Οι σύγχρονες μορφές δακοπροστασίας παρουσιάσθηκαν σε διήμερο συνέδριο

Οι σύγχρονες μορφές δακοπροστασίας παρουσιάσθηκαν σε διήμερο συνέδριο

Στο διήμερο συνέδριο με θέμα «Σύγχρονες Μορφές Δακοπροστασίας των Ελαιώνων», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την  Τρίτη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμετέσχε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Στάθης Αναστασόπουλος, όπως και στελέχη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Πελοποννήσου που ασχολούνται με το αντικείμενο της δακοκτονίας.

Να σημειωθεί πως το συνέδριο διοργανώθηκε από την  Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Εισηγητής ήταν και ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Προτάσεις βελτίωσης του προγράμματος δακοκτονίας-αξιοποίηση νέων τεχνολογιών». 

Όπως σημείωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Αναστασόπουλος, κατά το συνέδριο, μεταξύ άλλων, παρουσιάσθηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σχετικά με την αναδιάρθρωση της δακοκτονίας βάσει ερευνών και μελετών που γίνονται από πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Ειδικότερα, παρουσιάσθηκαν σύγχρονοι μέθοδοι για την καταπολέμηση του δάκου, όπως η οικολογική αντιμετώπιση, η βιολογική καταπολέμηση, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, η χρήση ηλεκτρονικών παγίδων, καθώς και η ανθεκτικότητα του δάκου στα διάφορα σκευάσματα ανά περιοχή.

Τέλος, παρουσιάστηκαν προτάσεις αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για την επιτυχή καταπολέμηση του δάκου.

Στην παρέμβασή του ο κ. Αναστασόπουλος  εστίασε στα εξής τρία θέματα: α) στην ορθή εφαρμογή των κατάλληλων φυτοπροστατευτικών ουσιών στο σωστό χρόνο, β) στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και γεωπληροφορικής για την παρακολούθηση του προγράμματος και γ) στην ανάγκη ύπαρξης επαρκούς επιστημονικού προσωπικού για την υλοποίηση της δακοπροστασίας.