Παπούτσια σε καλώδια στην Καλαμάτα: Shoefiti ή απλά έτυχε;

Παπούτσια σε καλώδια στην Καλαμάτα: Shoefiti ή απλά έτυχε;

Μέρες τώρα είναι κρεμασμένα σε εναέρια καλώδια στη συμβολή των οδών Ρόδων και Χρυσανθέμων δύο ζευγάρια παπουτσιών. Δύο ζευγάρια ίδια, δεμένα μεταξύ τους, που σίγουρα προκαλούν εντύπωση.

Να σημειωθεί δε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο στην Καλαμάτα, ενώ αυτή την περίοδο έχει παρατηρηθεί και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα.

Κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, εντοπίσαμε ότι η εν λόγω κίνηση (βέβαια, στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να έγινε για άλλους λόγους ή απλά τυχαία) αποκαλείται Shoefiti και έχει ξεκινήσει από τη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

Τι συμβολίζει το Shoefiti
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα maxmag.gr, η αρχή αυτής της συνήθειας ανάγεται στη δεκαετία του ’70. Η ονομασία του εθίμου είναι «shoefiti» και προέρχεται από το αγγλικό «shoe» και το «graffiti».

Όμως, κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά γιατί οι κάτοικοι αποφασίζουν να κρεμάσουν τα παπούτσια τους από τα σύρματα.

Ο καθένας το κάνει για διαφορετικό λόγο, γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές θεωρίες.
Για πολλούς τα κρεμασμένα παπούτσια είναι σημάδι της αστικής αποσύνθεσης, της παρακμής και της ερήμωσης μιας περιοχής. 
Δείχνουν πως το σύστημα της περιοχής δε λειτουργεί σωστά και καταρρέει. 
Είναι ένδειξη ότι η κανονική τάξη και η ηρεμία έχουν ανατραπεί. 
Τα παπούτσια που φτιάχτηκαν για να μας προστατεύσουν από το έδαφος, κρέμονται από τον ουρανό.
Όπως το γκράφιτι, έτσι και το shoefiti, είναι μια τέχνη του δρόμου και εμπνέεται ως οφείλει από συμβολισμούς οικονομικοκοινωνικής προσέγγισης, περιθωριακούς ήρωες και underground θεωρίες. 

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα πρώτα παπούτσια κρεμάστηκαν από συμμορίες αγοριών που έκαναν bullying σε παιδιά του σχολείου τους. Τα ανάγκαζαν να βγάζουν τα παπούτσια και τους τα πετούσαν πάνω στα καλώδια για να γυρίσουν στο σπίτι ξυπόλυτα.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν έθιμο των στρατιωτών, καθώς πετούσαν τα άρβυλα μόλις ολοκλήρωναν τη στρατιωτική τους θητεία.

Μία άλλη θεωρία είναι ότι τα πετούν παρθένοι μετά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή ή μαθητές μετά την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς.
Και στις δυο περιπτώσεις είναι σημάδι απελευθέρωσης.

Κρεμασμένα παπούτσια και έγκλημα
Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι μαφιόζοι πετούσαν παπούτσια στα καλώδια, ώστε να «μαρκάρουν» την περιοχή τους. Έτσι, προειδοποιούσαν την Αστυνομία να μην πλησιάζει στο έδαφός τους. Είναι σαν μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στους εγκληματίες και τις Αρχές.

Στην Αμερική υποστηρίζουν ότι τα παπούτσια ανήκουν σε πρώην μέλη της σπείρας που δολοφονήθηκαν σε εκείνον τον δρόμο. Πολλές φορές τα παπούτσια είναι λερωμένα με αίμα. Είναι ένας τρόπος για να τους θυμούνται. Είναι φόρος τιμής στους νεκρούς. Λέγεται πως, όταν το πνεύμα του νεκρού επιστρέψει, θα περπατήσει στο ύψος των καλωδίων και όχι στο δρόμο, γιατί είναι πιο κοντά στον ουρανό.

Για άλλους σημαίνει ότι στην περιοχή μπορεί κάποιος να βρει εύκολα ναρκωτικές ουσίες και ότι εκεί δρουν συμμορίες.

Επίσης μια καλή εξήγηση είναι ότι πολλοί το κάνουν χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Απλώς αντιγράφουν κάτι που είδαν…
Π.Μπ.