Φυσικό αέριο: Έως τη Μεγαλόπολη λέει το δεκαετές σχέδιο του ΔΕΣΦΑ κι αυτό το 2025

Φυσικό αέριο: Έως τη Μεγαλόπολη λέει το  δεκαετές σχέδιο του ΔΕΣΦΑ κι αυτό το 2025

«Ράβε – Ξήλωνε, δουλειά να μη σο λείπει…» για την Καλαμάτα

Τελειωμό δε φαίνεται να έχει το σήριαλ με το φυσικό αέριο και το μέχρι πού θα φτάσει ο αγωγός, με κεντρικό ερώτημα αν θα τον δούμε, τελικά, στην Καλαμάτα ή όχι.

Στο… τελευταίο επεισόδιο, οι εξελίξεις που ανακοινώθηκαν αναιρούσαν το ζήτημα που είχε ανακύψει μετά την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να εξαιρεθούν έξι πόλεις της Πελοποννήσου (Καλαμάτα, Τρίπολη, Κόρινθος, Σπάρτη, Άργος και Ναύπλιο) και δύο της Κεντρικής Μακεδονίας (Βέροια και Γιαννιτσά) από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης που έχει εκπονήσει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), λόγω παρέλευσης του 18μήνου που προβλέπει ο νόμος για την υλοποίηση των έργων, βάσει του αρχικού σχεδιασμού.

Χθεσινές εξελίξεις, όμως, δείχνουν πως δεν είναι ούτε έτσι τα πράγματα…

Μετά το «πράσινο»…

Το νέο σχεδιασμό για τη διασύνδεση της Καλαμάτας και άλλων μεγάλων πόλεων της Πελοποννήσου με το δίκτυο φυσικού αερίου έφερε τον Ιούνιο εκ νέου στο προσκήνιο η απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ερωτήσεις που είχαν καταθέσει βουλευτές της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. 

Η απάντηση του υπουργείου έβαζε και πάλι στο παιχνίδι την Καλαμάτα και αναφερόταν: «Στο νέο σχεδιασμό που πραγματοποιεί η κυβέρνηση και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς εντάσσεται η πλήρης κάλυψη και των έξι πόλεων της Πελοποννήσου με ορίζοντα υλοποίησης από το 2023, καθώς περιλαμβάνει τόσο τα δίκτυα διανομής όσο και τις συνδέσεις των καταναλωτών».

Τέλος, αναφερόταν ότι υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία νέας «πύλης» φυσικού αερίου για τη Μεγαλόπολη, ενώ η ΔΕΔΑ διατηρεί το δικαίωμά της να κάνει αίτηση ακύρωσης ή προσφυγή κατά της αρχικής απόφασης της ΡΑΕ, κινήσεις που αναμένονται πιθανότατα να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.

…ήρθε το «κόκκινο»

Χθες, όμως, το Ecopress δημοσίευσε κείμενο για το νέο δεκαετές (2021-2030) σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και στο οποίο περιλαμβάνεται η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία και την Πάτρα (με προοπτική για τροφοδότηση και άλλων πόλεων της Δυτικής Ελλάδας, όπως ο Πύργος και το Αγρίνιο).

Για τη Δυτική Ελλάδα προβλέπεται η διασύνδεση της πόλης της Πάτρας και της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Πατρών με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, με δυνατότητα μελλοντικών επεκτάσεων για την τροφοδότηση και άλλων πόλεων της Περιφέρειας (όπως π.χ. ο Πύργος και το Αγρίνιο).

Σύμφωνα, όμως, με την προκαταρτική μελέτη, το έργο αποτελείται από έναν αγωγό υψηλής πίεσης 140 χλμ., ο οποίος θα φτάνει έως τη Μεγαλόπολη και έχει προϋπολογισμό 85 εκατ. ευρώ. Η μελέτη, λοιπόν, αναφέρει ότι ο αγωγός θα φτάσει ΕΩΣ τη Μεγαλόπολη κι ούτε κουβέντα για την Καλαμάτα.

Για το δε χρονικό ορίζοντα, η εκτίμηση για τη Μεγαλόπολη είναι ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025.

Της Βίκυς Βετουλάκη