Στις 31 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εγκαινιάσει το πολυαναμενόμενο τμήμα Πατρών–Πύργου της Ολυμπίας Οδού. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια, τη συνδεσιμότητα και την οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, το οποίο – με σύγχρονες προδιαγραφές και ταχύτητες – μειώνει εντυπωσιακά το χρόνο μετακίνησης και ενισχύει το αίσθημα οδικής ασφάλειας.
Όμως, η τοπική κοινωνία και οι φορείς της Πελοποννήσου δεν πανηγυρίζουν άκριτα. Αντιθέτως, περιμένουν με αγωνία να ακούσουν από τα πλέον επίσημα χείλη αν το κράτος έχει πρόθεση να ολοκληρώσει πραγματικά την Ολυμπία Οδό. Γιατί χωρίς το κρίσιμο τελευταίο κομμάτι Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, ο δρόμος μένει… μισός.
Η συγκεκριμένη διαδρομή, μήκους περίπου 55 χλμ., παραμένει εκτός εργολαβικού σχεδιασμού, παρότι πρόκειται για το σύνδεσμο της Δυτικής Ελλάδας με τη Νότια Πελοπόννησο. Πρόκειται για ένα δρόμο γερασμένο, επικίνδυνο και αποκομμένο από τις νέες οδικές πραγματικότητες. Η οριστική ένταξή του στην Ολυμπία Οδό, με σύγχρονες προδιαγραφές, είναι πάγιο αίτημα δεκαετιών για τους κατοίκους Ηλείας και Μεσσηνίας.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, μάλιστα, οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας συναντήθηκαν –σε μία θυελλώδη συνεδρίαση– με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, όπου απορρίφθηκαν σενάρια τμηματικής κατασκευής. Αντ’ αυτών, επιλέχθηκε η λύση της επέκτασης της υπάρχουσας παραχώρησης, μέσω άσκησης της προβλεπόμενης προαίρεσης.
Η υλοποίηση, όμως, έχει ακόμα μακρύ δρόμο. Το κόστος του έργου, σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό Νίκο Ταχιάο, υπολογίζεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ, αν συμπεριληφθεί και το τμήμα Πύργος–Αλφειός. Παρά ταύτα, το κλίμα είναι θετικό, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Π. Παπανικόλας, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τελική ένταξη του έργου, ενώ εκτιμάται ότι δε θα υπάρξουν αντιρρήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το μεγάλο «αγκάθι», ωστόσο, είναι το πέρασμα από τον Καϊάφα, το οποίο θεωρείται περιβαλλοντικά ευαίσθητο. Εκεί, το σχέδιο προβλέπει διατήρηση της υπάρχουσας χάραξης με ελαφρές βελτιώσεις, ώστε να προστατευθεί το φυσικό τοπίο και να προχωρήσει παράλληλα η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.
Αν όλα κυλήσουν βάσει του αισιόδοξου σεναρίου, οι εργασίες μπορεί να ξεκινήσουν το 2026, με στόχο ολοκλήρωσης ως το τέλος της δεκαετίας. Όμως, για μια περιοχή που μετρά καθημερινά χαμένες ζωές και καθυστερημένες επενδύσεις, τα χρονοδιαγράμματα δε φτάνουν πλέον. Χρειάζεται πολιτική βούληση, διαφάνεια και –κυρίως– σαφές χρονοδιάγραμμα.
Τα εγκαίνια της Πατρών–Πύργου είναι ένα βήμα. Η σύνδεση με Τσακώνα είναι το τεστ αξιοπιστίας. Γιατί χωρίς αυτό το κρίσιμο τμήμα, η Ολυμπία Οδός παραμένει κολοβή – και η Νότια Πελοπόννησος, ξανά, στο περιθώριο.
Α.Π.