσεις τα φάρμακα των επιπλοκών και των συνοδών παθήσεων που μπορεί να λαμβάνουν οι πάσχοντες), δε θα μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακα τους, διότι το μηνιαίο πλαφόν ανά ασθενή ορίζεται περίπου στα 40-60 ευρώ. Έχουν αναλογιστεί οι ιθύνοντες τι σημαίνει αυτό για μια ανθρώπινη ζωή, αλλά και τι επιβάρυνση θα επιφέρει στο σύστημα υγείας;», σχολίασε η κα Καρούνου.
Η Ομοσπονδία έστειλε άμεσα επιστολή στον υπουργό Υγείας, στην οποία τονίζεται ότι καμία οικονομική κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια απεχθή μέτρα: «Το υπουργείο Υγείας στην προσπάθειά του να προχωρήσει στην περιστολή των δαπανών υγείας, για τις οποίες δεν έχουν καμία ευθύνη οι πάσχοντες, αλλά οι εκάστοτε πολιτικές για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες δε θα οδηγήσουν μόνο στη μεσοπρόθεσμη αύξηση των δαπανών υγείας που κατευθύνονται στις επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά κυρίως θα αποβούν μοιραίες για την υγεία των πασχόντων.
Απαιτούμε δέσμευση του υπουργείου Υγείας για την εξαίρεση του σακχαρώδους διαβήτη από το εν λόγω πλαφόν, που δημιουργεί, αφενός, ένα νέο “Καιάδα” για τα άτομα με διαβήτη και τις οικογένειές τους και, αφετέρου πάσχοντες, δύο ταχυτήτων, τους έχοντες και μη έχοντες».