Νέο συνεδριακό κέντρο στο υπόγειο του Μεγάρου Χορού!

Νέο συνεδριακό κέντρο  στο υπόγειο του Μεγάρου Χορού!

Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Καλαμάτας η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε –πάλι με προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας-την ανάθεση μελετών για την αξιοποίηση μέρους του υπογείου του Μεγάρου Χορού για την κατασκευή συνεδριακού κέντρου και τη μεταστέγαση της Σχολής Χορού της «Φάρις».

Το Μέγαρο Χορού σχεδιάσθηκε όχι ως αποκλειστική αίθουσα διεξαγωγής χορευτικών παραστάσεων, αλλά με προβλέψεις και προδιαγραφές έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σχεδόν του συνόλου των πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως λυρικό θέατρο (όπερα), μουσικές εκδηλώσεις (συναυλίες), κινηματογραφικές προβολές και συνέδρια.

Μέχρι τώρα, μάλιστα, έχει χρησιμοποιηθεί από όλο το φάσμα των παραπάνω εκδηλώσεων με απόλυτη ανταπόκρισή του στις ανάγκες. Μάλιστα, με το μεγάλο φουαγιέ που διαθέτει, το κυλικείο και τον καλαίσθητο και ευρύχωρο προαύλιο χώρο, το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό και ευχάριστο για κάθε διοργάνωση.

Είναι, λοιπόν, απορίας άξιον όταν έχεις μία τέτοια υποδομή στο ισόγειο του Μεγάρου Χορού, να σχεδιάζεις στο ίδιο κτήριο, και μάλιστα στο υπόγειό του, ένα άλλο συνεδριακό κέντρο, με μικρότερες φυσικά δυνατότητες από το υφιστάμενο! Ποιες, άραγε, ανάγκες της πόλης θα καλύψει το νέο υπόγειο συνεδριακό κέντρο που δεν μπορούν να καλύψουν η κύρια αίθουσα του Μεγάρου Χορού, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, το αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος» και τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης μας; Έχουμε τόση ζήτηση που οι παραπάνω χώροι δεν καλύπτουν τις ανάγκες;

Πραγματικά πιστεύω ότι πρόκειται για μια αψυχολόγητη και ατεκμηρίωτη απόφαση της Δημοτικής Αρχής, που πέρα από τις τεχνικές δυσκολίες που πρέπει να επιλυθούν, θα κοστίσει στο Δήμο αρκετές εκατοντάδες ευρώ, χωρίς καμία αναγκαιότητα, τη στιγμή μάλιστα που η υφιστάμενη αίθουσα λίγες μόνο μέρες το χρόνο φιλοξενεί εκδηλώσεις.

Το υπόγειο του Μεγάρου Χορού, που παραμένει αδιαμόρφωτο, διότι το κόστος του ξεπερνούσε τον προϋπολογισμό ένταξης του έργου τότε στο ΕΣΠΑ, προβλεπόταν από σχεδιασμού του ως χώρος που μελλοντικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, κυρίως για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων του Δήμου που στερούνται κατάλληλων και ευρύχωρων αιθουσών για την προετοιμασία των εκδηλώσεών τους.

1. Αντί, λοιπόν, η Δημοτική αρχή να σχεδιάζει ένα νέο μικρότερο συνεδριακό κέντρο στο υπόγειο του Μεγάρου Χορού θα πρέπει να δει με ποιον τρόπο το μέγαρο θα αποκτήσει εκδηλώσεις όλο το χρόνο, ώστε να αυξήσει τα έσοδά του και να γίνει ανταποδοτικό, για να μην επιβαρύνει συνέχεια τον δημοτικό προϋπολογισμό, δηλαδή τους πολίτες της Καλαμάτας και των χωριών της.

Έχω και άλλη φορά υπογραμμίσει την ανάγκη πρόσληψης (ύστερα φυσικά από διαγωνισμό) ενός κατάλληλου στελέχους (manager) που θα γνωρίζει καλά την «πολιτιστική αγορά», το οποίο θα έχει ως μέλημά του την όσο γίνεται καλύτερη και μεγαλύτερη αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού, αλλά και των άλλων πολιτιστικών υποδομών του Δήμου προς όφελος της πολιτιστικής ζωής της πόλης αλλά την αύξηση των εσόδων για τον Δήμο.

2. Πρότεινα, επίσης, στην Οικονομική Επιτροπή ότι αν κάποιο κτήριο του Δήμου έχει ανάγκη από σοβαρές παρεμβάσεις αναβάθμισης (κτιριακά και ενεργειακά), κατά προτεραιότητα αυτό είναι το Πνευματικό Κέντρο. Το κτήριο αυτό λειτουργεί καθημερινά, φιλοξενεί κάθε χρόνο πλήθος εκδηλώσεων και λόγω σχετικής παλαιότητας πρέπει να αναβαθμισθεί.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της αναβάθμισής του και της ορθολογικής αξιοποίησης όλων των χώρων του, προτείνω να μελετηθεί και η μεταστέγαση σ’ αυτό της Δημοτικής Πινακοθήκης που σήμερα στεγάζεται σε άλλο δημοτικό κτήριο (επί της οδού Παπάζογλου απέναντι από το Μουσείο) με αρκετές ελλείψεις, κυρίως στην αδυναμία πρόσβασης ΑμεΑ, αλλά και σε εγκαταστάσεις, προκειμένου η πόλη να έχει μία ενιαία πινακοθήκη, στο πιο επισκέψιμο κτήριο του Δήμου, δηλαδή το Πνευματικό Κέντρο.

Του Β. Τζαμουράνη
Πολιτικού μηχανικού, δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας, επικεφαλής παράταξης «Πρότυπος Δήμος»