Με πέντε «κλικ» αίτηση σύνταξης, υπολογισμός και απόφαση

Με πέντε «κλικ» αίτηση σύνταξης, υπολογισμός και απόφαση

Από την περασμένη Τετάρτη (15/4) όλοι οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αίτημα συνταξιοδότησής τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» στο διαδικτυακό τόπο gov.gr ή στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ. Για τους αγρότες και τα δικαιοδόχα μέλη θανόντων συνταξιούχων, δηλαδή για 4 από τους 10 ασφαλισμένους, που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συνταξιοδότησης, ξεκίνησε πιλοτικά η ψηφιακή απονομή της σύνταξης. Σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου θα εντάσσονται νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αιτημάτων, αυξάνοντας το πλήθος των ασφαλισμένων που θα επωφελούνται.

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΙΟΥΝΙΟ
Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης: α) οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των τέως ταμείων. β) οι αποφάσεις συντάξεων γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των αποφάσεων συνταξιοδότησης. Η πιλοτική λειτουργία υποστηρίζει αυτοματοποιημένα τα 4 από 5 τα στάδια της πλήρους ψηφιακά αυτοματοποιημένης διαδικασίας, ειδικότερα:

1. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ:
Σε εφαρμογή του νόμου 4670/2020 που πρόσφατα ψηφίστηκε καθίσταται πλέον υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, εντάσσοντας για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική διαδικασία τους ασφαλισμένους τους Δημοσίου και τους Αγρότες του τ. ΟΓΑ.
2. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ:
Ψηφιακή αναζήτηση των απαιτούμενων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών από το Μητρώο Πολιτών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ (Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης).
3. ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ.
4. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΤΕΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ.
5. ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ:
Το τελικό πέμπτο στάδιο, αυτό της έκδοσης της απόφασης, θα εκτελείται κατά τους επόμενους δύο περίπου μήνες της πιλοτικής λειτουργίας, αφού πρώτα επιβεβαιωθούν από τον αρμόδιο υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ τα στοιχεία της απόφασης. Στην πλήρη λειτουργία της από τον Ιούνιο του 2020, η νέα ψηφιακή διαδικασία απονομής σύνταξης προβλέπεται να λειτουργεί ως ηλεκτρονική υπηρεσία επιπέδου 4, με την έκδοση της απόφασης να ολοκληρώνεται δευτερόλεπτα μετά την υποβολή του αιτήματος από το συνταξιούχο.

ΠΟΣΟ ΑΠΛΑ;
Οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν την αίτησή τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», επιλέγοντας από το διαδικτυακό τόπο gov.gr, στην ενότητα Εργασία – Ασφάλιση, την επιλογή «Αίτηση Συνταξιοδότησης» ή αντίστοιχα στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr, μενού «Συνταξιούχοι», επιλογή «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης»). Στη συνέχεια εισέρχονται στην πλατφόρμα με χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet και επιλέγουν την κατηγορία (Κύρια Σύνταξη Γήρατος, Κύρια Σύνταξη Αναπηρίας, Μεταβίβαση Κύριας Σύνταξης λόγω Θανάτου, Κύρια Σύνταξη Θανάτου Ασφαλισμένου) για την οποία επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Ο e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων, εργάζεται εντατικά για την αντιμετώπιση της πληθώρας των εκκρεμών αιτήσεων και την ενίσχυση του αναιμικού ρυθμού απονομής συντάξεων. Ειδικότερα, σχεδιάζεται η αξιοποίηση της νέας πλατφόρμας και για την επίσπευση των εκκρεμών αιτήσεων. Στο επόμενο διάστημα θα μεταφερθούν στην πλατφόρμα ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ» δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο παλιό σύστημα. Σκοπός και για αυτές να εκδοθούν εντός του καλοκαιριού, ψηφιακά, οι σχετικές αποφάσεις, για να προωθηθούν για πληρωμή. Στόχος είναι ο e-ΕΦΚΑ από το 2021 να εξαλείψει τελείως το χρόνιο πρόβλημα των πολυετών καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας

Νομικός /Οικονομολόγος