Προγραμματική σύμβαση για το σπήλαιο Κουφιέρου στο Παλαιό Λουτρό

Προγραμματική σύμβαση για  το σπήλαιο Κουφιέρου στο Παλαιό Λουτρό

Προγραμματική σύμβαση θα υπογράψει ο Δήμος Πύλου Νέστορος με το υπουργείο Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Πατρών, για την εκπόνηση ερευνητικού έργου που αφορά στη διερεύνηση της μηχανικής συμπεριφοράς της βραχομάζας στο σπήλαιο «Αγίων Αναργύρων – Κουφιέρου» στη θέση Παλαιό Λουτρό και μέτρα προστασίας από πιθανές βραχοπτώσεις.

Η προγραμματική σύμβαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος.

Αρχαίο μνημείο
Το σπήλαιο «Αγίων Αναργύρων-Κουφιέρου», το οποίο βρίσκεται στην Κοινότητα Παλαιού Λουτρού στη Δημοτική Ενότητα Νέστορος, έχει χαρακτηρισθεί αρχαίο μνημείο από το 1980, με κατάλοιπα που φανερώνουν τη συστηματική χρήση του από τα νεολιθικά μέχρι τα βυζαντινά χρόνια.

Κατά το 1982 είχε υλοποιηθεί περιορισμένης έκτασης ανασκαφική έρευνα από τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Ζάχο, τα αποτελέσματα της οποίας είχαν συμπεριληφθεί στη διδακτορική διατριβή του.

Η πρόσβαση στην είσοδο του σπηλαίου επιτυγχάνεται από διαμορφωμένες κλίμακες με εμφανή τα ίχνη της επέμβασης σε αυτό και στον περιβάλλοντα χώρο του. Το σπήλαιο αποτελείται από μια ενιαία αίθουσα μήκους 50 περίπου μέτρων και πλάτους το οποίο κυμαίνεται από 5,5 έως 9 μέτρα, ενώ το ύψος της οροφής του κυμαίνεται από 7 έως 17 μέτρα.

Στο βάθος του σπηλαίου έχει κατασκευαστεί πετρόχτιστο Ιερό Βήμα με κεραμοσκεπή και ξύλινο τέμπλο αφιερωμένο στους Αγίους Αναργύρους, το οποίο εδράζεται σε πλακοστρωμένο δάπεδο.

Σε κάποια σημεία της οροφής του σπηλαίου διατηρούνται αποσπασματικά βυζαντινές τοιχογραφίες.

Επικινδυνότητα
Έπειτα από αυτοψία που πραγματοποίησε στον εν λόγω χώρο τον Αύγουστο του 2018, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας διαπίστωσε ότι το σπήλαιο το οποίο έχει διανοιχθεί σε πτυχωμένο και κατακερματισμένο, λεπτοστρωματώδη ασβεστόλιθο της ζώνης Πίνδου, είχε εμφανείς και πρόσφατες βραχοπτώσεις, ενώ αρκετά ήταν τα σημεία που θεωρήθηκαν επικίνδυνα για μελλοντικές καταπτώσεις βράχων.

Δεδομένης της επισκεψιμότητας, ιδιαίτερα κατά τον εορτασμό των Αγίων Αναργύρωνν στις 13 Ιουλίου και στις 13 Νοεμβρίου, η κατάσταση κρίθηκε εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω καταπτώσεων και πιθανής πρόκλησης ατυχημάτων. Ύστερα από τα παραπάνω και για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων κρίθηκε απαραίτητη η άμεση λήψη μέτρων αποκατάστασης των βλαβών και ακολούθησε σχετική αλληλογραφία με το Δήμο Πύλου -Νέστορος και την Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας. Σκοπός του εν λόγω έργου είναι η προστασία του σπηλαίου Αγίων Αναργύρων -Κουφιέρου ως φυσικού και αρχαίου μνημείου.

Το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών συγκεντρώνει μια σπάνια σε ειδικότητες, πλήθος και εμπειρία ομάδας επιστημόνων, που παγίως αναπτύσσει την έρευνα σε θέματα γεωλογίας και γεωπεριβάλλοντος, όπως οι φυσικές καταστροφές, η κλιματική αλλαγή κ.ά.

Ο Τομέας Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωφυσικής και το Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών δραστηριοποιείται σε ερευνητικά αντικείμενα που έχουν σχέση με τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των τεχνικών έργων, καθώς και των επιπτώσεών τους στο γεωπεριβάλλον, ενώ οι γεω-κίνδυνοι λόγω της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής και κυρίως οι κατολισθήσεις αποτελούν το βασικό άξονα έρευνάς του.

Της Βίκυς Βετουλάκη