Νομιμοποιούν τα αυθαίρετα σε καμένες εκτάσεις

Νομιμοποιούν τα αυθαίρετα σε καμένες εκτάσεις

Τη δυνατότητα για πρώτη φορά να υποβάλουν δήλωση νομιμοποίησης παρέχει στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί σε καμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο παρουσίασε προχθές στο υπουργικό συμβούλιο ο Κωστής Χατζηδάκης κι αναμενόταν να τεθεί από χθες σε διαβούλευση.

Τη συγκεκριμένη νομιμοποίηση θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν για 30 χρόνια, αλλά υπό προϋποθέσεις και εφόσον δε βρίσκονται μέσα σε κοίτες ρεμάτων, παράκτιες ζώνες και περιοχές NATURA.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, σε αυτή την κατηγορία υπολογίζεται ότι εντάσσονται περίπου 240.000 στρέμματα, με τουλάχιστον μισό εκατομμύριο αυθαίρετα, που εξαιρούνται με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο νομιμοποίησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, προβλέπονται τα εξής:

Προχωρά η ανάρτηση ολόκληρων των δασικών χαρτών, μαζί με τις «οικιστικές πυκνώσεις», όπως είχαν πολιτογραφηθεί οι διαμορφωμένοι οικισμοί αυθαιρέτων σε πρώην δασικές εκτάσεις και είχαν εξαιρεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν με χωριστό νομοσχέδιο. Η νέα διαδικασία, που θα επεκταθεί και στους ήδη αναρτημένους χάρτες, είναι απαραίτητη, αφού η προηγούμενη είχε κριθεί αντισυνταγματική με την 685/2019 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση, ζητώντας να αποχαρακτηριστεί το ακίνητό τους και να μην εμφανίζεται ως δασικό στους αναρτημένους χάρτες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τις επιτροπές ενστάσεων για περιπτώσεις οικοπέδων που έχασαν το δασικό τους χαρακτήρα μετά το 1975, οπότε ψηφίστηκε το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Ακολουθεί το τρίτο, ακόμα πιο περίπλοκο, βήμα για το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δε θέλησε να ανοίξει από τώρα τα χαρτιά της. Στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η τακτοποίηση της συγκεκριμένης κατηγορίας αυθαιρέτων, αλλά μόνο για 30 χρόνια. Στο ενημερωτικό σημείωμα που δόθηκε στους δημοσιογράφους αναφέρεται σαφώς ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες «οικιστικές πυκνότητες» θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση και μάλιστα μέσα σε έξι μήνες από την ισχύ του νέου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς αναστολής της κατεδάφισης του αυθαιρέτου τους.