Πύλος: Έκδοση για το ρόλο της Ρωσίας στην έκβαση του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα

Πύλος: Έκδοση για το ρόλο της Ρωσίας στην έκβαση του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Πύλο η παρουσίαση της πρόσφατης έκδοσης του δίγλωσσου (ελληνικά-ρωσικά) επιστημονικού τόμου του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. «200 χρόνια της Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης των Ελλήνων του 1821», η οποία διοργανώθηκε, υποστηρίχθηκε και πραγματοποιήθηκε από τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία.  

Η όλη εκδήλωση διεξήχθη στο γραφικό και ιστορικό όρμο της Πύλου/ Ναυαρίνου σε εξαιρετικά ζεστό και φιλικό κλίμα, με άπλετη θετική ενέργεια και με συμμετοχή στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συλλόγων της Πυλίας, καθώς και των τοπικών Αρχών, με επικεφαλής το δήμαρχο Καλαμάτας και πρόεδρο της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Θανάση Βασιλόπουλο και το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα, οι οποίοι και απηύθυναν χαιρετισμό, εστιάζοντας στον καθοριστικό ρόλο της ελληνικής ομογένειας στη Ρωσία κατά την προετοιμασία και διεξαγωγή του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, καθώς και στο ρόλο της Ρωσίας στην έκβασή του.

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού εδρεύσει στη Μόσχα και αποτελεί έναν κοινωνικό οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία μίας μικρής ομάδας χορηγών. Το Κέντρο θέτει φιλόδοξους μεν, ευγενείς δε στόχους διαφύλαξης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στη Ρωσία και περαιτέρω ενίσχυσης και ανάπτυξης της ελληνορωσικής σύμπραξης.

Με το βλέμμα Ρώσων περιηγητών

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος), Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στις ελληνορωσικές σχέσεις, καθώς και στο ρόλο και το έργο της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, όπως και ο γενικός γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, Παναγιώτης Μπαζίγος, ο οποίος είχε το συντονισμό της παρουσίασης μαζί με το μέλος του Δ.Σ., αναπληρώτρια γενική γραμματέα, Έφη Μπούνα, η οποία επωμίσθηκε την όλη οργάνωση της εκδήλωσης.     

Η εκδήλωση παρουσίασης πλαισιώθηκε από επιλογή επιλεγμένων αποσπασμάτων του βιβλίου από τις κυρίες Γιούλη Βισβίκη, νομική σύμβουλο του Δήμου Πύλου-Νέστορος και Πόλλα Πολλάλη, πρόεδρο του Συλλόγου Πυλίων Αθήνας, ενώ τελευταία μίλησε η ίδια η συγγραφέας, διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Μόσχας, Δώρα Γιαννίτση, η οποία εστίασε στα άγνωστα στο ευρύτερο ελληνικό αναγνωστικό κοινό στοιχεία και υλικό για την Ελληνική Επανάσταση μέσα από το βλέμμα των Ρώσων περιηγητών και μέσα από τον καθρέπτη της ρωσικής ποίησης, ενώ αναφέρθηκε στους ισχυρότατους δεσμούς, ιστορικούς, πνευματικούς, που συνδέουν τους δύο κόσμους μας, τους δύο ομόδοξους λαούς, Έλληνες και Ρώσους, και ουσιαστικά συντελούν στην κοινή ιστορική-πνευματική-πολιτισμική κοινότητα.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Στο συλλογικό αυτό τόμο, που εκδίδεται με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών της Εθνικοαπελευθερωτικής  Επανάστασης των Ελλήνων του 1821, την οποία τιμούμε το τρέχον έτος 2021, δημοσιεύονται άρθρα σχετικά με τις πιο σημαντικές στιγμές και γεγονότα του Αγώνα των Ελλήνων το 1821, που ξεχωρίζει στην ιστορία ως περίοδος της Εθνικής Παλιγγενεσίας, καθώς και υλικό για το ρόλο της Ρωσίας, για την αμοιβαία αντιμετώπιση Ελλήνων και Ρώσων σε μια τόσο σημαντική περίοδο της διαμόρφωσης του σύγχρονου ελληνικού έθνους.

Το παρόν εκδοτικό εγχείρημα προορίζεται για ένα ευρύ φάσμα αναγνωστών, Ελλήνων και Φιλελλήνων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη νέα ιστορία της Ελλάδας και τις ελληνο-ρωσικές  σχέσεις. Η παρούσα έκδοση είναι σκόπιμα δίγλωσση, σε ελληνική και ρωσική γλώσσα, γεγονός που ανταποκρίνεται, μεταξύ άλλων, στους γλωσσικούς-παιδαγωγικούς στόχους του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

Ο τόμος περιλαμβάνει επιστημονικά άρθρα των: Θεοδώρας Γιαννίτση, Θεοφάνη Μαλκίδη, Γιώργου Παναγόπουλου. Σύνταξη, επιμέλεια έκδοσης – Θεοδώρα Γιαννίτση.

Εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2021 στην Ελλάδα από τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, αποτελεί συνδρομή στη στήριξη της επιστημονικής δραστηριότητας και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεών της με την ευκαιρία του επετειακού έτους των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης.

«Δραττόμεθα της ευκαιρίας να εκφράσουμε στη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη της επιστημονικής δράσης και την υλοποίηση του όλου εκδοτικού εγχειρήματος, ιδιαίτερη δε ευγνωμοσύνη στον πρόεδρο, δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, στο γενικό γραμματέα της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Παναγιώτη Μπαζίγο για την επί σειρά ετών εποικοδομητική σύμπραξη, στην αναπληρώτρια γενική γραμματέα Έφη Μπούνα, η οποία ανέλαβε και την όλη διοργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης, σε όλο το Δ.Σ. της Αμφικτυονίας για την αγαστή μας και ουσιαστική συνεργασία, και στις κυρίες Βισβίκη και Πολλάλη, οι οποίες επένδυσαν και εμπλούτισαν την παρουσίαση με την εκφραστική τους συμμετοχή.

Επίσης, βαθύτατη ευγνωμοσύνη εκφράζουμε στον οικοδεσπότη, το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα, για την υποστήριξη της εκδήλωσης, καθώς και στην αρμόδια Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου, Ελένη Καζάνα, για την επίσης επί σειρά ετών εποικοδομητική συνεργασία», τόνισε η κα Γιαννίτση με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης.