Άλλαξε ώρα η ενημερωτική ημερίδα του Επιμελητηρίου


Την 2η επίσκεψή τους σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες πραγματοποίησαν προχθές τα μικρά παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου Φιλιατρών μαζί με τις δασκάλες τους και ήταν μια όμορφη και συναρπαστική εμπειρία για όλους, ενώ πέρασαν ευχάριστα το πρωινό τους στην εξοχή!

Η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Βιβή Παντελάκη έγραψε σχετικά με αυτή την εκπαιδευτική επίσκεψή του, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, παρουσιάζοντας και φωτογραφίες: «Παρατηρήσαμε ότι αυτή τη χρονιά πολλοί μαθητές μας μετέφεραν στο σχολείο τις εμπειρίες τους από τις αγροτικές δραστηριότητες των γονιών τους. Έτσι αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα που να αξιοποιεί τις εμπειρίες τους και να γίνει αφετηρία για νέες γνώσεις.

Ο τίτλος που δώσαμε στο πρόγραμμα αυτό είναι «ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΓΛΥΚΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ». Σήμερα Τετάρτη 27/2/2013 πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη επίσκεψή μας. Στόχος μας ήταν να δούμε πως ένα άδειο θερμοκήπιο προετοιμάζεται προκειμένου να δεχτεί τα νέα φυτά, πως τα φυτεύουν και στη συνέχεια πως τα περιποιούνται για να αναπτυχθούν.

Αρχικά πήγαμε στο θερμοκήπιο του Νίκου Βασιλόπουλου. Εκεί είδαμε πως οι εργάτες φύτευαν έτοιμα φυτά αγγουριάς.
Στη συνέχεια στο θερμοκήπιο του Νίκου Στριμπάκου είδαμε φυτεμένες αγγουριές μέσα σε νάιλον, μέσα στο θερμοκήπιο, για μεγαλύτερη προστασία. Στα δύο επόμενα θερμοκήπια της Νέλλης και του Νίκου Στριμπάκου είδαμε φυτά ντοματιάς σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης. Ήταν δεμένα με σπάγκο για να είναι όρθια.
Είχαν άνθη και κάποια είχαν αρχίσει να έχουν τις πρώτες πράσινες ντομάτες. Είδαμε και τις μέλισσες που γονιμοποιούν τα άνθη για να γίνουν ντομάτες. Στο θερμοκήπιο των αδελφών Κοροβίλα όλοι μείναμε εντυπωσιασμένοι. Πενήντα στρέμματα ντομάτας μέσα στο ίδιο θερμοκήπιο!
Κάθε εργάτης είχε το δικό του τόπο που εργαζόταν μέσα στο θερμοκήπιο. Ο χώρος του οριζόταν με το όνομά του. Και βέβαια μέσα σε μια τόσο μεγάλη καλλιέργεια τα πάντα γινόταν μέσα από ένα κομπιούτερ. Η λίπανση και το πότισμα. Όπως μας εξήγησε ο Βασίλης Κοροβίλας το σύστημα αυτό είναι υπερσύγχρονο, είναι μοναδικό στην περιοχή και παρόμοια ελάχιστα υπάρχουν στην Ελλάδα.
Το θερμοκήπιο θερμαίνεται με έξη ειδικούς καυστήρες που ανεβάζουν τη θερμοκρασία τις κρύες μέρες του χειμώνα. Επισκεφτήκαμε κι ένα δεύτερο θερμοκήπιο ντομάτας στο οποίο γίνεται υδροπονική καλλιέργεια. Τα φυτά μεγαλώνουν όχι φυτεμένα στο χώμα αλλά μέσα σε περλίτη. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε θερμοκήπια αγγουριάς στα οποία τα φυτά ήταν πολύ μεγαλύτερα από αυτά στα προηγούμενα θερμοκήπια και είχαν μάλιστα και μικρά αγγουράκια.
Τελευταία επισκεφθήκαμε τα καρπούζια που βρίσκονται φυτεμένα στο χωράφι κάτω από τα λευκά νάιλον.
Πρέπει να πω ότι κι εγώ και τα παιδιά αλλά και οι γονείς που ήταν μαζί μας εντυπωσιαστήκαμε από όλα αυτά που συμβαίνουν δίπλα μας και οι περισσότεροι τα αγνοούμε.
Ο Βασίλης Κοροβίλας όταν μας έδειξε τα καρπούζια του μέσα στα νάιλον έβγαλε πάνω από ένα φυτό ένα κάλυμμα και μας είπε: «Τα σκεπάζουμε και τα περιποιούμαστε για να μεγαλώσουν όπως κάνουν οι γονείς με τα μωρά τους».
Τελικά κάθε τι θέλει την τέχνη του. Και τα παιδιά για να μεγαλώσουν σωστά και τα φυτά για να αναπτυχθούν και να αποδώσουν όπως πρέπει για να μη πάει ο αγώνας του αγρότη χαμένος. Θα συνεχίσουμε τις επισκέψεις μας μέχρι να κόψουμε τα πρώτα λαχανικά από τα θερμοκήπια που επισκεφθήκαμε και να γευτούμε το πρώτο νόστιμο γλυκό καρπούζι το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου.
Στο τέλος της χρονιάς σε μια ιδιαίτερη τελετή θα παρουσιάσουμε ότι μάθαμε».