Ρύθμιση των “πυροδανείων” με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από σήμερα

Ρύθμιση των “πυροδανείων” με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από σήμερα

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, με την οποία τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις διατήρησης της ισχύος της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, σε περίπτωση ρύθμισης των δανείων που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται δάνεια που δόθηκαν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές.
Για τα εν λόγω δάνεια υπήρχε κενό νόμου, με αποτέλεσμα τα πιστωτικά ιδρύματα που τα είχαν χορηγήσει σε καμία περίπτωση δεν προέβαιναν στη ρύθμιση τους. Με το νόμο 4549/2018 προβλέφθηκε η συγκεκριμένη δυνατότητα και ορίσθηκε ότι με υπουργική απόφαση θα καθορίζονταν ο τρόπος ρύθμισής τους.
Με την εν λόγω απόφαση που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, ο δανειολήπτης μπορεί να απευθυνθεί πλέον στη δανείστρια τράπεζα, να ρυθμίσει το χρέος του και να συνάψει νέα δανειακή σύμβαση.
Τη νέα σύμβαση θα εγγυάται, καθ’ όλη τη διάρκειά της, το ελληνικό Δημόσιο κατά το μέρος που του αναλογεί. Είναι μία θετική εξέλιξη, που ανοίγει το δρόμο για τη ρύθμιση των πυροδανείων που έχουν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Σχετικά με το θέμα αυτό, έγινε ενημέρωση στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, από τη Γενική Γραμματεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και την Ειδική Γραμματεία ιδιωτικού χρέους. Στην ενημέρωση παρευρέθηκαν πρόεδροι των επιμελητηρίων Πελοποννήσου και οι βουλευτές Ηλείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη.
Σε σχετική ανακοίνωση προέβησαν η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Ειδικότερα, ο πρόεδρός του Βαγγέλης Ξυγκώρος, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, σχολίασε: “Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι γενικοί γραμματείς οι περιορισμοί που δεν επέτρεπαν τη δυνατότητα ρύθμισης των παραπάνω δανείων πλέον καταργούνται. Συνεπώς οι δανειολήπτες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μπορούν να απευθυνθούν στις δανείστριες τράπεζες, να διαπραγματευτούν τους όρους ρύθμισης του χρέους τους, με τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης, χωρίς να υφίστανται πλέον ουσιαστικά εμπόδια.
Η νέα δανειακή σύμβαση θα εγγυάται, καθ’ όλη τη διάρκειά της, το ελληνικό Δημόσιο κατά το μέρος που του αναλογεί.
Τα Επιμελητήρια παρακολουθούν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων τραπεζών – δανειοληπτών και θα ενημερώνουν την Γ.Γ. Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, με σκοπό την άρση ενδεχόμενων δυσλειτουργιών. Σε κάθε περίπτωση οι δανειολήπτες μπορούν να απευθύνονται και στο Επιμελητήριο τους για οποιαδήποτε διευκρίνιση”.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Λεβέντης, καλεί τα μέλη του να αξιοποιήσουν στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες τα εργαλεία που τους παρέχει δεσμευτικά πλέον η υπουργική απόφαση Χουλιαράκη για τα Πυρόπληκτα Δάνεια.
Όπως αναφέρει ο κ. Λεβέντης, «η διατύπωση της υπουργικής απόφασης είναι ξεκάθαρη και πρέπει να τύχει σεβασμού από τα πιστωτικά ιδρύματα, αφού πλέον δεν έχουν τίποτα να χάσουν (αντιθέτως θα επωφεληθούν) από τη ρύθμιση των εγγυημένων δανείων και την παροχή σανίδας σωτηρίας σε πολλές χειμάζουσες επιχειρήσεις.
Τέλος, καλούμε τα μέλη του Επιμελητηρίου μας να προσέλθουν στις τράπεζες στις οποίες έχουν εγγυημένα δάνεια από το Ελληνικό Δημόσιο με διάθεση τακτοποίησης των δανείων τους και να υποδεικνύουν στις τράπεζες τις υποχρεώσεις που αυτές έχουν από την υπουργική απόφαση και να μας καταγγέλλουν περιπτώσεις αγνόησής τους από πλευράς των τραπεζών».
Απευθυνόμενος δε στα μέλη του Επιμελητηρίου με πυρόπληκτα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σχολιάζει:
1. Η τράπεζα θα πρέπει να «ξεχνά» την ύπαρξη της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, όταν φέρεται προς ρύθμιση σχετικό δάνειο
2. Η τράπεζα θα πρέπει να διερευνά τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του δανειολήπτη
3. Η τράπεζα θα πρέπει να επιδιώκει την είσπραξη του δανείου από τον ίδιο τον δανειολήπτη
4. Η τράπεζα θα πρέπει να παρέχει ίδιες ή παρόμοιες ρυθμίσεις στα εγγυημένα δάνεια με αυτές που παρέχει στα άλλα
5. Η τράπεζα δεν μπορεί να προβάλει την ύπαρξη της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου ως λόγο απόρριψης αιτήματος ρύθμισης.
Α.Π.