Μεσσηνία: Στο φουλ Γάμοι και Βαπτίσεις!

Μεσσηνία: Στο φουλ Γάμοι και Βαπτίσεις!

Οικονομικά πιο μαζεμένα, όμως, και με λιγότερους καλεσμένους

Οι κοινωνικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα οι γάμοι και οι βαπτίσεις, δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας και των περιορισμών που είχαν εφαρμοσθεί. Φέτος, όμως, είναι η χρονιά τους κι αυτό φαίνεται σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που εμπλέκονται με τα εν λόγω μυστήρια. Αν και, όπως υπογράμμισε και ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, δυστυχώς πλέον στα ζευγάρια υπερισχύουν τα κοσμικά κριτήρια και όχι τα κριτήρια πίστεως για την τέλεση των μυστηρίων.

Οι περισσότερες ημερομηνίες για την τέλεση μυστηρίων έχουν κλείσει για φέτος, κι αν κάποιο ζευγάρι δεν έχει ευελιξία ως προς τις ημερομηνίες που θέλει, τότε θα δυσκολευτεί απίστευτα για να βρει. Γι’ αυτό και ήδη έχουν ξεκινήσει να προγραμματίζονται βαπτίσεις και γάμοι, ακόμα και καθημερινές.

Οι δε πιο προνοητικοί έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν για την οργάνωση του γάμου ή της βάπτισης που θέλουν να κάνουν για του… χρόνου.

Η οικονομική κατάσταση, όπως είναι φυσικό, έχει επηρεάσει και αυτό τον τομέα, καθώς οι ανατιμήσεις έχουν φέρει αύξηση του κόστους, που μπορεί να φτάσει και στο 40%, κι έτσι ο κόσμος αναζητά φτηνότερες λύσεις και σίγουρα λιγότερους καλεσμένους. Οι γάμοι και οι βαπτίσεις, ιδιαίτερα προ κρίσης, με 300-500 καλεσμένους δεν υπάρχουν πια.

Το θετικό είναι ότι στη Μεσσηνία διοργανώνουν το γάμο τους και πολλά ζευγάρια από το εξωτερικό.

Κοσμικά τα κριτήρια
Ο αρχιμανδρίτης, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας και εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, πατήρ Φίλιππος Χαμαργιάς, σημείωσε ότι για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου δεν υπάρχει τόση ζήτηση. Και πρόσθεσε: «Αυτή την περίοδο διαπιστώνω ζήτηση για την ενορία της Αναστάσεως και αυτό καταδεικνύει ότι τα ζευγάρια δεν επιλέγουν την εκκλησία ως χώρο μυστήριου, αλλά ως χώρο μιας κοινωνικής εκδήλωσης. Παλιότερα επέλεγαν την Υπαπαντή, επειδή είναι πολιούχος, αλλά τώρα επειδή γίνονται τα έργα, σταμάτησαν. Δυστυχώς, τα κριτήρια είναι καθαρά κοσμικά και όχι εκκλησιαστικά και πίστεως. Ειδικά στις βαπτίσεις είναι περισσότερες οι απεικονίσεις με τα Μίκυ Μάους μέσα στο ναό απ’ ό,τι οι εικόνες».

Τρέχουν και δε φτάνουν για τη διοργάνωση
Οι περισσότερες Παρασκευές και Σαββατοκύριακα είναι κλεισμένα για την τέλεση κάποιου μυστηρίου, όπως μας τόνισε η κα Μαρία Αντωνοπούλου από το «Wedding planning & decoration», που αναλαμβάνει τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.

Και πέρυσι, όπως μας είπε, ήταν ικανοποιητική η κίνηση με τέτοιες εκδηλώσεις, αλλά φέτος έχει απογειωθεί. «Τα περισσότερα Παρασκευοσαββατοκύριακα είναι κλεισμένα από πέρυσι και έχουμε κάποια ζευγάρια που δε βρίσκουν πλέον και κλείνουν καθημερινές. Ιδιαίτερα, πολλά ζευγάρια από το εξωτερικό, που δεν τους ενδιαφέρει, κλείνουν καθημερινή. Ήδη έχουμε ξεκινήσει και κλείνουμε ημερομηνίες για του χρόνου. Τα δε κέντρα φέτος είναι κλεισμένα και δύσκολα βρίσκεις. Σε εμένα είναι κλεισμένα στο 100%. Θα δούμε σε πολλές εκκλησίες να τελειώνει ο ένας γάμος και να ξεκινάει ο άλλος. Επίσης, φέτος έχουν προκύψει και πολλές βαπτίσεις για Σάββατα, τα οποία όμως είναι κλεισμένα για γάμους», τόνισε η κα Αντωνοπούλου.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις, σημείωσε ότι υπάρχουν σε σύγκριση με πέρυσι, όπως και μεγάλες ελλείψεις σε πράγματα που αφορούν στολισμούς και οργάνωση μιας εκδήλωσης. «Προσπαθούμε να μοιράσουμε την αύξηση που έχει προκύψει, γιατί στον άλλον που έχει κλείσει από πέρυσι δεν μπορείς να του πεις ότι το κόστος ανέβηκε 30-40%», κατέληξε η κα Αντωνοπούλου.

Μαζεμένος ο κόσμος
Διοργανώσεις γάμων και εκδηλώσεων, αναλαμβάνει και η κα Δώρα Βίτσα, η οποία, όπως είπε, έχει αρχίσει να κινείται καλά το κομμάτι των εκδηλώσεων. «Υπάρχουν ακόμα κάποιες ημερομηνίες που μπορεί να κλείσει κάποιος, ενώ όσοι προγραμματίζουν ένα μυστήριο για το Σεπτέμβριο, τώρα ξεκινούν να ψάχνουν ημερομηνίες», τόνισε ακόμη και πρόσθεσε ότι σε σύγκριση με πέρυσι οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 40% και οι ανατιμήσεις συνεχίζονται.

«Γενικώς ο κόσμος είναι μαζεμένος με τα χρήματα και τις τιμές. Προσπαθεί να επιλέξει κάτι πιο φτηνό και καλό, και προσπαθούμε κι εμείς να χαμηλώσουμε το δικό μας κέρδος για να υπάρχει ένα καλό αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια η βάπτιση “δουλεύει” πολύ περισσότερο από το γάμο, ενώ παλιότερα το ζευγάρι επένδυε περισσότερα χρήματα στο γάμο του. Τώρα στους γάμους ζητάνε πιο απλά και λιτά πράγματα, που να είναι ωραία και οικονομικά», συμπλήρωσε η κα Βίτσα.

Ζητάνε λιγότερα
Η κίνηση που καταγράφεται φέτος είναι σαφώς καλύτερη από το 2020 και το 2021, ωστόσο δεν έχει φτάσει τα επίπεδα του 2019, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καλλιτεχνών Φωτογράφων Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Χρόνης Χρονόπουλος.

«Πλήρης ομαλοποίηση της κατάστασης δεν έχει έρθει ακόμα. Φέτος θα γίνουν οι γάμοι που δεν έγιναν το 2021, αλλά δε νομίζω ότι θα γίνουν πολλοί καινούργιοι. Τα μυστήρια που θα γίνουν φέτος σε ό,τι αφορά τους γάμους, θα είναι λιγότερα από το 2019. Η υψηλή ζήτηση είναι από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και μετά τις 15 Αυγούστου και το Σεπτέμβριο, οπότε οι ημερομηνίες κλείνονται ακόμα κι ένα χρόνο νωρίτερα. Υπάρχουν, όμως, ημερομηνίες που μπορεί να κλείσει κάποιος, εκτός κι αν ψάχνει συγκεκριμένη και τότε θα δυσκολευτεί», σημείωσε ο κ. Χρονόπουλος.

Οι τιμές στα φωτογραφεία κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα, όμως, όπως εξήγησε ο κ. Χρονόπουλος, υπάρχει μείωση των παροχών που ζητούν. Σε βαπτίσεις επιλέγουν να έχουν φωτογράφιση και όχι βίντεο στο τραπέζι ή επιλέγουν για το μυστήριο μόνο φωτογράφιση και όχι βίντεο ή πολύς μικρής διάρκειας.

«Υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με παλιότερα. Κόπηκαν πολλά πράγματα με την οικονομική κρίση. Το 2018 και το 2019 είχαν αρχίσει πάλι να έχουν πολύ κόσμο, και περισσότερες φωτογραφίες. Το 2020 και το 2021 ξαναγυρίσαμε στους λίγους καλεσμένους και όχι στα τραπέζια. Αυτό λίγο συνεχίζεται και φέτος. Επίσης, από τα στατιστικά του 2020 είδαμε ότι υπήρχε αύξηση του πολιτικού γάμου, όπως και σημαντική αύξηση στα σύμφωνα συμβίωσης. Αυτά όλα επηρεάζουν τον κλάδο», κατέληξε ο κ. Χρονόπουλος.

Λιγότεροι καλεσμένοι
Η σεζόν έχει ξεκινήσει δυναμικά, όπως σημείωσε η κα Πόλα Κούλη από το «Κτήμα Πόλα», και οι κρατήσεις για εκδηλώσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο. «Αμέσως μετά το Πάσχα άρχισε η κίνηση και έχουν ξεκινήσει οι πρώτες σοβαρές κρατήσεις για του χρόνου. Τώρα έχουμε κρατήσεις από πέρυσι, αλλά γίνονται και φέτος. Αν είσαι λίγο ευέλικτος με τις ημερομηνίες, θα βρεις. Αν και έχουμε κρατήσεις και για Πέμπτες και για Παρασκευές, ενώ έχουμε και γάμους με ζευγάρια που θα έρθουν από το εξωτερικό», σημείωσε η κα Κούλη.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, τόνισε ότι ο Έλληνας τηρεί την παράδοση και ο γάμος είναι μια εκδήλωση που η οικογένεια προγραμματίζει από την ώρα που γεννιέται ένα κορίτσι. «Ο μέσος όρος γενικά υπερβάλλει λίγο με τα έξοδα για ένα γάμο. Και στη βάπτιση παραμερίζει τις έγνοιες για τα παραπανίσια έξοδα. Και στο γάμο, όμως, και στη βάπτιση, αυτό που παρατηρείται είναι ότι αρχίζουν να περιορίζονται οι καλεσμένοι. Γάμοι με 300 και 500 άτομα πια δε γίνονται», πρόσθεσε.

Επίσης χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς, όπως σχολίασε η κα Κούλη, είναι μια αγωνία και μια βιασύνη που φαίνεται να έχει ο κόσμος να προλάβει, μη συμβεί πάλι κάτι έκτακτο. «Έχουμε γάμο που έχει αναβληθεί 2 φορές. Υπάρχει γενικότερα μια αίσθηση ότι είναι σαν μακροβούτι, που βγάλαμε το κεφάλι και περιμένουμε πότε θα ξαναμπούμε. Βλέπουμε ότι για τις κρατήσεις για το φθινόπωρο υπάρχει μια ανησυχία μη γίνει κάτι και έχουμε πάλι τα ίδια», κατέληξε η κα Κούλη.

Της Βίκυς Βετουλάκη