Ομαλοποιείται στο πλαίσιο του δυνατού το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων στη Μεσσηνία

Ομαλοποιείται στο πλαίσιο του δυνατού  το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων στη Μεσσηνία

Ζήτημα μείζονος σημασίας εξακολουθεί να αποτελεί η έλλειψη βασικών φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων όλης της χώρας εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Νίκο Ματθιόπουλο, η ακραία κατάσταση που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στα επιμέρους φαρμακεία όλου του νομού φαίνεται να έχει βελτιωθεί αισθητά, κάτι το οποίο δε συνεπάγεται, όμως, οριστική επίλυση του προβλήματος.

«Ομαλοποιούνται στο πλαίσιο του δυνατού οι ελλείψεις σε ορισμένα φάρμακα. Ωστόσο, κάποια αντιβιοτικά με βάση την αμοξυκιλλίνη εξακολουθούν να μην υπάρχουν σε επάρκεια, ενώ αντίθετα παρατηρείται μια ομαλοποίηση σε αντιβιοτικά λόγω της μειωμένης ζήτησής τους αυτή την περίοδο» αναφέρει.

Στο ίδιο πλαίσιο, σχολιάζοντας τις ελλείψεις που παρατηρούνται, υπογραμμίζει: «Η ροή των φαρμάκων δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. Το πρόβλημα που εντοπίζεται τώρα είναι ότι λόγω του εορταστικού κλεισίματος των μεταφορικών δεν έγινε ο απαραίτητος εφοδιασμός σε φάρμακα, ενώ μια νέα μεγάλη έλλειψη που παρουσιάζεται αυτό το διάστημα αφορά σε κάποια συγκεκριμένα σκευάσματα ινσουλίνης για διαβητικούς και συγκεκριμένα εισπνεόμενα. Κι εκεί, όμως, συναντάται το πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα, αφού υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε αυτά τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό.

Γενικά, είμαστε σε πιο ομαλή κατάσταση όσον αφορά κάποια σκευάσματα που το προηγούμενο τρίμηνο ήταν σε έλλειψη, δηλαδή δισκία παρακεταμόλης και συγκεκριμένα αντιβιοτικά για μικρότερες ηλικίες. Άλλωστε, ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έδωσε ένα συμπληρωματικό κατάλογο φαρμάκων, ώστε να σταματήσει η εξαγωγή τους και να υπάρξει μεγαλύτερη επάρκεια στην εγχώρια αγορά, ενώ σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της συνολικής εικόνας έπαιξε και η υποκατάσταση φαρμάκων. Έτσι είμαστε σε θέση να βλέπουμε ότι έχει αρχίσει να λειτουργεί καλύτερα η αγορά».

Περιθώρια βελτίωσης

Όσον αφορά στην εικόνα των ελλείψεων από εδώ και πέρα, ο κ. Ματθιόπουλος σημειώνει ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης, αφού αυτό είναι και μια πάγια ανάγκη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. «Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν κανονικά τα μέτρα, να υπάρχει έλεγχος στην εφοδιαστική αλυσίδα, γιατί εάν δεν υπάρχει έλεγχος στις εισαγωγές και τις εξαγωγές, τότε είναι εύκολο να επιστρέψουμε σε προηγούμενες περιόδους ελλείψεων», εξηγεί.

Οι διορθωτικές κινήσεις

Αναφερόμενος στις κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να αποτραπεί η εικόνα των πολλαπλών ελλείψεων σε φάρμακα, ο κ. Ματθιόπουλος σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή «τρέχει» ο έλεγχος στις φαρμακαποθήκες για τα αποθέματα που υπάρχουν. Ταυτόχρονα, δρομολογείται το ζήτημα αύξησης των τιμών σε ορισμένα φάρμακα χαμηλού κόστους, ώστε να μην εκλείψουν από την ελληνική αγορά και χρειαστεί να υποκατασταθούν με ακριβότερα. Επίσης, δρομολογείται μια πίεση στον ΙΦΕΤ για εισαγωγή φαρμάκων που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά, ώστε να διευκολυνθεί κατά το δυνατόν η κατάσταση.

Πρωτόκολλο συνεργασίας

Από την άλλη πλευρά, κάνοντας λόγο για το πρωτόκολλο συνεργασίας που σύναψαν οι τρεις υγειονομικοί σύλλογοι της Μεσσηνίας (Φαρμακευτικός, Ιατρικός και Οδοντιατρικός Σύλλογος) το προηγούμενο διάστημα, αλλά και την πορεία του έκτοτε, ο πρόεδρος του ΦΣΚ, σημειώνει: «Προς το παρόν η συνεργασία των τριών συλλόγων έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, αφού δουλεύουμε κι άλλα κομμάτια ενδιαφέροντος πέραν των ελλείψεων, όπως είναι οι πιθανές δράσεις σε σχολεία για ενημέρωση γύρω από την υγεία.

Σε κάθε περίπτωση, η αλληλεπίδραση των τριών συλλόγων αφορά και στη συμμετοχή τους σε διάφορα σεμινάρια που πρόκειται να πραγματοποιηθούν μελλοντικά. Άλλωστε, αυτή η συνεργασία βρίσκεται στα “σπάργανα” ακόμα, αφού είναι κάτι καινούργιο, το οποίο όμως φιλοδοξεί να συνεχιστεί, μιας και αποτελείται από τρεις υγειονομικούς επιστημονικούς κλάδους και από νέα άτομα, που έχουμε διάθεση να συνεισφέρουμε στην κοινωνία της Μεσσηνίας μέσα από τη δουλειά μας».

Της Χριστίνας Μανδρώνη