Παράρτημα του τουρκικού ΥΠΕΞ το ΕΛΙΑΜΕΠ

Παράρτημα του τουρκικού ΥΠΕΞ το ΕΛΙΑΜΕΠ

Κι ενώ η Ελλάδα περιμένει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για το νέο γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, αφού ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάνει πρώτα και μια «ιδιωτική» επίσκεψη στη Θράκη για να πει και πάλι τα περί τουρκικής μειονότητας που υποφέρει, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής), Λουκάς Τσούκαλης, συζητώντας αυτή τη φορά με την υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ιδρύματος, Οντίν Λιναρδάτου, για το εν λόγω θέμα είπε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική θάλασσα. 

Διότι, όπως ισχυρίστηκε, αν επεκτείνουμε στο Αιγαίο, σε όλα τα ελληνικά νησιά, στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι παραπάνω από 70% το Αιγαίο θα είναι ελληνική θάλασσα. Μάλιστα, τόνισε ότι «προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και έντιμους συμβιβασμούς». Συμβιβασμοί και μάλιστα έντιμοι, μ’ άλλα λόγια, είναι να μοιράσουμε το Αιγαίο με τους Τούρκους και να γίνουμε συνιδιοκτήτες στη θάλασσα των νήσων, όπως τελευταία το αποκαλούν. 

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ προχωρεί σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Πριν από λίγο καιρό ο αντιπρόεδρός του Θάνος Βερέμης είχε πει πως αν εμπλακούμε σε πόλεμο, «η Τουρκία θα καταλάβει το Καστελόριζο και θα βάλει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τους κατοίκους του». 

Να τονίσουμε εδώ πως το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν είναι ένα τυχαίο think tank, αλλά ως συμβουλευτικό όργανο της εκάστοτε κυβέρνησης υποτίθεται πως καθορίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Παρεμπιπτόντως, αν στη γείτονα Τουρκία στέλεχος του αντίστοιχου Ιδρύματος είχε κάνει ανάλογες δηλώσεις, θα είχε βρεθεί στη φυλακή με κατηγορία περί εθνικής προδοσίας. 

Η Ελλάδα, όμως, είναι δημοκρατική χώρα που ανέχεται φίδια κολοβά στον κόρφο της, τα οποία μάλιστα χρυσοπληρώνονται για τις θέσεις αυτές. Το ΕΛΙΑΜΕΠ για τα προς το… ζην έχει Έλληνες και ξένους χορηγούς. Ανάμεσά στους ξένους βρίσκονται το Ίδρυμα Ρόκφέλερ, η Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον, το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας (βλέπε τον κ. Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας και νυν γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ), το ίδιο το ΝΑΤΟ, η Αμερικανική Πρεσβεία της Αθήνας, το Ίδρυμα Σόρος και πολλές open society που είναι ουσιαστικά ΜΚΟ του Σόρος. 

Οι χορηγοί εξηγούν και τις θέσεις των μελών του ΕΛΙΑΜΕΠ, με τον πρωθυπουργό να μην αντιδρά σε αυτές τις δηλώσεις, όπερ σημαίνει είτε ότι τις επικροτεί είτε ότι τις ανέχεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. 

Κοντός ψαλμός αλληλούια γιατί η επιλογή των φρεγατών μέσα στον Ιούνιο θα δείξει ολοφάνερα πού πάει η δουλειά. Αν ο κ. Μητσοτάκης υιοθετήσει την πρόταση των Αμερικανών που μας δίνουν πλοία ακτοφυλακής και όχι ανοιχτής θάλασσας όπως οι Ευρωπαίοι, σημαίνει πως η Ελλάς εάλω, γιατί για τα επόμενα 40 χρόνια το Πολεμικό μας Ναυτικό δε θα είναι σε θέση να αντιπαρατεθεί με το τουρκικό στην Ανατολική Μεσόγειο και όπου αλλού χρειαστεί για να υπερασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα. Δυστυχώς, οι Αμερικανοί δε μας θέλουν δυνατούς για να είμαστε παιχνίδι στα χέρια τους, αλλά και σε εκείνα των Τούρκων.

Του Δημήτρη Γιατράκου