Περιπολίες, drone, όσα έργα μπορούμε και το… σταυρό μας να μην καούμε!

Περιπολίες, drone, όσα έργα μπορούμε  και το… σταυρό μας να μην καούμε!

Επί ποδός για την αντιπυρική προστασία της Μεσσηνίας

Αναλυτική παρουσίαση των έργων, αλλά και των ενεργειών που έχουν γίνει για την αντιπυρική προστασία του νομού έκαναν σε συνέντευξη Τύπου χθες ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Βασίλης Καπέλιος, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, πύραρχος Ανδρέας Καπουράλος, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλης Χατζής και ο διευθυντής Δασών, Γιώργος Σωτηρόπουλος.

Οι περιπολίες, όπως ανακοινώθηκε, έχουν ξεκινήσει, ενώ από τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο Καλαμάτας σταθμεύουν τα δύο πυροσβεστικά PZL.

Καθαρισμοί

Ο κ. Καπέλιος σημείωσε αρχικά ότι στις τρεις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου που πραγματοποιήθηκαν καταγράφηκαν οι απόψεις όλων των φορέων και σε ένα σημαντικό μέρος έχουν επιτευχθεί οι στόχοι. «Οι φορείς έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ είναι σε εξέλιξη ο καθαρισμός των δασικών δρόμων και των αντιπυρικών ζωνών. Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ήδη έχει ξεκινήσει και κάνει καθαρισμό χόρτων και πρανών, ενώ σε ό,τι αφορά τους καθαρισμούς στο δασικό κομμάτι, με εντολή  περιφερειάρχη έχουμε διαθέσει, με δικό μας προσωπικό και καύσιμα προς τις δασικές υπηρεσίες του νομού, τέσσερα μηχανήματα έργου», εξήγησε.

Ακολούθως, είπε ότι θα εγκατασταθούν στη Μεσσηνία 14 υδατοδεξαμενές και αυτή στιγμή γίνεται αποκατάσταση των ζημιών που έχουν εντοπισθεί, ενώ μίλησε για την ετοιμότητα Πυροσβεστικής, Στρατού και Αεροπορίας, που έχουν ήδη ξεκινήσει περιπολίες. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι φέτος ο Στρατός σε κατάσταση συναγερμού 3 θα βγάζει τρία περιπολικά και σε κατάσταση συναγερμού 4 θα βγάζει τέσσερα, ενώ πρώτη φορά αυτά θα είναι αμιγώς στρατιωτικά.

Ο κ. Καπέλιος παρατήρησε ακόμη ότι σε Αεροπορία και Στρατό από την Περιφέρεια έχει διατεθεί ένα όχημα για όποτε το χρειάζονται για περιπολία.

Επίσης, από Δευτέρα θα βγουν δύο εργολαβίες για τον καθαρισμό πρανών σε επαρχιακό και εθνικό δίκτυο του νομού. Θα καθαρισθεί όλο το εθνικό δίκτυο και σε ό,τι αφορά το επαρχιακό, οι καθαρισμοί θα ξεκινήσουν από Καλαμάτα προς Κορώνη – Μεθώνη και από Καλαμάτα προς Πύλο. Από Σουληνάρι προς Ρωμανό και από Καλό Νερό, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους και προς τη Χώρα.

«Αυτό θα γίνει σε πρώτη φάση για να δούμε πού θα φτάσουμε με τα λεφτά που έχουμε. Με ό,τι άλλο περιθώριο υπάρχει, θα οργανωθεί δεύτερη φάση για να καθαρίσουμε και το υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο», κατέληξε ο κ. Καπέλιος.

Σε ερώτηση του «Θάρρους» προς το διοικητή της Πυροσβεστικής για τις χωματερές των Δήμων, από τις οποίες ξεκινούν πολλές πυρκαγιές, ο κ. Καπουράλος είπε ότι έχουν γίνει έλεγχοι, έχουν καταγραφεί τα προβλήματα και έχουν σταλεί αρμοδίως τα αποτελέσματα.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη φωτιά στο «Αλιμάκι», σημειώνοντας ότι αντιμετωπίσθηκε με επιτυχία.

Σχετικά με ελλείψεις στις πυροσβεστικές υπηρεσίες, ο κ. Καπουράλος απάντησε ότι στη Μεσσηνία είναι αρκετά καλά, αλλά πάντα «θα θέλαμε περισσότερους. Είμαστε έτοιμοι και ο σχεδιασμός έχει γίνει βάσει του προσωπικού που έχουμε αυτή τη στιγμή».

Επίσης, αναφέρθηκε στις εθελοντικές ομάδες, κάνοντας λόγο για άψογη συνεργασία, που δεν έχει συναντήσει σε άλλο νομό.

Drone για τις πυρκαγιές

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Χατζής, τόνισε ότι η συνεργασία τους με την Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία είναι άριστη. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διαθέσει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το πιο σύγχρονο drone, το οποίο βρίσκεται στην έδρα της και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλη την Περιφέρεια όποτε χρειασθεί. Έχουν, δε, πιστοποιηθεί χειριστές για αυτό. Επίσης, έχουμε προχωρήσει στη διάθεση ελαστικών και σωλήνων για τα πυροσβεστικά οχήματα», εξήγησε.

Ο κ. Χατζής είπε ότι κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς, εκτός από τα ίδια μέσα, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική γίνεται και μίσθωση είτε μηχανημάτων έργου είτε υδροφόρων.

Σε ό,τι αφορά τη Δασική Υπηρεσία, με απόφαση περιφερειάρχη έχουν διατεθεί, όπως και πέρυσι, μηχανήματα έργου, για καθαρισμούς σε δασικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες. Μάλιστα, ο κ. Χατζής είπε ότι από Δευτέρα η Δασική Υπηρεσία θα έχει στη διάθεσή της ένα grader και ένα ελαστιχοφόρο φορτωτή για τη συντήρηση στο δάσος της Βασιλικής και στο δασικό σύμπλεγμα του Ταϋγέτου.

Η δε Περιφέρεια από το ΠΔΕ, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης προς τις δασικές υπηρεσίες, έχει εξασφαλίσει για το Δασαρχείο Καλαμάτας 70.000 ευρώ για έργα συντήρησης.

Επιπρόσθετα από την Περιφέρεια έχει συνταχθεί μελέτη ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση και ασφαλτόστρωση του δρόμου στον Άγιο Βασίλειο, δηλαδή από Τουριστικό – «Μπάκα λαιμός» έως εκεί που βρίσκεται η υδατοδεξαμενή και σε Άγιο Παντελεήμονα – Κρύα Βρύση. Επίσης και για το δρόμο Σταυρωτό  Δενδρί – Νιοχώρι που είναι στα σύνορα Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, συντάσσεται τεχνική έκθεση, με σκοπό να υποβληθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ο κ. Χατζής αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση 64 νέων δεξαμενών, εκ των οποίων οι 14 στη Μεσσηνία, ανοικτού τύπου και χωρητικότητας 40, 100 και 300 κυβικών μέτρων.

Οι θέσεις που θα τοποθετηθούν υποδείχθηκαν από τριμελή επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας και εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και βασικό κριτήριο ήταν η εύκολη πλήρωσή τους με νερό όταν αδειάζουν.

Τέλος, αναφέρθηκε στις εθελοντικές οργανώσεις, σημειώνοντας ότι πιθανότατα θα υπάρξει και δεύτερη χορήγηση υλικών και συγκεκριμένα, ένδυσης και υπόδησης, που αποτελούν βασικά στοιχεία στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Της Βίκυς Βετουλάκη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ