Αρχαία Υπαπαντής: Παίρνουν σειρά οι ανασκαφικές εργασίες για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων

Αρχαία Υπαπαντής: Παίρνουν σειρά οι ανασκαφικές εργασίες για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων

Παρουσία του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, του αρμόδιου αντιδημάρχου Ανδρέα Καραγιάννη, στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου υπό την αναπληρώτρια διευθύντρια Χριστίνα Λυκουριά, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελίας Μηλίτση – Κεχαγιά και του αναδόχου του έργου ανάπλασης που εξελίσσεται, πραγματοποιήθηκε χθες αυτοψία στην πλατεία Υπαπαντής εν όψει της έναρξης εκτέλεσης των ανασκαφικών εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση του έργου «Αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή της Πλατείας Υπαπαντής Δήμου Καλαμάτας», με αντικείμενο την ανασκαφική έρευνα στη νότια/νοτιοανατολική περιοχή της πλατείας Υπαπαντής, γίνεται από δημοτικούς πόρους με το ποσό των 182.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε η ανασκαφή να ενταχθεί ως υποέργο στο έργο της ανάπλασης της πλατείας της Υπαπαντής και να γίνουν παράλληλα και τα δύο, όμως η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Καλαμάτας υποστήριξαν ότι αυτό δεν ήταν δυνατό.

Έτσι ο Δήμος ζήτησε και έγινε δεκτό από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού η ανασκαφή να χρηματοδοτηθεί από τον ίδιο, με προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με το υπουργείο Πολιτισμού. 

Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η διαδικασία που ακολουθήθηκε είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση του ανασκαφικού έργου.

Συγκεκριμένα, η κα Μηλίτση-Κεχαγιά σε δηλώσεις της για το θέμα είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όπως και να ‘χει, το χειμώνα, λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι καιρικές συνθήκες στην Καλαμάτα είναι σχετικά ήπιες, νομίζω  θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη διερεύνηση της νοτιοανατολικής γωνίας και στη συνέχεια των τμημάτων της Χρυσοστόμου Θέμελη, όπου ξέρουμε πού ακριβώς είναι τα αρχαία κατάλοιπα, προκειμένου να διερευνήσουμε εις βάθος και να τεκμηριώσουμε τη μορφή του κτηρίου, να προσδιορίσουμε το είδος του κτηρίου, που υποθέτουμε ότι είναι κάποιο δημόσιο οικοδόμημα. Δεν ξέρουμε αν είναι τμήμα της αγοράς ή του γυμνασίου. Εικάζουμε ότι είμαστε εντός των τειχών των Αρχαίων Φαρών και σε κάποιο μεγάλο δημόσιο οικοδόμημα».
Α.Π.