Φοιτητές Γεωπονίας χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα

Φοιτητές Γεωπονίας  χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα

Σιγή ιχθύος από το τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Οι φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας από επτά Πανεπιστήμια της χώρας κατήγγειλαν πρόσφατα την άρνηση των υπουργείων να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα, με αποτέλεσμα χιλιάδες φοιτητές να βρίσκονται όμηροι αυτής της κατάφωρης αδικίας.

Σε επιστολή τους οι φοιτητές σημειώνουν: «Γεωπονία δύο ταχυτήτων λοιπόν. Για ακόμα μία φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός τραγελαφικού θιάσου, όπου η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία αρνούνται πεισματικά εδώ και πέντε χρόνια να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα. Νεοϊδρυθέντα, τρόπος του λέγειν, καθότι έχουν μεσολαβήσει ήδη 5 χρόνια από το μακρινό 2019, από την πανεπιστημιοποίηση των ΑΤΕΙ, οπότε όλα τα τότε τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων μετεξελίχθηκαν σε 5ετή σύγχρονα Τμήματα Γεωπονίας σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019».

Την επιστολή συνυπογράφουν όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι των νέων 5ετών γεωπονικών τμημάτων. Τα τμήματα Γεωπονικών Σχολών που οι πτυχιούχοι τους δεν έχουν σήμερα επαγγελματικά δικαιώματα ανέρχονται σε 17 στα Πανεπιστήμια Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι την παραίτησή τους υποβάλλουν, με ομόφωνη απόφαση που έλαβαν, όλοι οι καθηγητές της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που εδρεύει στην Άρτα, αντιδρώντας στη διατήρηση της ομηρίας των αποφοίτων, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να τους αποδώσει επαγγελματικά δικαιώματα παρά τις 5ετείς σπουδές τους.

«Αισθανόμαστε ότι η Πολιτεία αμφισβητεί στην πράξη το έργο μας και την ποιότητά του. Έχοντας πλήρη επίγνωση για τις πράξεις μας και με αίσθημα ευθύνης και αξιοπρέπειας, τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφασίζουμε να υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας στην αξιότιμη πρύτανη και να απαλλάξουμε πλέον το Δημόσιο από το κόστος της μισθοδοσίας μας, αφού, όπως φαίνεται, δε μας χρειάζεται» υπογραμμίζουν στην ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης της Σχολής.

«Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο που οδηγούνται, βλέπουν τα όνειρά τους, τα χρόνια τους, το υστέρημα των οικογενειών τους και τις σπουδές τους να σπαταλούνται και ενώνουν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα για να πετύχουν αυτό που η Πολιτεία θα έπρεπε να προβλέψει και να έχει ρυθμίσει νομοθετικά εδώ και χρόνια» σημειώνουν ακόμη.

Οι καθηγητές χαρακτηρίζουν πρόχειρη, βιαστική και αόριστη την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. «Το συγκεκριμένο άρθρο αποπνέει, ακόμη και τώρα, τη διάθεση της Πολιτείας να μη δώσει καθαρή λύση στο πρόβλημα που η ίδια προκάλεσε» επισημαίνουν. «Είναι γραμμένο πρόχειρα και βιαστικά, διατηρώντας το διαχωρισμό σε Γεωπονικές Σχολές που αναφέρονται ονομαστικά και σε όλες τις υπόλοιπες σε σωρό, οι οποίες καλούνται αποσπασματικά και κατά μόνας να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να προβλέπει ρητές προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους, αλλά καταλήγει στην αόριστη αναφορά έκδοσης μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δημιουργώντας οφθαλμοφανή περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων. Όλα αυτά θα τα θέσουμε υπόψη της Εθνικής Αντιπροσωπείας τις επόμενες ημέρες, ώστε κανείς να μην μπορεί να επικαλεστεί εκ των υστέρων άγνοια» υπογραμμίζουν.

Αλήθεια, οι καθηγητές της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα αντιδράσουν;

Α.Π.