Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα


Παραμένει το χάσμα Βερολίνου-ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις που επικρατούν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και που παρουσιάζονται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα σήμερα. Σε άλλο μήκος κύματος η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν η οποία δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιη πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. "Δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι θα συμβεί αυτό. Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση πριν από τη λήψη μίας απόφασης, κατά συνέπεια, το θέμα είναι ανοικτό", δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Οικοκομικών έπειτα κοινοβουλευτική ενημερωτική συνεδρίαση. Η Γιούτα Ουρπιλάινεν επανέλαβε ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, αλλά τόνισε ότι αποκλείεται μία αναδιάρθρωση του χρέους της.

Τα αμερικανικά μέσα υποστηρίζουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν διάθεση «συμβιβασμού» και «συναινετικών λύσεων», τα βελγικά μιλούν για «σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης», το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρεται σε μια πολιτική συμφωνία επί της αρχής για το «ξεπάγωμα» των δόσεων, ενώ το διεθνές δίκτυο Dow Jones Newswires υποστηρίζει ότι η συνάντηση της Τρίτης θα αφορά μόνο στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 15 δισ. ευρώ  έως το 2014 και όχι για τα 17,6 δισ. της περιόδου 2104 -16.

Αναλυτικά τα αμερικανικά δίκτυα υποστηρίζουν, επικαλούμενα πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι θα αναζητηθεί συναίνεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης τού δανείου προς την Ελλάδα. Κατά τη συνεδρίαση, όπως τονίζεται, θα καταβληθεί προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, σχετικά με την ελάφρυνση τού ελληνικού χρέους, ενώ θα αναζητηθούν τρόποι αναμόρφωσης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, χωρίς να υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Επίσης, προβάλλονται οι διαφωνίες που είχε διατυπώσει η διευθύντρια τού ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την απόφαση των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να παρατείνουν κατά δύο έτη, έως το 2022, την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% τού ΑΕΠ, εγείροντας ερωτηματικά για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι σε συνέντευξή της, από τη Μανίλα, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι θα υπερασπισθεί την αξιοπιστία τού ΔΝΤ, απορρίπτοντας, όμως, το ενδεχόμενο απομάκρυνσης τού Ταμείου από το σχέδιο διάσωσης.

Reuters
Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι σύμφωνα με ανώτατους Ευρωπαίους  αξιωματούχους, που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στους ευρωπαϊκούς κύκλους, το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει στην εκταμίευση των 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και σήμερα αναμένεται να ανάψει και επισήμως το πράσινο φως.

Όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι στο Reuters, στο Eurogroup της Τρίτης αναμένουν μία πολιτική συμφωνία επί της αρχής για το «ξεπάγωμα» των δόσεων ενώ εκτιμούν πως θα συζητηθεί και η μείωση του χρέους και η διετής παράταση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Μετά την πολιτική έγκριση για την εκταμίευση των δόσεων, οι προτάσεις για τη μείωση του χρέους και για την παροχή περαιτέρω βοήθειας θα σταλούν στα εθνικά κοινοβούλια έως τις 30 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας που έχει στην κατοχή του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι δανειστές μας θα ελέγξουν αν οι προαπαιτούμενες δράσεις έχουν εκπληρωθεί μέχρι τις 28 Νοεμβρίου και τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης, πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα και η Κομισιόν θα υπογράψουν ένα αναθεωρημένο μνημόνιο κατανόησης στις 4 Δεκεμβρίου και την επόμενη ημέρα η χώρα θα λάβει τα χρήματα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων που έχουν συμφωνηθεί από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Dow Jones Newswires
Από την πλευρά του το διεθνές δίκτυο Dow Jones Newswires αναφέρει ότι σύμφωνα με αξιωματούχους, η συνάντηση της Τρίτης αφορά μόνο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 15 δισ. ευρώ  έως το 2014 και όχι για τα 17,6 δισ. της περιόδου 2104 -16 ενώ, όπως επισήμαναν, το μόνο πράγμα στο οποίο συμφωνούν όλα τα μέρη είναι πως δεν θα δοθεί καμία περαιτέρω χρηματοδότηση πέρα από αυτή που έχει ήδη συμφωνηθεί.

Εν συνεχεία οι αξιωματούχοι τόνισαν πως η διαφωνία για το στόχο της βιωσιμότητας του χρέους μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εξακολουθεί να υφίσταται και συνεπώς δεν αναμένεται απόφαση για την εκταμίευση πριν της 28 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ένας εκ των αξιωματούχων, τόνισε πως η Γερμανία έχει προτείνει την εκταμίευση δόσεων για την Ελλάδα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα ώστε η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει μέρος τους για την επαναγορά ομολόγων και τη διαγραφή τους.

Αναφερόμενοι στη μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα οι αξιωματούχοι επισήμαναν πως θα έχει επιπτώσεις και στα προγράμματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας λόγω της αρχής της ισότητας. Τέλος, οι πιστωτές εξετάζουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα ελέγχει αυστηρά τη χρήση των χρημάτων από την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα έχει δοθεί ένα αρχικό σχέδιο στον επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, που του δίνει την αρμοδιότητα να συνυπογράφει τις αποφάσεις για τη χρήση των κεφαλαίων, ωστόσο, για νομικούς λόγους έχει μετατραπεί σε δικαίωμα σχεδόν ταυτόχρονου ελέγχου του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης
Τα βελγικά μέσα μιλούν  για σύγκρουση, η οποία βρίσκεται προ των πυλών, καθώς το ΔΝΤ έχει «στυλώσει τα πόδια» και αξιώνει από την Ευρωζώνη να προχωρήσει «πάση θυσία» σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το πνεύμα η βελγική φλαμανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Στάνταρντ», υπό τον τίτλο «εκ νέου η Ελλάδα το μήλον της Έριδος για την Ευρώπη» αναφέρεται στη συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος στις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, η οποία ζήτησε από την ΕΕ να βρεθεί μια «πειστική, αξιόπιστη και ρεαλιστική λύση» για την Ελλάδα. Σημειώνεται ακόμη ότι το ΔΝΤ έχει περιέλθει σε μια «ιδιαίτερα δυσχερή» θέση, καθώς «δεν μπορεί να επιτρέψει για την Ελλάδα αυτά που αρνείται σε άλλες χώρες».

Επισημαίνεται ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το ΔΝΤ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα διάσωσης. Οι πολιτικές σκοπιμότητες που παρεμποδίζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δώσουν το πράσινο φως για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους αφήνουν παγερά αδιάφορο το ΔΝΤ, προσθέτει η εφημερίδα.

Τονίζεται πάντως ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζ. Γιούνγκερ, η διαφορά που έχει ανακύψει μεταξύ της ΔΝΤ και της ΕΕ για το ελληνικό χρέος είναι δυνατό να διευθετηθεί, καθώς θα μπορούσε να βρεθεί μια «συμβιβαστική» λύση.

Σύμφωνα, όμως, με την εφημερίδα, η Γερμανία εξακολουθεί να αντιτίθεται με σφοδρότητα στην προοπτική μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι πληθαίνουν οι φωνές Ευρωπαίων οικονομολόγων, αλλά και αξιωματούχων, όπως ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Λ. Κοέν, οι οποίοι τάσσονται υπέρ μιας άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Εξ΄ άλλου, «αναπόφευκτη» χαρακτηρίζει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η εφημερίδα «Ντε Μόργκεν», προσθέτοντας όμως ότι κάτι τέτοιο θα στοιχίσει μερικά δισ. ευρώ στο Βέλγιο. Κατά την εφημερίδα, το θέμα της διαγραφής του ελληνικού χρέους πρόκειται να τεθεί στο αυριανό Eurogroup και επισημαίνεται ότι τυχόν απόφαση αναδιάρθρωσης μέρους του ελληνικού χρέους θα έχει «πολύ σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις» για τις χώρες της ευρωζώνης, καθώς η Ελλάδα έχει δανειστεί τα τελευταία χρόνια περίπου 300 δισ. ευρώ.

Το μισό από το χρέος αυτό να διαγραφεί, το κόστος για το Βέλγιο θα φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ, παρατηρεί η εφημερίδα. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ξεκίνησε από το ΔΝΤ. Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, η άποψη του τελευταίου δεν έχει πολλούς υποστηρικτές στην ευρωζώνη, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να πειστεί η κοινή γνώμη χωρών, όπως η Γερμανία, για την αναγκαιότητα μιας νέας διαγραφής του ελληνικού χρέους που θα αφορά πλέον τον επίσημο τομέα.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι το αυριανό Eurogroup θα αρκεστεί στην έγκριση της εκταμίευσης της δόσης και δεν θα προσφέρει μια τελική λύση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς θα προκριθούν «πρόσκαιρες» λύσεις, όπως η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και η επέκταση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων.

Με τον τίτλο «Η Ελλάδα τιμά τις υποχρεώσεις της», η βελγική εφημερίδα «La Libre Belgique» δημοσιεύει άρθρο στο οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε την περασμένη Παρασκευή, 5 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμων τίτλων, παρά την αργοπορία των πιστωτών της, της ΕΕ και ΔΝΤ, στην καταβολή της δόσης.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι, προτού απομακρύνει τον κίνδυνο, η Ελλάδα, με έλλειψη ρευστού, είχε αναφερθεί στο ρίσκο στάσης πληρωμών, εάν η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν της κατέβαλλαν εγκαίρως νέα δάνεια για να εξασφαλίσει την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της. «Είναι η δεύτερη φορά που η χώρα πρέπει να αντλήσει έκτακτα ποσά βραχυπρόθεσμα, για να εξασφαλίσει τις υποχρεώσεις της. Την Τρίτη, άντλησε 4,062 δισ. ευρώ σε τίτλους ενός και τριών μηνών, με επιτόκιο 3,95%. Ενώ δεν έχει πρόσβαση στις αγορές για μακροχρόνια χρηματοδότηση, η υπερχρεωμένη Ελλάδα πραγματοποιεί κάθε μήνα εκδόσεις ομολόγων για τρεις και έξι μήνες, για ποσά που συνήθως δεν ξεπερνούν τα δύο δισ. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε όμως, την Τρίτη, ότι αυτές οι χρηματοοικονομικές ακροβασίες είχαν τα όριά τους, προειδοποιώντας για "πολύ υψηλό κίνδυνο" χρεοκοπίας της χώρας εάν η ΕΕ και το ΔΝΤ συνέχιζαν να καθυστερούν την αποδέσμευση της καταβολής του δανείου που έχει παγώσει από τον Ιούνιο».

Εξάλλου, το άρθρο τονίζει ότι, σύμφωνα με τη Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το αυριανό Eurogroup θα είναι σημαντικό «ώστε να ορθοποδήσει η Ελλάδα». Σημειώνεται, επίσης, ότι η κ. Λαγκάρντ δεν μπορούσε να προβλέψει εάν θα έκλεινε μία συμφωνία. «Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, να αφιερώσουμε όλη την προσοχή μας, να είμαστε βέβαιοι ότι επιδιώκουμε τους ίδιους στόχους, να μπορεί η Ελλάδα να δράσει σε μία μακροχρόνια βάση, να συνέλθει, να ορθοποδήσει και να έχει πρόσβαση στις αγορές το γρηγορότερο το δυνατόν», παρέθετε η εφημερίδα.

 

πηγή: protothema.gr