Αποζημίωση 800 ευρώ για επιχειρήσεις – ελεύθερους επαγγελματίες

Αποζημίωση 800 ευρώ για επιχειρήσεις  – ελεύθερους επαγγελματίες

Σε λειτουργία από την Πέμπτη το mybusineessuport

•Εκδόθηκε την Πέμπτη (16/4) η κοινή υπουργική απόφαση για το έκτακτο επίδομα και την αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, ύψους 800 ευρώ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις με έως 5 άτομα προσωπικό

•Προστέθηκαν ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και Ι.Κ.Ε. με 0 και έως και 5 εργαζομένους 

•Και νέα πρόσθεση: Σε μία εβδομάδα θα μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις μέχρι 20 εργαζομένους

•Στην απόφαση καταγράφονται και οι ΚΑΔ των δικαιούχων.

Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δε δεσμεύεται και δε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι:

•οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι 

•οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων 

•καθώς και επιχειρήσεων με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), εκτός των ανώνυμων εταιρειών, οι οποίες δεν απασχολούν εργαζομένους ή απασχολούν μέχρι και πέντε (και άμεσα μέχρι και είκοσι) εργαζομένους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταβάλλεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να πληρούνται σωρευτικά: 

α) η επιχείρηση έχει υποβάλει μέχρι και την 20ή Μαρτίου 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων μεγαλύτερο του μηδενός 

β) η επιχείρηση έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2018 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020, 

γ) η επιχείρηση δεν είναι σε αδράνεια από την 1η Απριλίου 2019 και μετά 

δ) για επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει έναρξη εργασιών μέχρι την 31η/3/2019, να μην έχουν υποβάλει, μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, πιστωτικές δηλώσεις ΦΠΑ με μηδενικές εκροές καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι και την 29 Φεβρουαρίου 2020.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 

Η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και την 24η Απριλίου 2020, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport».

Η αίτηση περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον έλεγχο της πλήρωσης των προϋποθέσεων και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνεται ότι: 

(α) ο δικαιούχος δεν απασχολεί εργαζομένους ή απασχολεί μέχρι και πέντε (5) εργαζομένους ή είναι αυτοαπασχολούμενος ή ελεύθερος επαγγελματίας 

(β) πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις των άρθρων 2 και 3 της παρούσας.

ΠΩΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταβάλλεται από την ΑΑΔΕ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας

Νομικός/Οικονομολόγος