Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων άνω των 30 ετών με έμφαση στις γυναίκες

Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων άνω των 30 ετών με έμφαση στις γυναίκες

Λήγει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου – Επιδότηση έως και 700 ευρώ το μήνα

Το πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες σε μετάβαση (MΕΤ), με έμφαση στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, σκοπεύει στη δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ, ηλικίας 30 ετών και άνω, με έμφαση στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, στις ΜΕΤ συμπεριλαμβάνονται η Δυτική Μακεδονία, η Στερεά Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά, η Πελοπόννησος, το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ – ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες σε Μετάβαση της χώρας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στη δράση είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά).

Εφόσον ο αριθμός του προσωπικού κατά την ημερομηνία έναρξης του ελεγχόμενου τριμήνου είναι ίδιος και κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης -ανεξάρτητα εάν στο διάστημα αυτό υπάρχουν μεταβολές του προσωπικού – είναι δυνατή η ένταξη της επιχείρησης στη δράση.

Η ανωτέρω προϋπόθεση περί μη μείωσης προσωπικού θα πρέπει να τηρείται και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης έως την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης της επιχείρησης στη δράση.

Ως μείωση προσωπικού θεωρείται:

α. η καταγγελία της σύμβασης εργασίας

β. η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής απασχόληση

γ. η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου

δ. η οικειοθελής αποχώρηση που λογίζεται ως καταγγελία σύμβασης, σύμφωνα με το αρ. 38 του ν.4488/2017 (Α΄137)

ε. η θέση εργαζομένου σε διαθεσιμότητα

στ. η άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης από την εργασία του Κεφαλαίου 325 του Α.Κ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση, προκειμένου να ενταχθεί στη δράση, θα πρέπει να καλύψει τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Εάν η επιχείρηση έχει προβεί σε μείωση προσωπικού κατά το χρονικό διάστημα που έπεται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, δύναται να ενταχθεί στη δράση, εφόσον καλύψει τη μείωση έως την ημερομηνία της αξιολόγησης.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ
Δικαιούχοι της δράσης είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες σε Μετάβαση της χώρας, με ελάχιστες εξαιρέσεις (δημόσιο, επιχειρήσεις με εργοδοτικές παραβάσεις, εποχιακές επιχειρήσεις, νυχτερινά κέντρα, ΚΤΕΛ, εξωχώριες).

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
Έως 13/9/2021 (ώρα 15:00)
Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis επιλέγοντας τη σχετική ένδειξη.

ΕΙΔΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Επιδότηση απασχόλησης και εργοδοτικών εισφορών.

Συγκεκριμένα:

Η δράση – πρόγραμμα περιλαμβάνει την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ένα μήνα κατά την υπόδειξή τους στις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στη δράση από την ημερομηνία πρόσληψής του και για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών.

Οι επιλέξιμες δαπάνες δίνονται με τη μορφή επιχορήγησης και αφορούν στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος του ωφελούμενου για 12 μήνες πλήρους απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των μηνιαίων μεικτών αποδοχών, των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας.

ΠΟΣΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Οι ενισχύσεις υπολογίζονται με βάση το μοναδιαίο κόστος ανά θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης (25 ασφαλιστικές ημέρες), που ανέρχεται στο ποσό των εννιακοσίων τριάντα τριών ευρώ (933 ευρώ) μηνιαίως (15738/-05-02-2021 και 16581/11-2-2021 έγγραφα της Ειδικής Υπηρεσίας Θεσμικής Υποστήριξης).

Η επιχορήγηση για την αποζημίωση δαπανών της δράσης ανέρχεται σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό από 50% έως 75% της ως άνω κλίμακας μοναδιαίου κόστους.

Συγκεκριμένα, η επιχορήγηση ανά θέση εργασίας / ωφελούμενο ανέρχεται:

(α) για τις άνεργες γυναίκες (όλων των κατηγοριών) σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75% του μοναδιαίου κόστους

(β) για τους άνεργους άνδρες, ως εξής:

(β1) για τους κοινούς ανέργους άντρες (έως 12 μήνες συνεχόμενης ανεργίας και ηλικίας έως 49 ετών) σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 50% του μοναδιαίου κόστους

(β2) για τους άνεργους 50 ετών και άνω σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60% του μοναδιαίου κόστους

(β3) για τους μακροχρόνια ανέργους σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 65% του μοναδιαίου κόστους

(β4) για τους μακροχρόνια άνεργους 50 ετών κι άνω σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70% του μοναδιαίου κόστους.

ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ – ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στη δράση από την ημερομηνία πρόσληψής του και για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών.

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
-Για το έτος 2021: έως 12.000.000 ευρώ

-Για το έτος 2022: έως 20.000.000 ευρώ

Δηλαδή, θα υπάρξει και δεύτερη πρόσκληση το 2022.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/ Οικονομολόγος