Μελέτη του Δημόκριτου για την έκθεση των Μεσσηνίων σε περιβαλλοντικούς ρύπους

Μελέτη του Δημόκριτου για την έκθεση των Μεσσηνίων σε περιβαλλοντικούς ρύπους

Αναζητούνται 100 εθελοντές

Την έκθεση των Μεσσηνίων σε περιβαλλοντικούς ρύπους τόσο στο εσωτερικό (κατοικία, χώρος εργασίας, δημόσια κτήρια) όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον δραστηριοποίησής τους είναι το αντικείμενο μελέτης του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Χημείας και Καινοτόμων Τεχνολογιών και του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Η μελέτη χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ήδη αναζητούνται 100 εθελοντές, από διάφορες περιοχές του νομού, με την ευθύνη για την περιοχή να έχει αναλάβει ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης.

100 εθελοντές
H μελέτη της προσωπικής έκθεσης του πληθυσμού (και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων π.χ. ηλικιωμένοι, έγκυες, ασθενείς) σε περιβαλλοντικούς κινδύνους είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τα αυξημένα επίπεδα αέριων ρύπων έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση ή επιδείνωση καρδιοαναπνευστικών νοσημάτων και αλλεργιών.

Στο πλαίσιο της έρευνας του Δημόκριτου θα μελετηθεί η προσωπική έκθεση 100 εθελοντών που ζουν στην περιοχή της Μεσσηνίας και συγκεκριμένα θα εξεταστούν οι ρύποι: αιωρούμενα σωματίδια (PM1, PM2.5, PM10), πτητικές οργανικές ενώσεις (TVOCs), μονοξείδιο του άνθρακα (CO), διοξείδιο του άνθρακα (CO2), όζον (O3) και διοξείδιο του αζώτου (NO2).

Μπορούν να συμμετέχουν οικογένειες που διαμένουν στην περιοχή της Μεσσηνίας, με συμμετοχή δύο ή περισσότερων ενήλικων μελών.

Προϋποθέσεις
Οι εθελοντές που θα συμμετέχουν στην έρευνα θα χρειαστεί να τοποθετήσουν στο σπίτι τους για μια εβδομάδα το χειμώνα και μία εβδομάδα το καλοκαίρι μία αθόρυβη μικροσυσκευή που θα μετρά την ποιότητα του αέρα.

Παράλληλα, για το ίδιο χρονικό διάστημα οι εθελοντές-κάτοικοι του σπιτιού θα φορούν ελαφρύ εξοπλισμό (μικρή συσκευή, αισθητήρας-ρολόι) που θα καταγράφει παραμέτρους όπως η έκθεσή τους σε ρύπους, βηματισμό, καρδιακό παλμό κ.ά.

Ο εξοπλισμός αυτός δεν είναι καθόλου ενοχλητικός και θα ακολουθεί τον εθελοντή στην καθημερινότητά του, προκειμένου η μελέτη να μπορεί να εκτιμήσει την πραγματική έκθεση του ατόμου στο περιβάλλον.

Οι εθελοντές που θα δηλώσουν συμμετοχή πρέπει να δεχτούν να χρησιμοποιηθούν ανώνυμα τα δεδομένα που θα συλλεχθούν.

Προϋπόθεση είναι να έχουν στο σπίτι τους σε συνεχή λειτουργία ασύρματο δίκτυο για ίντερνετ (wifi) για τις ανάγκες συνδεσιμότητας των οργάνων και μεταφοράς των δεδομένων. Επίσης, να έχουν Smartphone με Bluetooth με iOS 7 ή Android 4.0 και πάνω (για λόγους συνδεσιμότητας του φορητού εξοπλισμού που θα φέρουν επάνω τους).

Οι εθελοντές θα πρέπει να συμπληρώσουν κάποια ερωτηματολόγια που θα τους ζητηθούν, σχετικά με συμπληρωματικές πληροφορίες που θα διευκολύνουν την έρευνα.

Ανώνυμα αποτελέσματα
Κάθε συμμετέχων θα ενημερωθεί σχετικά με την ποιότητα του αέρα τόσο μέσα στην κατοικία του όσο και για την προσωπική του έκθεση σε ρύπους, κατά τη διάρκεια των εξωτερικών δραστηριοτήτων του (π.χ. στην εργασία του, κατά την άθλησή του, κατά την μετακίνησή του κ.ά.)

Τα αποτελέσματα θα είναι εντελώς ανώνυμα. Σε κάθε συμμετέχοντα θα δοθεί από την αρχή ένας κωδικός για την ταυτοποίησή του. Οι προσωπικές πληροφορίες του δε θα διαρρεύσουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, ανάλυσης ή παρουσίασης των σχετικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τo Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος της έρευνας Θωμάς Μάγγος, το ιδανικό θα ήταν να συμμετέχουν στην έρευνα οικογένειες με ενήλικα άτομα, ενώ βάση των στόχων που έχουν τεθεί υπολογίζεται ότι μέχρι τα μέσα με τέλη Ιανουαρίου θα έχει συγκεντρωθεί ένας ικανός αριθμός εθελοντών για να ξεκινήσει η έρευνα.

Υπεύθυνος για την ανεύρεση των εθελοντών είναι ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης, ο οποίος υποστηρίζει το πρόγραμμα και, όπως τόνισε, η συγκεκριμένη έρευνα είναι πολύ καλή για την περιοχή μας και περισσότερο τώρα που η Καλαμάτα επιδιώκει να ενταχθεί στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος από το Δημόκριτο, Δικαία Σαραγά και Θωμάς Μάγγος, με τον καρδιολόγο Μανώλη Μάκαρη