Πολύ χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμένων στην Πελοπόννησο

Πολύ χαμηλά τα ποσοστά  εμβολιασμένων στην Πελοπόννησο

Η χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη συμμετοχή υπουργών, ανθρώπων που εμπλέκονται με την Υγεία και αυτοδιοικητκούς πρώτου και δευτέρου βαθμού, “έκρυβε” μια δυσάρεστη έκπληξη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα ποσοστά εμβολιασμένων πολιτών είναι πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι σε άλλες Περιφέρειες.

Το στοιχείο αυτό είναι πολύ ουσιαστικό και, αν μη τι άλλο, θα πρέπει να ηχήσει ως σοβαρό προειδοποιητικό καμπανάκι, προκειμένου να αντιστραφεί η συγκεκριμένη εικόνα.

Γενικότερα, τα στοιχεία που προέκυψαν συνοψίζονται ως εξής: Οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου πελάγους αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στους εμβολιασμούς στην Ελλάδα, αφού, σύμφωνα το γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέου, η συγκεκριμένη Περιφέρεια «προηγείται» (ποσοστιαία) στην άτυπη κούρσα και των πλήρως εμβολιασμένων, αλλά και αυτών που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση το 55% των κατοίκων, ενώ έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 47%.

Η ίδια Περιφέρεια προηγείται και στα κλεισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς, με το συγκεκριμένο ποσοστό να ανέρχεται στο 57%.

Δεύτερη στη σχετική λίστα είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το 52% των κατοίκων να έχει κάνει την μια – τουλάχιστον – δόση και το 44% να έχει εμβολιαστεί πλήρως. Τρίτη είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με αντίστοιχα ποσοστά 45% και 39% και τέταρτη, η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, η Αττική με 51% και 38% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, τα χειρότερα ποσοστά είναι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Εδώ έχει πραγματοποιήσει την πρώτη δόση μόνο το 39%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 31%.

Ακολουθούν οι Περιφέρειες Πελοποννήσου (41% και 32%), Δυτικής Ελλάδας (40% και 32%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (39% και 32%) και Βορείου Αιγαίου (39% και 32%).

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμών, μετά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που προηγείται με 57%, ακολουθούν η Αττική με 56% και η Νοτίου Αιγαίου με 53%.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημ. Υγείας Πρόληψης και Εθελοντισμού, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, ο πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Α΄ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου, o β΄ αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Κάρναβος, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ασπροπύργου, Νικόλαος Μελετίου.

Α.Π.