Σκληρές και δυσνόητες αποφάσεις για την Εκκλησία

Σκληρές και δυσνόητες  αποφάσεις για την Εκκλησία

Είμαι από πολλά χρόνια τακτικός επισκέπτης της Λαϊκής Αγοράς Καλαμάτας. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου διαπίστωσα ότι πλήθος συμπολιτών μου διαγκωνιζόταν ανάμεσα στους αγρότες μικροπαραγωγούς και τις απλωμένες πραμάτειες προκειμένου να προμηθευτούν φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Στριμώχνονταν ο ένας δίπλα στον άλλον χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, πλην της μάσκας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η απουσία των οργάνων της τάξεως ήταν εντυπωσιακή.

Εντελώς αυθόρμητα και καλόπιστα διερωτήθηκα.

Γιατί η Πολιτεία λαμβάνει τόσο δυσνόητες, σκληρές και μονομερείς αποφάσεις προκειμένου να αποτρέψει την προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες, ενώ στις Λαϊκές Αγορές οι καταναλωτές αφήνονται ελεύθεροι να προσέρχονται και να ποδοπατούνται χωρίς κανέναν περιορισμό;

Γιατί τίθενται τόσοι αυστηροί περιορισμοί για την προσέλευση των χριστιανών στους Ιερού Ναούς, οι οποίοι και ευρύχωροι είναι και καλώς αερίζονται και άριστα αυτοπροστατεύονται, ενώ στις Λαïκές Αγορές «χάνει το σκυλί τον αφέντη του» και ο ένας πολίτης είναι πάνω στον άλλον, χωρίς απλές έστω συστάσεις για στοιχειώδη προστασία;

Βέβαια, δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης μεταξύ Εκκλησίας και Λαϊκής Αγοράς. Πέραν τούτου, προσθέτω ακόμα ότι, πάνω από ένα εκατομμύριο μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, συν απροσδιόριστος αριθμός συνοδών τους, μετακινούνται ήδη ελεύθεροι χωρίς περιορισμούς και χιλιάδες συμπολιτών μας κυκλοφορούν και συνωστίζονται στα πάρκα και τις παραλίες για άθληση και διασκέδαση, χωρίς επίβλεψη, χωρίς περιορισμούς και χωρίς μέτρα αυτοπροστασίας. Η πολιτεία περί άλλα τυρβάζει, εθελοτυφλεί και ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τον αριθμό των εκκλησιαζόμενων και το ύψος των προστίμων.

Προτείνω ξεκάθαρα να καταργηθούν πάραυτα οι περιορισμοί στην προσέλευση των πιστών στους Ιερούς Ναούς. Οι πολιτικοί αιθεροβάμονες ας χωνέψουν το γεγονός ότι στη χώρα μας οι αποφάσεις για τα ζητήματα της Εκκλησίας δε λαμβάνονται ερήμην Αυτής, αλλά ύστερα από αμοιβαία σχέση και συνεργασία της Πολιτείας με την Εκκλησία [Συναλληλία . Λεξ. Δ. Δημητράκου. σελ 6867].

Οι κοντόφθαλμοι καιροσκόποι και όσοι άθεοι ακόμα ονειρεύονται ότι η προσέλευση των χριστιανών στις Εκκλησίες αποτελεί απλή συνήθεια και με τον καιρό ο εκκλησιασμός θα ξεχαστεί και θα εγκαταλειφθεί από τους πιστούς ας γυρίσουν πλευρό. Και ας μη λησμονούν, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια, ότι η Μεγάλη Επανάσταση του 1821 πραγματοποιήθηκε «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερίαν».

Η Εκκλησία είναι Θεϊκό Ίδρυμα και η προσευχή των Ορθοδόξων Χριστιανών μέσα στους Ιερούς Ναούς αποτελεί υπερκόσμια ψυχική επικοινωνία με τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό και αέναη πνευματική ζωογόνο τροφή.

Του Παναγή Χ. Κουμάντου

πρώην δημάρχου Καλαμάτας