Καλαμάτα: Αναβρασμός σε εστίαση και λιανεμπόριο μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων

Καλαμάτα: Αναβρασμός σε εστίαση και λιανεμπόριο μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων

Αναβρασμός επικρατεί στον εμπορικό κόσμο και το χώρο της εστίασης στη Μεσσηνία, μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων – κυρίως για τους ανεμβολίαστους – τα οποία θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από το Σάββατο.

Οι εκπρόσωποι και των δύο κλάδων στην Καλαμάτα πιστεύουν ότι τα μέτρα είναι από δύσκολο έως αδύνατο να εφαρμοσθούν, ενώ για άλλη μια φορά θα πλήξουν οικονομικά τις επιχειρήσεις τους.

Ιδιαίτερα ο κλάδος της εστίασης, επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση, καθώς οδεύουν προς τη συμπλήρωση δύο ετών που υπολειτουργούν.

Εμπορικός κόσμος: «Είναι άδικο»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Γιώργο Εγγλέζο, μετά τις νέες εξαγγελίες το λιανεμπόριο βρίσκεται σε αναβρασμό γιατί ο εμπορικός κόσμος εδώ και 1,5 χρόνο συμβάλλει επιτυχώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Για εμάς η ασφάλεια και η προστασία της υγείας καταναλωτών και εργαζομένων είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Αλλά τα νέα μέτρα θα προκαλέσουν νέες απώλειες στα έσοδα και τη λειτουργία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζομένους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη και δυστυχώς θα επιδεινώσει περαιτέρω το οικονομικό περιβάλλον και πολύ περισσότερο εν όψει της εορταστικής περιόδου, οπότε το λιανεμπόριο ανέμενε μεγάλη ανάκαμψη και για την ψυχολογία όλων μας, αλλά και για τον τζίρο των καταστημάτων», υπογράμμισε ο κ. Εγγλέζος.

Επίσης, μίλησε για αθέμιτο ανταγωνισμό, αναφέροντας ως παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ, όπου πράγματι- όπως είπε- είναι θέμα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά αυτό δε σημαίνει πως εκεί δεν μπορεί να γίνει μετάδοση του ιού. Επίσης, πως πλέον στα σούπερ μάρκετ δεν πωλούνται μόνο τρόφιμα, αλλά και πολλά πράγματα λιανεμπορίου.

«Η επιχειρηματικότητα δεν είναι εστία μετάδοσης. Ποτέ δεν είχαμε αναφορές ότι ο εμπορικός κόσμος δημιούργησε προβλήματα στη μετάδοση της πανδημίας», κατέληξε ο κ. Εγγλέζος, ζητώντας την απόσυρση του μέτρου για το λιανεμπόριο.

Εστίαση: «Για εμάς είναι ξανά lockdown»
«Στην ουσία ο κλάδος μας μπαίνει σε ένα μίνι lockdown, που απλώς ανακοινώθηκε ως έκτακτα μέτρα. Η εστίαση δε θα μπορεί να λειτουργήσει όπως τη γνωρίζαμε, όταν και στους εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να ρωτάμε αν οι πελάτες έχουν κάνει ράπιντ τεστ, αν δεν είναι εμβολιασμένοι. Είναι ένα βάρος που δε θα μπορούμε να σηκώσουμε. Από τη στιγμή που πρέπει να υπάρξουν τέτοια μέτρα,  να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις. Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει όλο αυτό που περιέγραψαν στις ανακοινώσεις, είναι δύσκολο για την εστίαση. Ήδη ήταν πολλοί οι περιορισμοί που είχαμε», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Νίκος Μαλαπέτσας.

Πρόσθεσε, δε, ότι τους τελευταίους 4 μήνες η εστίαση δέχεται «επίθεση»: «Είναι ένα κυνηγητό, σαν να μας εκβιάζουν. Βρισκόμαστε συνεχώς υπό απειλή, με καθημερινούς ελέγχους για φορολογικά, για προσωπικό και όλα τα άλλα. Η κατάσταση είναι πλέον ανυπόφορη. Στην ουσία προσπαθούν να σε κλείσουν,  αλλά δε στο λένε στα ίσα. Τώρα αλλάζουμε επάγγελμα και γινόμαστε ελεγκτές για κάθε έναν που κινείται στο χώρο της εστίασης».

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι πολλές φορές δημιουργούνται προβλήματα και αντιπαραθέσεις με πελάτες που δε συνεργάζονται και δε θέλουν τον έλεγχο. «Στα καταστήματά μας παρατηρείται καθημερινή μείωση. Ο κόσμος δέχεται έντονη πίεση και από τα κανάλια, κλείνεται στο σπίτι του, κι αυτό είναι κακό για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την εστίαση. Η εφαρμογή των μέτρων με τον τρόπο που πάνε να τα επιβάλλουν, είναι λανθασμένη. Εμείς είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε για να επιτευχθεί ο στόχος που θέλουν για τον εμβολιασμό. Ο τρόπος, όμως, που πάνε να το επιβάλλουν με πρόστιμα και εξοντωτικές ποινές δεν είναι ο σωστός», κατέληξε ο κ. Μαλαπέτσας.

Της Βίκυς Βετουλάκη