Ένοχοι οι τέσσερις από τους οκτώ κατηγορουμένους για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του Πέτρου Κωνσταντινέα

Ένοχοι οι τέσσερις από τους οκτώ κατηγορουμένους για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του Πέτρου Κωνσταντινέα

Οκτώ ώρες διήρκεσε χθες η εκδίκαση της υπόθεσης που αφορούσε στον ξυλοδαρμό του βουλευτή Πέτρου Κωνσταντινέα πέρσι το Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τον Πέτρο Κωνσταντινέα, που κατέθεσε πρώτος, όλα ξεκίνησαν όταν έπειτα από αγώνα της Καλαμάτας επέστρεφε στο σπίτι του από την οδό Καλλιπατείρας. Στο σημείο υπάρχει Σύνδεσμος των φιλάθλων της Καλαμάτας και σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινέα, όταν περνούσε από εκεί, άκουσε ανθρώπους να φωνάζουν «ματσεντόνια, ματσεντόνια». Όπως είπε, τα έχασε και σταμάτησε το μηχανάκι που οδηγούσε, ενώ προς το μέρος του πήγαν 20 περίπου άτομα. Όπως υποστήριξε, τον αποκάλεσαν προδότη λέγοντας ότι ξεπούλησε τη Μακεδονία, ενώ πρόσθεσε ότι δέχθηκε απειλές. Όπως έφευγε- ανέφερε- οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν να τον σπρώχνουν, ενώ αντιλήφθηκε ότι άτομο τον βιντεοσκοπούσε με κινητό τηλέφωνο. Τότε πήρε το κινητό από τα χέρια του νεαρού, αφού, όπως είπε, φοβήθηκε ότι το βίντεο θα δημοσιευόταν στα σόσιαλ μίντια για να τον διακωμωδήσουν.
Εκείνη τη στιγμή, σημείωσε στη συνέχεια, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους άρχισαν να τον χτυπούν, ενώ μαζί του βρίσκονταν και δύο φίλοι του, οι οποίοι προπορεύονταν με διαφορετικά μηχανάκια, γύρισαν και τον βοήθησαν, με τον έναν να πέφτει σαν ασπίδα μπροστά του και το δεύτερο να καλεί την Αστυνομία.
Κατά τον κ. Κωνσταντινέα, δέχθηκε μπουνιές και κλωτσιές και έπειτα από τρικλοποδιά βρέθηκε στο έδαφος, ενώ συγκεντρωμένοι τον πατούσαν στο κεφάλι.
Πρόσθεσε, δε, ότι μόλις έφθασε η Αστυνομία ο κόσμος διαλύθηκε, ενώ η σύλληψη όσων ήταν στο σημείο έγινε ύστερα από δική του υπόδειξη.
Στη συνέχεια ο βουλευτής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με περιπολικό, ενώ εκεί έδωσε κατάθεση και από φωτογραφίες αναγνώρισε κάποιους από τους δράστες. Δήλωσε, δε, ότι ήταν σίγουρος για τους πέντε από τους κατηγορουμένους.
Όσο για το λόγο που δέχθηκε την επίθεση, είπε ότι συνέβη σε αυτόν επειδή είναι βουλευτής, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρχουν και πολιτικές ή γηπεδικές διαφορές.
Από την πλευρά τους, οι δύο μάρτυρες, που μάλιστα ήταν μαζί του την ώρα της επίθεσης, κατέθεσαν πως προπορεύονταν με τα μηχανάκια τους και όταν άκουσαν την αναστάτωση, γύρισαν πίσω. Με τη σειρά τους είπαν πως άκουσαν συνθήματα για τη Μακεδονία και όταν έφτασαν στο σημείο που ήταν ο Π. Κωνσταντινέας, τον είδαν περικυκλωμένο από κόσμο που τον έβριζε και τον χτυπούσε.
 
Η άποψη των κατηγορουμένων
Ο πρώτος κατηγορούμενος κατέθεσε ότι μόλις τελείωσε το παιχνίδι της Καλαμάτας έφθασε στο σημείο και από εκεί περνούσε πολύς κόσμος. Όπως είπε, άκουσε κάποιον να φωνάζει: «Πουλήσατε τη Μακεδονία, προδότες». Ξαφνικά είδε τον Π. Κωνσταντινέα να φρενάρει και αφού κατέβηκε από το μηχανάκι, ζήτησε να μάθει ποιος φώναξε.
Ο πρώτος κατηγορούμενος ανέφερε, επίσης, ότι υπήρξε ένας νεαρός, που δεν ανήκει στο Σύνδεσμο, ο οποίος βιντεοσκοπούσε εκείνη τη στιγμή, ενώ όλο το συμβάν ξεκίνησε, όταν ο βουλευτής πήρε στα χέρια του το κινητό και άρχισε να απειλεί τους συγκεντρωμένους. Ο ίδιος αυτό που είδε μόνο ήταν σπρωξιές και τίποτε άλλο.
Κατά το συγκεκριμένο κατηγορούμενο, όλο το επεισόδιο ήταν στημένο για να προβληθεί ο κ. Κωνσταντινέας.
Τα ίδια ισχυρίστηκε και ο δεύτερος κατηγορούμενος.
Ο τρίτος κατηγορούμενος ανέφερε ότι είδε το βουλευτή να σταματά στο σημείο και αφού αντιλήφθηκε τη βιντεοσκόπηση, άρχισε να απειλεί τους παρευρισκομένους. Κατά τη γνώμη του, πίσω από το όλο συμβάν υπήρχε δόλος, ενώ συμπλήρωσε ότι ο βουλευτής δεν είχε χτυπήματα.
Ένας ακόμα κατηγορούμενος είπε ότι βρέθηκε στο σημείο επειδή είδε την αναστάτωση και άκουσε το βουλευτή να δίνει εντολή να συλλάβουν κι αυτόν, ασχέτως αν βρισκόταν 20 μέτρα μακριά από το σημείο.
Ένας κατηγορούμενος ανέφερε ότι βρισκόταν στο σημείο και άκουσε κάτι για τη Μακεδονία. Τότε-είπε- γύρισε και είδε τον Πέτρο Κωνσταντινέα να σταματά και να έρχεται σε λεκτική αντιπαράθεση με τους συγκεντρωμένους, ενώ από την πλευρά του προέτρεψε άτομο που ήταν μαζί με το βουλευτή να φύγουν, για να τελειώσει το συμβάν. Τότε εμφανίστηκε ένας νεαρός με κινητό και άρχισε να βιντεοσκοπεί, με το βουλευτή να απαντά, όπως είπε, με απειλές. Πρόσθεσε, δε, ότι έφυγε εκείνη τη στιγμή από το σημείο γιατί δεν ήθελε να μπλέξει.
Ο επόμενος κατηγορούμενος μίλησε για τη σχέση του με το Σύνδεσμο, καθώς στο καταστατικό φαίνεται ως πρόεδρος. Όπως σχολίασε, όμως, πρακτικά στο Σύνδεσμο δεν υπάρχει πρόεδρος.
Ο τελευταίος κατηγορούμενος κατέθεσε ότι δεν αναμείχθηκε καθόλου στο συμβάν και βρισκόταν εκεί για να ανοίξει το Σύνδεσμο, για να προσθέσει πως κατά τη γνώμη του ο βουλευτής έπρεπε να φύγει και όχι να ανοίξει διάλογο με τον κόσμο.
 
Ο αθλητικός νόμος
Ξεκινώντας την αγόρευση η εισαγγελέας θέλησε να αποσυνδέσει το παραπάνω συμβάν με το νόμο για την αθλητική βία. Όπως εξήγησε, δεν έλαβε χώρα με αφορμή κάποια αθλητική εκδήλωση, αλλά έπειτα από αυτή, και έτσι ζήτησε να παύσει η δίωξη για την αθλητική βία.
 
Οι ποινές
Ύστερα από 8 ώρες συνεδρίασης το δικαστήριο έκρινε αθώους λόγω αμφιβολιών τέσσερις από τους κατηγορουμένους. Αντίθετα, κρίθηκαν ένοχοι δύο κατηγορούμενοι για βαριά σωματική βλάβη και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 μηνών, ενώ δύο ακόμη κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 μηνών. Όλες, δε, οι ποινές έχουν 3ετή αναστολή.
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση