Η εικόνα της ελαιοπαραγωγής στη Μεσσηνία – Εγκατάλειψη γης και εργάτες τα μεγαλύτερα προβλήματα

Η εικόνα της ελαιοπαραγωγής στη Μεσσηνία – Εγκατάλειψη γης και εργάτες τα μεγαλύτερα προβλήματα

Μια μικτή εικόνα με έντονες διακυμάνσεις και κατά τόπους εστίες αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας για την επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο 2020/21. Αυτό αποκόμισε το olivenews.gr από τη μεγάλη έρευνα / αφιέρωμα που πραγματοποίησε σε νομούς της χώρας συζητώντας με  καλούς γνώστες που εκπροσωπούν όλους τους τομείς, δηλαδή ΔΑΟΚ, ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβείς, μεταποιητές επιτραπέζιας ελιάς, τυποποιητές ελαιολάδου και εξαγωγείς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ για τη Μεσσηνία η εικόνα έχει ως εξής: Καρπόδεση: Η ζημιά από τον καύσωνα ήταν μικρότερη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ επηρεάστηκε κυρίως η κεντρική Μεσσηνία και οι πιο πρώιμες ποικιλίες. Είναι ομαλή η περαιτέρω εξέλιξη.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από την περιοχή των Γαργαλιάνων ο καύσωνας ενδέχεται να ευνόησε λόγω καλύτερης κατανομής των θρεπτικών συστατικών στους ελαιόκαρπους που παρέμειναν στα δέντρα.

Δάκος και Δακοκτονία: Προς το παρόν οι πληθυσμοί είναι μικροί και κατά τόπους ενώ έχουν ξεκινήσει οι ψεκασμοί. Βέβαια, υπάρχει ο φόβος της έξαρσης λόγω του δροσερού καλοκαιρού που διανύουμε. Έχει εμφανιστεί επίσης μαργαρόνια σε κάποιες περιοχές της Πυλίας.

Πάντως, στη περιοχή των Γαργαλιάνων οι δολωματικοί ψεκασμοί έχουν αντικατασταθεί από ψεκασμούς εδαφοκάλυψης που εφαρμόζουν μόνοι τους οι παραγωγοί εδώ και 30 χρόνια.

Εκτίμηση και Σχόλια: Η φετινή σοδειά προμηνύεται ικανοποιητική, με αποδόσεις που ποικίλουν ανά περιοχή. Ωστόσο, διάχυτη είναι η αίσθηση του φόβου για εγκατάλειψη της γης (λόγω των χαμηλών τιμών ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών). Έντονο είναι το πρόβλημα έλλειψης των εργατών γης, ενώ διαμαρτύρονται και οι ψεκαστές δακοκτονίας λόγω μη ικανοποιητικών αμοιβών τους.

Παραγωγός από τους Γαργαλιάνους επισημαίνει: «Η παραγωγή μας κάθε χρόνο παραμένει σταθερή με πολύ μικρές αποκλίσεις (+/- 20-30%) λόγω του ότι οι πλειοψηφία των παραγωγών έχουν άμεση επαφή με την καλλιέργειά τους οπότε όλες οι απαραίτητες διεργασίες λαμβάνουν χώρα με τον σωστό τρόπο (ψεκασμοί, λίπανση, ποτίσματα, κλαδέματα).

Συνεπώς, η τύχη είναι στα χέρια μας, σε όλα τα επίπεδα, κι επειδή δεν έχουμε τη βοήθεια του κράτους, γι αυτό καταφέρνουμε να έχουμε καλύτερη αποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα της καλλιέργειας».