Κτήριο Τσερπέ: Διαμαρτυρία για αιφνιδιαστική κατεδάφιση – Τι απαντά ο δήμαρχος Μεσσήνης

Κτήριο Τσερπέ: Διαμαρτυρία για αιφνιδιαστική κατεδάφιση – Τι απαντά ο δήμαρχος Μεσσήνης

Η αιφνιδιαστική κατεδάφιση του διατηρητέου κτηρίου Τσερπέ στην είσοδο της Μεσσήνης προκάλεσε αντιδράσεις στους ιδιοκτήτες του ακινήτου, καθώς δεν είχαν καμία ενημέρωση, όπως είπαν, και το έμαθαν μέσω του διαδικτύου.

Μάλιστα, όταν το έμαθαν, προσπάθησαν να σταματήσουν τις εργασίες και επικοινώνησαν με την Αστυνομία, που συνέλαβε τον εργολάβο και το χειριστή μηχανήματος. Ωστόσο, με προφορική εντολή του εισαγγελέα αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι.

Το «Θάρρος» επικοινώνησε με την κυρία Τζένη Τσερπέ, μία εκ των κληρονόμων του συγκεκριμένου ακινήτου, καθώς και με το δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Αθανασόπουλο, με την πρώτη να εκφράζει την πικρία της που δεν την ενημέρωσαν και το δεύτερο να απαντά ότι όλα έγιναν σύννομα, λέγοντας πως προέχει η ασφάλεια των πολιτών.

Τζένη Τσερπέ:«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Πρόκειται ξεκάθαρα για τραμπουκισμό»
«Πλέον δεν ξέρω τι θα γίνει. Από την πλευρά μας, έχει ακολουθηθεί όλη η νόμιμη διαδικασία. Ήδη πήγα στην Αστυνομία και κατέθεσα ότι ως οικογένεια δεν ξέραμε κάτι για την κατεδάφιση. Από εκεί και πέρα, θα γίνει ό,τι ορίζει ο νόμος» σχολίασε η κα Τζένη Τσερπέ στην επικοινωνία που είχαμε.

Και στη συνέχεια ανέφερε: «Υπάρχει μια ολόκληρη ιστορία εδώ και 40 χρόνια με δικηγόρους και μηχανικούς. Όλα αυτά τα χρόνια ακολουθούσαμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Γνωρίζουμε ότι δεν υπήρχε επικινδυνότητα, κάτι που φαίνεται από αλληλογραφία που είχαμε με το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο έπειτα από αυτοψία που είχε κάνει διαβεβαίωνε για το παραπάνω.

Ακόμα, υπήρχε αλληλογραφία προκειμένου να βρεθούν οι πόροι και το υπουργείο Πολιτισμού να μπορέσει να περιφράξει το ακίνητο.

Ξαφνικά αποφάσισε ο Δήμος, επειδή, όπως υποστηρίζουν, έπεσαν τα ακροκέραμα, χωρίς να ενημερώσει την οικογένειά μου και παίρνοντας, υποτίθεται, μια άδεια από την Πολεοδομία προσωρινή για άρση επικινδυνότητας, να κάνει αυτό που έκανε.

Είναι τραγικό ότι γκρέμισαν το πατρικό σπίτι του πατέρα μου χωρίς καν να με ενημερώσουν. Εγώ αυτό το θεωρώ τραμπουκισμό».

Στην ερώτηση αν υπήρχε επικοινωνία κατά το παρελθόν με το Δήμο, η κα Τσερπέ απάντησε ότι υπήρχε γραπτή για να γίνει πράξη αναλογισμού. «Φυσικά, από την πλευρά μας δε θα διαφωνούσαμε να γκρεμιστεί, αν ήταν πράγματι επικίνδυνο, αλλά εφόσον το υπουργείο υποστήριζε ότι δεν είναι, εμείς δε θα προβαίναμε σε τέτοια κίνηση, που ήταν παράνομη. Εμείς τόσα χρόνια πηγαίναμε με το γράμμα του νόμου. Διαφορετικά, τραμπουκισμούς ξέραμε και εμείς να κάνουμε, αλλά δε θέλαμε κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε.

Γιώργος Αθανασόπουλος: «Στόχος μου η προστασία των πολιτών»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης, τον οποίο συναντήσαμε χθες το πρωί στο γραφείο του για να μας σχολιάσει τη συγκεκριμένη ενέργεια, μας ανέφερε: «Από το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησε να υπάρχει κατάπτωση μέρους της τοιχοποιίας από τη στέγη. Το πρωί της Τετάρτης με ενημέρωσαν δημότες για αυτό το ζήτημα και έτσι στο σημείο έσπευσε η Πολεοδομία, που συνέταξε μια έκθεση και μου ζητούσε να προβώ σε κινήσεις άμεσα, για να υπάρξει άρση επικινδυνότητας. Έτσι εγώ έπραξα το αυτονόητο.

Στόχος μου είναι να προστατεύω τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των διερχομένων. Έτσι, έγινε μια γρήγορη διαδικασία για να υπάρξει άρση της επικινδυνότητας.

Το συγκεκριμένο κτήριο είναι σε κομβικό σημείο της πόλης. Όλα τα αυτοκίνητα και οι πεζοί περνούν από εκεί. Άρα ο κίνδυνος να θρηνούσαμε θύματα ήταν άμεσος. Εδώ να σας πω ότι δε θέλω να είμαι ο δήμαρχος που θα παρακολουθεί φαινόμενα όπως τα τραγικά που είχαν σημειωθεί στη Σάμο και στη Λάρισα και μετά να χύνω κροκοδείλια δάκρυα.

Μην ξεχνάμε ότι ο δήμαρχος είναι για να παίρνει και κάποιες αποφάσεις, αποφάσεις υπέρ των πολιτών.

Σχετικά με το κτήριο, που είχε χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, εμείς είχαμε ξεκινήσει τις διαδικασίες να απαλλοτριώσουμε όλο αυτό το τρίγωνο, που προβλέπεται να γίνει χώρος πρασίνου. Έχουμε προχωρήσει και είμαστε σε πολύ καλό στάδιο για την πράξη αναλογισμού, η οποία ξεκίνησε το 2010, και εκτιμώ ότι σε έξι μήνες θα έχουμε τελειώσει.

Εμείς γνωρίζαμε ότι το κτήριο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ενέργεια που κάναμε το απόγευμα της Τετάρτης. Πάνω από όλα για μένα είναι η επικινδυνότητα».

Σε ερώτηση που του θέσαμε για το αν είχαν ενημερωθεί οι κληρονόμοι, ο κ. Αθανασόπουλος απάντησε ότι είχαν ανταλλάξει αλληλογραφία και ότι τους είχε ενημερώσει ότι το συγκεκριμένο ακίνητο έχει ενταχθεί στην πράξη αναλογισμού και θα τύχουν κάποιων αποζημιώσεων, όπως η νομοθεσία προβλέπει, για να περιέλθει «στα χέρια» του Δήμου.

Επίσης, ο δήμαρχος Μεσσήνης υποστήριξε ότι οι κληρονόμοι γνώριζαν για την επικινδυνότητα, έχουν την ευθύνη για ό,τι συμβεί και ενώ είχε υπάρξει αλληλογραφία από την πλευρά του, δεν είχαν αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για να άρουν την επικινδυνότητα, «επομένως, αφού τρία χρόνια δεν έκαναν κάτι, το κάναμε εμείς».

Τέλος ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι ενημέρωσε την κα Τσερπέ τα βράδυ της Τετάρτης με το έγγραφο της Πολεοδομίας, ενώ σήμερα (σ.σ. χθες) θα της έστελνε μία επιστολή για να την πληροφοήσεει για το τι έχει γίνει.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση