Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μιλά στο “Θάρρος”

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μιλά στο “Θάρρος”

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μπήκε από μικρή στον καλλιτεχνικό χώρο, ένα χώρο που ήξερε κυριολεκτικά «σαν το σπίτι της», αφού είναι κόρη του Γιάννη Ζουγανέλη και της Ισιδώρας Σιδέρη.

Όλα ξεκίνησαν από μια οντισιόν που πέρασε μαζί την Νατάσα Μποφίλιου, τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο και τον Θέμη Καραμουρατίδη. Κατάφερε, λοιπόν, από την πρώτη στιγμή να δείξει ότι «ήρθε για να μείνει», κι έτσι δεν άργησαν οι συνεργασίες της με «μεγάλα ονόματα», όπως τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Γιάννη Κούτρα, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Διονύση Τσακνή, τον Φίλιππο Πλιάτσικα.

Απόψε θα έχουμε την ευκαιρία να την ακούσουμε στην Καλαμάτα και το «Θ» μίλησε μαζί της:

-Ξεκινήσατε από παιδί το τραγούδι, μιλήστε μας για αυτό το ξεκίνημα.

Ξεκίνησα από τη δεύτερη ακρόαση του Παρασκευά Καρασούλου, που έκανε ένα διαγωνισμό για νέους δημιουργούς, τραγουδοποιούς και τραγουδιστές. Πέρασα σε αυτές τις οντισιόν και από εκεί και πέρα συναντήθηκα με διάφορους ανθρώπους, που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στα μουσικά πράγματα. Τρεις από αυτούς είναι η Νατάσα Μποφίλιου, ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος και ο Θέμης Καραμουρατίδης. Τότε βγήκε ένα CD της δεύτερης ακροάσεως, όπου συμμετείχαμε. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με το τραγούδι, τη μουσική και τη δισκογραφία.

-Πώς επηρέασε την πορεία σας στη μουσική το γεγονός ότι γονείς σας είναι ο Γιάννης Ζουγανέλης και η Ισιδώρα Σιδέρη;

Αυτό καλύτερα να απαντηθεί από εσάς, γιατί για μένα έχει σημασία ότι οι γονείς μου είναι αυτοί που είναι. Είναι δύο άνθρωποι που υπάρχουν στη ζωή μου πολύ ενεργά, με πολλή ευγένεια και, κυρίως, διακριτικότητα. Ενδιαφέρονται για μένα χωρίς να επεμβαίνουν στη ζωή μου και στις αποφάσεις μου. Αν εννοείτε, όμως, για το ρόλο που έχουν παίξει στον τομέα του τραγουδιού, η αίσθησή μου είναι ότι δεν έχουν παίξει μεγάλο ρόλο. Όμως, αυτό είναι κάτι που θα καταλάβει  καλύτερα αυτός που το παρακολουθεί και όχι αυτός που το βιώνει.

-Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη εντάσσεται σε κάποιο είδος τραγουδιού;

Όχι, μου αρέσει να μην ανήκω πουθενά. Είναι η ιδεολογία μου αυτή. Δεν αγαπάω ούτε τις ετικέτες ούτε τους τίτλους. Ούτε μου αρέσει οι άνθρωποι να ανήκουν κάπου. Μου αρέσει οι άνθρωποι να ανήκουν σε αυτά που έχουν κατακτήσει στη ζωή τους και να θελήσουν κάποια στιγμή να μπορούν να ανήκουν σε έναν άλλον άνθρωπο.

-Πώς έχει επηρεάσει η κρίση το δικό σας χώρο;

Πάρα πολύ. Είναι πολύ φυσιολογικό, γιατί θεωρείται πολυτέλεια στις μέρες μας το να βγεις να διασκεδάσεις, είτε να πας να ακούσεις μουσική είτε να πας να δεις θέατρο. Απλά υπάρχουν πολύ αξιόλογα πράγματα που έχουν αρχίσει να λάμπουν, ο κόσμος τα προτιμά και πάει.

Εγώ αυτή τη χρονιά έχω τη χαρά να αντιμετωπίζω ένα κοινό πολύ πιο συνειδητό από  τα προηγούμενα χρόνια, που γνωρίζει τι παρουσιάζω, ένα κοινό ήσυχο που ακούει και θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα, είτε τραγουδώντας είτε μιλώντας μαζί μου, κι αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Σίγουρα έχει δυσκολέψει πολύ η ζωή μας, έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι μέρες που δουλεύουμε. Δουλεύουμε μια μέρα μόνο και αν. Όπως και τα μεροκάματά μας δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του παρελθόντος.

-«Μετακόμιση τώρα» το νέο σας τραγούδι. Εσείς γιατί θα μετακομίζατε;

Εγώ μόλις μετακόμισα και από εκεί προέκυψε ο τίτλος. Όλα συνέβησαν μετά από τη δική μου μετακόμιση. Συναντήθηκα με τον Κώστα Λειβαδά και του εξήγησα πόσο σημαντικό ήταν για μένα όλο αυτό το στάδιο πριν και μετά τη μετακόμιση.  Εμπνεύστηκε ίσως από τη δική μου προσωπική εμπειρία και έφτιαξε ένα τραγούδι που για μένα είναι ακριβώς η ζωή μου. Τον ευχαριστώ πολύ για αυτό. Συμβολίζει μια μεγάλη αλλαγή και το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι για εμένα αυτή η μετακόμιση.

-Η Ελλάδα μπορεί να μετακομίσει;

Μου πήρε πάρα πολλά χρόνια για να μετακομίσω, φαντάζομαι ότι για την Ελλάδα μπορεί να χρειάζεται περισσότερος καιρός. Χρειάζεται να συντονιστούν περισσότεροι άνθρωποι για αυτό.

Εγώ πιστεύω στην Ελλάδα και στους Έλληνες και δεν το λέω για να τους καλοπιάσω. Απλά θεωρώ ότι έχουμε κάποια πράγματα που είναι αξιαγάπητα και σημαντικά και πιστεύω ότι κάποια στιγμή με τις δυσκολίες θα χρειαστεί να τα ανακαλέσουμε.

-Υπάρχει κάποια συνεργασία που θα θέλατε να κάνετε και την περιμένετε με ανυπομονησία;

Όχι, η αλήθεια είναι πως έχω συνεργαστεί με πάρα πολλούς ανθρώπους που έχω θαυμάσει, με ανθρώπους που έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στην ελληνική μουσική. Χαίρομαι πολύ που στα πρώτα μου βήματα βρέθηκα κοντά τους και μπόρεσα να τους παρατηρήσω, να δω πώς κάνουν από κοντά αυτή τη δουλειά, τι περιμένουν από αυτή και τι δίνουν σε αυτή.

Προς το παρόν, οι συνεργασίες είναι κάτι στο οποίο πιστεύω πολύ, όμως το αφήνω στην τύχη του. Μια πρόταση μπορεί να με κάνει να συνεργαστώ, δεν υπάρχει όμως κάτι τέτοιο τώρα.

-Εurovision θα πηγαίνατε; Πώς σας φαίνεται η ελληνική συμμετοχή;

Αυτή τη στιγμή δε νομίζω πως θα πήγαινα στη Eurovision. Το ότι κάνω αυτό που μου αρέσει και δουλεύω πολύ καλά, είναι αρκετό για μένα τώρα.  Είναι ένας θεσμός που δεν αγαπάω πάρα πάρα πολύ, χαίρομαι να πηγαίνουν καλά τραγούδια, χαίρομαι να πηγαίνουμε καλά, αλλά δεν είναι κάτι με το οποίο θα ήθελα να εκπροσωπήσω τη χώρα μας. Επειδή ήμουν στο στούντιο όλο τον τελευταίο καιρό, δεν έχω καταφέρει να δω όλα τα τραγούδια. Άκουσα το τραγούδι της νίκης, αλλά δεν ξέρω αν ήταν καλύτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Σημασία έχει ότι είναι ένα πολύ όμορφο τραγούδι, κι εύχομαι να πάει καλά.

-Ποια τα σχέδιά σας;

Εγώ παίζω στην Αθήνα, στο Σταυρό του Νότου, κάθε Σάββατο και γυρίζω στην περιφέρεια τις άλλες ημέρες. Για την ακρίβεια, τελειώνει ο δίσκος μου, επιτέλους, και χαίρομαι για αυτό, γιατί είναι μια δουλειά που μας έχει όλους συνεπάρει και μας έχει κάνει να χάσουμε τον ύπνο μας.

-Ο νέος σας δίσκος θα έχει τη μορφή CD; Σας ενοχλεί που πωλούνται πλέον από τις εφημερίδες;

Όσο ακόμα υπάρχουν, θα ήθελα να παράγω CD. Είναι κάτι που μου αρέσει πολύ.

Όχι δε με ενοχλεί, γιατί πλέον είναι πολύ δύσκολο να κυκλοφορήσουν αλλιώς. Σίγουρα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να ανακαλύπτει μόνος του κανείς ένα CD  και έναν καλλιτέχνη, αλλά καμιά φορά μπορεί μέσα από μια εφημερίδα να βρει κάποιον καλλιτέχνη να μιλήσει στην καρδιά του.

-Τι θα ακούσουν όσοι έρθουν σήμερα να σας δουν;

Παρουσιάζω ένα πρόγραμμα σχεδόν σαν κι αυτό που παρουσιάζω στο Σταυρό του Νότου, κάποια κομμάτια από το καινούριο υλικό, κάποιες διασκευές αρκετά πειραγμένες τραγουδιών που έχω αγαπήσει πολύ, τραγούδια γνωστά για να έρθω και σε επικοινωνία με τον κόσμο, ενώ στο δεύτερο μέρος τραγούδια πιο λαϊκά, για να επικοινωνήσουμε σε όλα τα επίπεδα με όσους έρθουν.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση