Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου

Συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ετέθη εκτός ημερησίας διάταξης από την περιφερειακή σύμβουλο των «Νέων Δρόμων για την Πελοπόννησο», Τζένη Δημητρακοπούλου, το μεγάλο θέμα του πολυνομοσχεδίου – «σκούπα» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο είχε τεθεί σε διαβούλευση μόλις για τέσσερις μέρες, παρότι περιλαμβάνει 263 άρθρα, ενώ κατατέθηκε την 1η Μαρτίου, την πρώτη μέρα του τριημέρου εθνικού πένθους το οποίο κήρυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξαιτίας του μεγάλου δυστυχήματος στα Τέμπη.

Αξίζει να αναφερθεί, όπως επισήμαναν και οι παρατάξεις της μειοψηφίας, ότι ακόμα και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, όπως η εφημερίδα «Καθημερινή», ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Εκτός του ότι ορίζει το νερό, που είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο προστατεύεται από το Σύνταγμα και τις οδηγίες της Ε.Ε., να υπαχθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που σημαίνει ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή του, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει φωτογραφικές διατάξεις.

Όπως είπε η εισηγήτρια: «Το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού, παρά τις αντίθετες αποφάσεις που έχει λάβει το ΣτΕ, ενώ δόθηκε τέσσερις μέρες προς διαβούλευση μόνο. Πρέπει να πάρουμε απόφαση και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Ο κ. Πετρίτσης έθεσε υπόψη του Σώματος ψήφισμα της ΔΕΥΑ Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων, καθώς η ιστορική λουτρόπολη της Πελοποννήσου ύστερα από 160 χρόνια, αν ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, δε θα έχει πλέον τη διαχείριση του νερού.

Ο κ. Πετράκος, συμφωνώντας με τους προλαλήσαντες, πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλές περιβαλλοντοκτόνες διατάξεις, όπως ότι δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης στην Ελλάδα ανεμογεννητριών εικοσαετίας, που έχουν αποσυρθεί.

Σύμφωνα με την κυρία Δημητρακοπούλου: «Αυτή είναι η τακτική της κυβέρνησης από το 2019, με τέτοιους τρόπους, με τέτοια επιτελική προχειρότητα έχει επιλέξει να νομοθετεί. Με πρόσχημα τις ασφυκτικές προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης ξεπουλά όλα τα αγαθά. Είναι παραβίαση της νομοθετικής διαδικασίας και μας υποτιμά όλους. Ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης του νερού, παρά τα όσα ορίζει το Σύνταγμα, παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ το 2014 και το 2020, παρά την οδηγία της Ε.Ε., που αναφέρει ότι το ύδωρ δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κληρονομιά.

Επίσης, ξηλώνονται οι τελευταίες διατάξεις ασφαλείας που είχε αυτή η χώρα ως προς την προστασία του περιβάλλοντος».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είπε: «Για εμάς πρόοδος σημαίνει οι κατακτήσεις του ευρωπαϊκού κόσμου στον οποίον ανήκομεν. Δε μας αγγίζουν ρητορείες του τύπου συντήρηση και αντίδραση. Να σας πω από την αρχή ότι η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να υπάρχει δημόσια περιουσία. Το έχουμε εκφράσει σε αρκετές περιπτώσεις αυτό. Τα δίκτυα πρέπει να ελέγχονται, όπως τα δίκτυα του φυσικού αερίου, τα αεροδρόμια, οι δρόμοι, πρέπει να αποτελούν δημόσια περιουσία. Άλλο πράγμα η λειτουργία. Μην επαναλαμβάνετε ότι η ιδιωτικοποίηση των τρένων ευθύνεται για την τραγωδία.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, κοινωνικό αγαθό, παρά το γεγονός ότι όταν απελευθερωθήκαμε από τα αγαθά που είχαμε, μοιράζαμε τις πηγές και πολλοί αγωνιστές έπαιρναν από μια πηγούλα».