Γιάννης Διαμαντάκος: Από τη Μεσσήνη στην Παλαιστίνη…

Γιάννης Διαμαντάκος: Από τη Μεσσήνη στην Παλαιστίνη…

Ο Μεσσήνιος προπονητής Γιάννης Διαμαντάκος, κάτοικος Βηθλέεμ από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου 2022-2023, όντας ο προπονητής της Μπέιτ Σαχούρ (που προπορεύεται στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Παλαιστίνης) ανέλαβε και την Εθνική ομάδα της Παλαιστίνης.

Παρά τα γεωπολιτικά προβλήματα που υπάρχουν στο μερικώς αναγνωρισμένο κράτος της Παλαιστίνης, μέσω του μπάσκετ υπάρχει διέξοδος στα σπορ.

Όπως λέει και ο ίδιος: «Θεωρώ πώς είναι κάτι ιδιαίτερο για κάθε προπονητή να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία ενός αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και δη του εξωτερικού. Το πλάνο που μου παρουσίασε η διοίκηση της Ομοσπονδίας φτάνει μέχρι την τελική φάση του FIBA Asia 2025.

Σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου έπαιξε και η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται σε μια περιοχή με αρκετές ιδιαιτερότητες. Όλα αυτά αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες στη λήψη αυτής της απόφασης».

Το μπάσκετ έχει αποκτήσει νόημα στην περιοχή και ο 49χρονος τεχνικός από την Καλαμάτα, πρώην προπονητή του Αρκαδικού, του Αγρινίου και της ρουμάνικης Κλουζ, έχει προσφέρει πολύ σημαντικό έργο στην περιοχή.

Με την Εθνική Παλαιστίνης
Πριν λίγες ημέρες, το Κατάρ που έχει προπονητή τον Μάνο Μανουσέλη νίκησε πολύ δύσκολα 60-57 την Παλαιστίνη του Γιάννη Διαμαντάκου, σε αγώνα που έγινε για τα προκριματικά του Πανασιατικού Πρωταθλήματος 2025 που διεξάγονται στη Ντόχα.

Αν μη τι άλλο, μία σπάνια συνάντηση δύο Ελλήνων προπονητών στη Μέση Ανατολή που σηματοδοτεί παράλληλα το «καλό όνομα» που έχει δημιουργήσει ο Έλληνας προπονητής όλα αυτά τα χρόνια.

Η πρόκριση ήρθε και πλέον ο Μεσσήνιος προπονητής επισημαίνει: «Υπάρχει μια αρκετά αξιόλογη γενιά παικτών, κάποιοι από αυτούς αγωνίζονται στο εξωτερικό. Η Ομοσπονδία θέλει λοιπόν να “χτίσει” πάνω σε αυτή τη γενιά με διττό στόχο: την πρόκριση στο Πανασιατικό του 2025 και την ανάπτυξη του αθλήματος σε όλη τη χώρα».

Παράλληλα, ο Γιάννης Διαμαντάκος, εκτός των αγωνιστικών υποχρεώσεων που έχει με την εθνική ομάδα και τον σύλλογό του, ετοιμάζει καμπ προετοιμασίας στην Ελλάδα και φυσικά θα έρθει και από τα μέρη μας (εννοώντας ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ), μόλις εγκριθεί από την Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η Εθνική Παλαιστίνης θα κάνει το βασικό στάδιο προετοιμασίας για τους Πανασιατικούς αγώνες και φυσικά θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και την ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ.

Δίνοντας οδηγίες τους Παλαιστίνιους διεθνείς
Ο Γιάννης Διαμαντάκος γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1974 και είναι κάτοχος πτυχίου καθηγητού Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αλλά και του διπλώματος στην Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Babes–Bolyai Cluz Napoca της Ρουμανίας.

Στην μέχρι σήμερα προπονητική του πορεία, έγινε πρώτα «διεθνής» και στη συνέχεια άρχισε να καθιερώνεται στις εθνικές κατηγορίες του ελληνικού μπάσκετ. Ανέλαβε την Εθνική Ρουμανίας Κ-20, την οποία οδήγησε σε δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, την Icim Arad που συμμετείχε στη Ρουμανική Λίγκα και στο Eurocup, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η αρχή της προπονητικής πορείας του, ήταν μέλος στο προπονητικό τιμ της Μεσσήνης, όταν αυτή συμμετείχε στην Γ’ Εθνική κατηγορία. Ανέλαβε στη συνέχεια την τεχνική ηγεσία του ΑΟ Αγρινίου, όπου πανηγύρισε ανόδους και από το τοπικό πρωτάθλημα έφτασε στην Β’ Εθνική.

Από το παιχνίδι της Παλαιστίνης με το Κατάρ στην Ντόχα
Το 2015 επέστρεψε στη Ρουμανία, για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Energia Targu, που συμμετείχε στο εγχώριο πρωτάθλημα και το Eurocup, για να έρθει στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία του Αρκαδικού στην Α2 κατηγορία, να είναι βοηθός προπονητή στην Α1 κατηγορία στην ομάδα της Λάρισας, πριν αναλάβει εκ νέου τον ΑΟ Αγρινίου με τον οποίο συμπλήρωσε 100 νίκες τον Ιανουάριο του 2020 και σε αυτή την δεύτερη θητεία του τον οδήγησε στην Α2 κατηγορία.

Άμεσο συνεργάτη του στην τεχνική ηγεσία του ΑΟ Αγρινίου είχε έναν ακόμα Μεσσήνιο προπονητή, τον Θόδωρο Γιαννακόπουλο, που πριν μερικές εβδομάδες πανηγύρισε ως βοηθός προπονητή στην Χάποελ Ιερουσαλήμ, την κατάκτηση του Κυπέλλου Ισραήλ.

Τέλος, ο Γιάννης Διαμαντάκος εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΠΚ (Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης) εκπροσωπώντας έτσι την ελληνική περιφέρεια.

Από την θέση που βρίσκεται στην Παλαιστίνη, του ζητήθηκε από την Ομοσπονδία να υπάρξει συνεργασία με τον ΣΕΠΚ, προκειμένου να λάβουν γνώσεις και να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα απευθύνεται σε ηλικίες από 14 έως 20 ετών, με βασικό στόχο την στελέχωση των μικρών εθνικών ομάδων.

Σταύρος Κουκάκης

Πηγή: Basket.gr-EOK Magazine