Δυναμικές μορφές αγώνα αποφάσισαν οι Αγροκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων-Μεσσήνης-Χανδρινού

Δυναμικές μορφές αγώνα αποφάσισαν οι Αγροκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων-Μεσσήνης-Χανδρινού

Αύριο θα θέσουν τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας

Σύσκεψη πραγματοποίησαν στο Χανδρινού την περασμένη Δευτέρα οι Αγροκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων-Μεσσήνης-Χανδρινού, όπου και αποφάσισαν άμεση κινητοποίηση «για τη διεκδίκηση της επιβίωσής μας» όπως αναφέρουν. Αύριο δε, τα προεδρεία των συλλόγων θα θέσουν τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, ενώ από εβδομάδα μπαίνουν σε πιο δυναμικές μορφές αγώνα.

Όπως σημειώνουν σχετικά: «Η κοροϊδία συνεχίζεται σε βάρος των αγροτών. Σε ακόμα δυσκολότερες συνθήκες με το κόστος παραγωγής και διαβίωσης να έχει εκτοξευτεί, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για δήθεν μέτρα στήριξης στους παραγωγούς, ενώ ταυτόχρονα τους ξεζουμίζει για χάρη των μεγαλεμπόρων, μεταποιητών. Οι παραγωγοί σε όλα τα προϊόντα καλλιεργούν χωρίς να ξέρουν αν θα πληρωθούν και πόσο, ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν 4 και 5 φορές πάνω της τιμής στο ράφι, και όλα αυτά στο όνομα της “ελεύθερης αγοράς” για να θησαυρίζουν ορισμένοι μεγαλέμποροι – εξαγωγείς.

Σειρά έχει και η σταφίδα μετά την περσινή κοροϊδία με τα “αποθέματα“ και τις ανοιχτές τιμές, ακόμη και κάτω του 1 ευρώ, φέτος ενώσεις και έμποροι συμφώνησαν να πάρουν τη σταφίδα στο 1,25, τιμή κάτω του κόστους παραγωγής, αλλά και που δε δίνεται στην πραγματικότητα, μιας και ήδη αγοράζονται σταφίδες πολύ πιο χαμηλά. Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν, όπως είναι η κορινθιακή σταφίδα, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12/9/2022 στο Χανδρινού αποφασίσαμε την άμεση κινητοποίησή μας για τη διεκδίκηση της επιβίωσής μας. Την Παρασκευή 16/9/2022 τα προεδρεία των συλλόγων θα θέσουν τα αιτήματά μας στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας. Ενώ από εβδομάδα μπαίνουμε σε πιο δυναμικές μορφές αγώνα.

Διεκδικούμε:

1.  Κατώτατες εγγυημένες τιμές στη σταφίδα και τα άλλα προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση

2. Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των λιπασμάτων και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

3. Η κυβέρνηση να δώσει λύση με διακρατικές συμφωνίες για εργάτες γης, όπως κάνει πολύ εύκολα για τις εισαγωγές διαφόρων προϊόντων και ειδικά την ώρα της συγκομιδής τους (πατάτα, ελιά Καλαμών) να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα εργατικά χέρια. Να εκδοθούν άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας. Εξασφάλιση σε όλους αριθμού ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής με τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή. Πρόσβαση και κάλυψή τους σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και μέτρα για την προστασία τους από τον κορωνοϊό, με επιτάχυνση των εμβολιασμών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, αποκλειστικά με κρατική ευθύνη.

4.  Να απαγορευτούν οι εισαγωγές σε όλα τα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή. Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Επιπλέον έλεγχος της ποιότητα των εισαγωγών.

5. Διαφάνεια στις αποθήκες ενώσεων και εμπόρων στα αποθέματά τους και τις εισαγωγές-εξαγωγές τους. Να υπάρχει κρατικός έλεγχος στα αποθέματα των αποθηκών, σε τι τιμές εισάγουν-εξάγουν και τι ποιότητας προϊόντα».