Οδηγός στήριξης πληττόμενων από τον κορωνοϊό

Οδηγός στήριξης πληττόμενων από τον κορωνοϊό

800άρι αποζημίωσης, μειώσεις, εκπτώσεις, αναστολές και «παγώματα»

Η υγειονομική κρίση παγώνει και την οικονομία, περισσότερο και από την ύφεση 2008, ενώ μέτρα στήριξης ανακοινώνονται καθημερινά και διευρύνονται καθημερινά. 

Όπως είναι φυσικό και λογικό, δημιουργούν πολλές απορίες όσον αφορά στους δικαιούχους και την εφαρμογή τους, ακόμα και στους οικονομολόγους – λογιστές.

Σήμερα κάνουμε μια προσπάθεια να «κωδικοποιήσουμε» όλα τα μέτρα, παραθέτοντας και σχετικούς διευκρινιστικούς πίνακες: 

ΕΠΙΔΟΜΑ 800 ευρώ

Υπογραμμίζεται ότι το επίδομα των 800 ευρώ δικαιούνται ΜΟΝΟ:

•οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας 

•οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που βάσει ΚΑΔ πλήττονται και οι εργαζόμενοι αυτών 

•καθώς και όλοι όσοι έμειναν άνεργοι ή οικειοθελώς αποχώρησαν από 1η Μαρτίου μέχρι 20 Μαρτίου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Οι δικαιούχοι, λοιπόν, θα πρέπει να υποβάλουν «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένου» (ΜΕ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ όπου είτε η δραστηριότητα ΕΧΕΙ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ είτε ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ – ΚΑΔ υπουργείου Οικονομικών) στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Εργασίας, από 1 – 10 Απριλίου, τμηματικά ανάλογα με τα τελευταία ψηφία του ΑΦΜ τους. 

Προηγούνται οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν οι εργοδότες. 

Σημειώνεται πως η αποζημίωση των 800 ευρώ είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δε συμψηφίζεται.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες πρέπει να δράσουν πριν από τους εργαζομένους, μέχρι 31/3/2020.

Συγκεκριμένα, να υποβάλουν «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχείρησης – Εργοδότη» (με ΑΝΑΣΤΟΛΗ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ή ΠΟΥ ΒΑΣΕΙ ΚΑΔ κλάδοι πληττόμενοι από COVID-19 κάνουν χρήση δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας μέρους ή συνόλου του προσωπικού).

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ

Όσοι ανήκουν στις κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων και στους ΚΑΔ που πλήττονται, δικαιούνται, όπως και οι μισθωτοί, το επίδομα των 800 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για τους εργαζομένους που απασχολούν οι παραπάνω, στην περίπτωση που γίνει αναστολή των συμβάσεών τους. 

Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν τα έντυπα στην πλατφόρμα του συστήματος Εργάνη, προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν τα 800 ευρώ.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ

Γι αυτές τις κατηγορίες παρέχονται και συγκεκριμένες διευκολύνσεις, όπως:

•αναστολή υποχρέωσης καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020

•εξόφληση των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε 4 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020

•επιπλέον αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων των οποίων η υποχρέωση καταβολής λήγει εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου του 2020. Οι οφειλές αυτές και οι ρυθμίσεις παγώνουν και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιουνίου 2020.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

Με την οικονομία να εισέρχεται πλέον σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά και τρόπους να έχει έσοδα, για να μην καταρρεύσει παντελώς. Με αυτό σκεπτικό ανακοινώθηκε ένα κίνητρο για όσους βρίσκονται πλέον στους ΚΑΔ που πλήττονται, αλλά επιθυμούν να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα:

•ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη τους ημερομηνία

•ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία.

•ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ), σε περίπτωση που καταβληθούν στα αρχικώς προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ 

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δικαίωμα καταβολής του 60% των μισθωμάτων των μηνών Μαρτίου και Απριλίου έχουν:

•Οι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού, για τα μισθώματα των επαγγελματικών ακινήτων, σε περίπτωση που τα νοικιάζουν.

•Οι μισθωτοί στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο μαζί, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης, και αφορά σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό

•Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, για τα μισθώματα που τυχόν καταβάλλουν για τις κύριες κατοικίες τους.

ΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ» 

•Δεν αφορά τους υπόλοιπους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα γενικά, τους συνταξιούχους, τους εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας.

•Δεν αφορά μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και μισθώσεων για κάθε άλλο είδος χρήσης πλην της κύριας κατοικίας εργαζομένου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών Ακινήτων, το μέτρο της μείωσης του ενοικίου αφορά:

•Τα ενοίκια των επαγγελματικών εγκαταστάσεων (καταστημάτων και γραφείων) των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους και όχι όσων κλείνουν με δική τους επιχειρηματική απόφαση, και

•Τα ενοίκια της κύριας κατοικίας των εργαζομένων στις συγκεκριμένες αυτές επιχειρήσεις, των οποίων εργαζομένων έχει ρητά ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους λόγω των ανωτέρω μέτρων και εξ αυτού του λόγου δεν μισθοδοτούνται.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Μετά την οργισμένη αντίδραση επιστημονικών κλάδων που βρίσκονταν στη λίστα των «εξαιρεθέντων», η κυβέρνηση παίρνει πιο δραστικά μέτρα. 

Η κυβέρνηση αποφασίζει αναπροσαρμογή των ΚΑΔ που πλήττονται από την πανδημία, και έτσι συμπεριλαμβάνονται από Δευτέρα και οι παραπάνω. 

Συγκεκριμένα, από τις ευνοϊκές διατάξεις για τη μείωση ενοικίου κατά 40%, που αφορά μόνο στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν λειτουργία, θα ευεργετηθούν και οι ΚΑΔ που πλήττονται, ενώ στο επίδομα των 800 ευρώ θα προστεθούν νέοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας.

Πρόκειται για τους ΚΑΔ που αφορούν πολιτικούς μηχανικούς, δικηγόρους, λογιστές. 

ΓΙΑ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναστολή επιταγών κατά 75 ημέρες

Αναστολή των επιταγών που αφορούν πληττόμενες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο), κατά 75 ημέρες, αποφάσισε υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από διαβούλευση με φορείς της αγοράς, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Οι σχετικές ρυθμίσεις έχουν ως ακολούθως:

1. Από την έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και μέχρι την 31η Μαΐου 2020 για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή πληγεί δραστικά από την επιδημία του COVID-19, με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης εκάστου αξιογράφου. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις για τις οποίες θα ανασταλεί η δραστηριότητά τους ή θα περιληφθούν στις δραστικά πληττόμενες επιχειρήσεις κατά το μήνα Απρίλιο του 2020 από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της συμπερίληψης των συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Το μέτρο ισχύει για όλα τα αξιόγραφα που θα προσκομιστούν ηλεκτρονικά από τους εκδότες τους στις τράπεζες εντός τριών εργάσιμων ημερών από την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσω ειδικής εφαρμογής της Τειρεσίας Α.Ε., ανεξαρτήτως αν η επιχείρηση περιλαμβάνεται σήμερα στις πληττόμενες ή θα περιληφθεί σ’ αυτές στο μέλλον.

2. Οι κομιστές αξιογράφων που δε δραστηριοποιούνται σε πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ατομικά (οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με βάση μόνο τον ΑΦΜ τους) στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να λάβουν ασφαλιστικές και φορολογικές αναστολές από την 1η Απριλίου και εντεύθεν, αν το σύνολο των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019, με την εξαίρεση επιχειρήσεων που υπάγονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του τζίρου τους στη διάρκεια της κρίσης. Οι ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν στο συγκεκριμένο μέτρο θα προβλεφθούν με υπουργική απόφαση.

3. Στο πλαίσιο των τραπεζικών προϊόντων με εγγυοδοσία από πόρους του ΕΣΠΑ ή μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που προετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα προβλεφθεί η δυνατότητα λήψης κεφαλαίου κινήσεως στους εκδότες ή/και τους κομιστές μεταχρονολογημένων επιταγών, για τη διευκόλυνση της άμεσης αποπληρωμής τους.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας

Νομικός/Οικονομολόγος