Να αποδοθούν τα του… Καίσαρος τω Καίσαρι ζητά η αντιπολίτευση από τη δημοτική αρχή για τα αρχαία της Υπαπαντής

Να αποδοθούν τα του… Καίσαρος τω Καίσαρι ζητά η αντιπολίτευση από τη δημοτική αρχή για τα αρχαία της Υπαπαντής

Μία μέρα μετά την ιστορική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να δώσει το “πράσινο φως” για την ανάδειξη των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Είναι μία θετική εξέλιξη. Ως Δήμος, ως Δημοτική Αρχή, έχοντας σταθερή άποψη για το θέμα, προβήκαμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να οδηγηθούμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Να υπάρξει, δηλαδή, μία σωστική ανασκαφή στα 160 τετραγωνικά μέτρα περίπου στο νοτιοανατολικό άκρο της πλατείας, αλλά ταυτόχρονα να μην τεθεί σε κίνδυνο η υλοποίηση του μεγάλου έργου της ανάπλασης. 

Αντιμετωπίσαμε εξαρχής το θέμα με ψυχραιμία, αποφύγαμε λαϊκισμούς και άλλους τακτικισμούς, πετυχαίνοντας τελικώς μία καλή εξέλιξη. Δηλαδή, και το έργο να προχωρήσει κανονικά και να διενεργηθεί σωστική ανασκαφή στο εν λόγω προκαθορισμένο σημείο. 

Παρακολουθούμε το θέμα στενά, επεμβαίνουμε όπου κρίνεται αναγκαίο και ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και να εκκινήσει το έργο που θα αλλάξει ριζικά την ευρύτερη περιοχή.

Στόχος να αναβαθμιστεί ένα εμβληματικό σημείο για την πόλη, η πλατεία Υπαπαντής και, φυσικά, να είμαστε τυχεροί, ώστε να αναδειχθούν τα όποια αρχαία κατάλοιπα υπάρχουν εκεί».  

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, αλλά και οι περισσότεροι επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων άσκησαν κριτική στον τρόπο που παρουσίασε επικοινωνιακά, αλλά και επί της ουσίας, το θέμα η Δημοτική Αρχή. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους, η στάση των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αλλά και μιας σειράς πολιτών και προσωπικοτήτων της Καλαμάτας, υπήρξε ο… πολιορκητικός κριός για να αλλάξει άποψη η Δημοτική Αρχή και να υπάρξει το θετικό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, ο Βασίλης Κοσμόπουλος στην παρέμβασή του σχολίασε: “Στις 9/2/2021 είχαμε την ευχάριστη για την πόλη μας και τους κατοίκους της απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου  (ΚΑΣ), σύμφωνα με την οποία μπορεί να ξεκινήσει η ανασκαφική έρευνα για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν το 1960 από το Νίκο Γιαλούρη στο νοτιοανατολικό τμήμα της πλατείας της Υπαπαντής.

Στην παρουσίαση της απόφασης του ΚΑΣ την επόμενη ημέρα στα ΜΜΕ, κε δήμαρχε, με άμετρη αυταρέσκεια ισχυριστήκατε ότι «όλα αυτά ήταν πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής και χάρις σε αυτήν φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

Ξεχάσατε, δυστυχώς, κε δήμαρχε, ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην κινητικότητα των συνδημοτών μας, οι οποίοι συσπειρούμενοι στην κίνηση «Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής» και συνεπικουρούμενοι από προσωπικότητες όπως ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο πρώην δήμαρχος κ. Γιώργος Κουτσούλης, ο κ. Πέτρος Θέμελης και άλλοι, αφύπνισαν θεσμικούς παράγοντες αλλά κυρίως εμάς, τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και την τοπική κοινότητα.

Ξεχάσατε την αρχική σας πλήρη άρνηση στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων αυτών, συντασσόμενος με το πρώην δήμαρχο και νυν περιφερειάρχη και αρνούμενος το αίτημά μας να φέρετε το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο εντάσσοντάς το στην ημερήσια διάταξη. Όλοι μας, μάλιστα, ενθυμούμαστε τις αναρτήσεις άμεσων συνεργατών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι κινδυνολογούσαν λέγοντας ότι θέλουμε να αποκόψουμε την πρόσβαση στο ναό. 

Ξεχάσατε ότι  το θέμα αυτό συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού η αντιπολίτευση συγκέντρωσε τις απαιτούμενες για αυτό υπογραφές και εσείς με διάφορες προφάσεις αρνηθήκατε να υπερψηφίσετε την απόφαση που ήταν αναγκαία για να προχωρήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων  την υπόθεση στο ΚΑΣ.

Είναι γεγονός ότι στη συνέχεια, συμμορφούμενος στη ληφθείσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάνατε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε η υπόθεση της ανάδειξης των αρχαιοτήτων να φτάσει μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων στο υπουργείο και στο ΚΑΣ και εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας για αυτό.

Κύριε δήμαρχε, οφείλετε να υπερασπίζεστε την πραγματικότητα, να αποδίδετε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και να μην οικειοποιείσθε πρωτοβουλίες άλλων. Δεν το έχετε ανάγκη. Αποβάλλετε το άγχος της προβολής, γιατί η ιστορία ούτως ή άλλως θα γράψει ότι επί της δικής σας δημαρχοντίας έγινε η ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής.

Κύριε δήμαρχε, έγινε το πρώτο βήμα. Οφείλουμε όλοι μας συσπειρωμένοι να προχωρήσουμε με ταχύτητα στα επόμενα βήματα έως την επίτευξη του τελικού μας στόχου, που είναι η ανάδειξη των αρχαιοτήτων και μέσω αυτών στην αποκατάσταση της ιστορικής συνέχειας της πόλης μας”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν στις παρεμβάσεις τους και οι υπόλοιποι επικεφαλής (Βασίλης Τζαμουράνης, Μαρία Οικονομάκου,  Μανώλης Μάκαρης,  Μιχάλης Αντωνόπουλος) που συσπειρώθηκαν από την αρχή στην προσπάθεια προώθησης του αιτήματος για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε ότι η θετική εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων ενεργειών που έγιναν από τη Δημοτική Αρχή, και έγιναν επειδή είχε αυτή τη βούληση. 

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος είπε ότι η Δημοτική Αρχή πήρε τα στοιχεία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, έφτιαξε τοπογραφικό σε σχέση με το έργο ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, οριοθέτησε το σημείο με τις αρχαιότητες, απευθύνθηκε στο μελετητή για την αλλαγή της μελέτης ανάπλασης και απευθύνθηκε στον εργολάβο για την απομείωση του αντικειμένου του έργου του στο σημείο όπου βρίσκονται οι αρχαιότητες. 

Ο δήμαρχος τόνισε ότι, αν η Δημοτική Αρχή δεν είχε τη βούληση για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, τίποτα από τα παραπάνω δε θα είχε γίνει, ενώ σημείωσε πως έχει αποδειχτεί ότι κινούσε τις διαδικασίες από την πρώτη στιγμή.  

  Του Αντώνη Πετρόγιαννη