Ξεκινούν διασταυρώσεις εισοδημάτων από ακίνητα AirBnb

Ξεκινούν διασταυρώσεις εισοδημάτων από ακίνητα AirBnb

«Διασταυρώσεις επί διασταυρώσεων» ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) σε φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb. Οι διασταυρώσεις αφορούν στην τελευταία τριετία. «Φόρους που γλίτωσαν» και υψηλά πρόστιμα θα κληθούν να πληρώσουν όσοι εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στην Εφορία τα εισοδήματα που έχουν εισπράξει από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

ΑΠΟ ΤΟ 2021 ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΣΤΟ Ε1
Από φέτος οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων θα στέλνουν κάθε Φεβρουάριο στην ΑΑΔΕ στοιχεία κρατήσεων και πληρωμών κατοικιών στη χώρα μας ανά ΑΦΜ του κάθε ιδιοκτήτη για το προηγούμενο έτος. Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ θα περνάει αυτόματα (προσυμπλήρωση) τα στοιχεία με τα εισοδήματα στη φορολογική δήλωση Ε1 των φορολογουμένων, που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb, προλαβαίνοντας, έτσι, «ξεχασιάρηδες»…

ΕΛΕΓΧΟΣ 3ΕΤΙΑΣ 2018-2019-2020 & ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων υποχρεούνται να παρέχουν στη φορολογική διοίκηση πληροφοριακά στοιχεία για τις μισθώσεις ακινήτων. Τα στοιχεία που θα λάβει η ΑΑΔΕ θα αφορούν στο εισόδημα που απέκτησε κάθε φορολογούμενος στην Ελλάδα από την ενοικίαση κατοικίας στο πλαίσιο της “οικονομίας διαμοιρασμού”. Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, για να διαπιστωθεί εάν τα συγκεκριμένα εισοδήματα δηλώθηκαν στην εφορία. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν καταρχήν την επιβολή αυτοτελούς προστίμου, το οποίο ξεκινά από 5.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και 20.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα αφορούν στις ακόλουθες παραβάσεις:

–Παράλειψη εγγραφής στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής”

–Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής” στην ανάρτηση του “Ακινήτου” στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής

–Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) στην ανάρτηση του “Ακινήτου” στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους “Διαχειριστές” για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής”.

Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται (10.000 ευρώ) για τη δεύτερη παράβαση. Για κάθε επόμενη παράβαση, από την τρίτη και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ (5.000 x 4).

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ
Στο πλαίσιο των ελέγχων που έχει δρομολογηθεί:

1. Θα ελεγχθούν όσοι δεν έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και δηλώσει τα στοιχεία τους. Αυτό θα διαπιστωθεί, αναζητώντας τα ακίνητα που μισθώνονται μέσω των εταιρειών Airbnb, Booking, HomeAway κ.ο.κ.

2. Τα ποσά που θα δηλωθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα συγκριθούν με τα τραπεζικά εμβάσματα με τα οποία πληρώνονται οι ιδιοκτήτες. Δηλαδή, η ΑΑΔΕ θα έχει πρόσβαση στα εμβάσματα που αποστέλλονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι, προκειμένου ο διαχειριστής ακινήτου να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει:

α) Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, για να καταχωρίσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο “Ακίνητο”.

β) Να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.

ΕΙΣΟΔΗΜΑ AIRBNB, ΟΠΩΣ ΕΝΟΙΚΙΑ
Το εισόδημα από Airbnb φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, δηλαδή:

-Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, με συντελεστή 15%

-Για εισόδημα από 12.001 έως 40.000 ευρώ, με συντελεστή 35%

-Για εισόδημα από 40.001 και άνω, με συντελεστή 45%.

ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ LOCKDOWNS
Το 2020 μετά τα δύο lockdowns υπήρξε σειρά ακυρώσεων. Ο φόβος ότι μπορεί να φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν είναι μεγάλος, εάν οι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν την προβλεπόμενη για αυτή την περίπτωση τροποποιητική δήλωση (μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ακύρωση).

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/Οικονομολόγος