Θεσμοί που αντέχουν στο… χρόνο

Θεσμοί που αντέχουν στο… χρόνο

Ο Αριστοτέλης στα «Πολιτικά» του (1330Α, 13) γράφει ότι «καμία πολιτεία δεν μπορεί να θεωρηθεί άριστη χωρίς την ανάλογη χορηγία».

Η δε αρχαία Αθήνα ήταν η μοναδική πόλη στην ιστορία της ανθρωπότητας όπου, πέραν της άμεσης δημοκρατίας, υπήρχαν οι λειτουργίες (χορηγιών), θεσμός που ξαπλώθηκε προοδευτικά στην Αίγινα, τη Θήβα, τον Ορχομενό και άλλες ελληνικές πόλεις, καθώς και στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Ο εν λόγω θεσμός επινοήθηκε και υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στην Αθηναϊκή Δημοκρατία του Κλεισθένη, στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Στην άνθησή του έφθασε, όμως, κατά τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή, τον 5ο αιώνα π.Χ.

Η χορηγία, ως πολιτισμικό αγαθό, πέρασε και στα Ρωμαϊκά Χρόνια.

Επέζησε μέχρι τις μέρες μας, οπότε οι χορηγοί ονομάζονται ευεργέτες, φθάνοντας στο σήμερα, που η ανθρωπότητα μαστίζεται από τον κορωνοϊό, απειλώντας το πολυτιμότερο αγαθό, την ανθρώπινη ύπαρξη.

Χώρες προηγμένες στον τομέα της υγείας, όπως η Αμερική και η Μεγάλη Βρετανία, όπου χιλιάδες άνθρωποι προσέτρεχαν προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους, αποδείχθηκαν πως δύσκολα αντεπεξέρχονται στη ζήτηση που απαιτεί η πανδημία.

Αντίθετα η χώρα μας, ευτυχώς, με την υπευθυνότητα που υπέδειξαν οι διοικούντες, έχει – μέχρι στιγμής – αντεπεξέλθει άριστα, ειδικά στον τομέα της πρόληψης. Αυτό ουδόλως σημαίνει πως οι ελλείψεις στο σύστημα υγείας δεν είναι μεγάλες. Ακριβώς αυτή τη χρονική στιγμή, χωρίς τυμπανοκρουσίες, με μια ανάρτηση στο site της, η εταιρεία ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. έκανε γνωστό ότι προέβη στη δωρεά 50 υπερσύγχρονων και πλήρως εξοπλισμένων σταθμών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Για το σήμερα και το αύριο…

Αξίζει να μην ξεχνάμε και τη μεγάλη προσφορά στη διαφύλαξη της ταυτότητάς μας της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Καρέλια» του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας.

Όσο υπάρχουν Μεγάλοι Άνθρωποι, θα υπάρχει και η Ελλάδα, με Αρχές και Θεσμούς…

Άντα Αποστολάκη