Υπ. Περιβάλλοντος: «Μέσα στο 2019 η κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων στην Πελοπόννησο»

Υπ. Περιβάλλοντος: «Μέσα στο 2019 η κατασκευή  του εργοστασίου απορριμμάτων στην Πελοπόννησο»

Οι μισές παράνομες χωματερές της Ελλάδας βρίσκονται στην Πελοπόννησο

Νίκας: “Κλείνουν οι παράνομες χωματερές…Σε 6 μήνες συγκεντρώνω τα σκουπίδια”

Η Ελλάδα κάθε χρόνο πληρώνει πρόστιμο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ και το μισό είναι εξαιτίας των παράνομων χωματερών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, το πρόστιμο επιβάλλεται στην Ελλάδα για 53 παράνομες χωματερές, εκ των οποίων οι 21 είναι στην Πελοπόννησο!
Στην ίδια συνέντευξη, που αφορούσε στο σχεδιασμό του υπουργείου για το θέμα των απορριμμάτων, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Απορριμμάτων, Μανόλης Γραφάκος, ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του εργοστασίου στην Πελοπόννησο αναμένεται εντός του 2019.
Από την πλευρά του, μιλώντας στο «Θ» ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ξεκαθάρισε δύο πράγματα: Πρώτον, για το θέμα των παράνομων χωματερών, πως έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με τον κ. Χατζηδάκη και θα διατεθούν πιστώσεις του υπουργείου, προκειμένου άμεσα αυτές να κλείσουν και να αποκατασταθούν. Δεύτερον, ότι – ασχέτως του πώς θα έχει προχωρήσει το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων – σε 6 μήνες ως Περιφέρεια θα προχωρήσει στη συγκέντρωση των σκουπιδιών, προκειμένου να τα διαχειρισθεί το εργοστάσιο με την έναρξη λειτουργίας του.

Παράνομες χωματερές
Στην προχθεσινή του συνέντευξη ο κ. Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκινά αγώνα δρόμου για να πέσουν υπογραφές σε συμβάσεις έργων διαχείρισης απορριμμάτων, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που αντιστοιχεί σε αυτά, μετά την πάροδο διετίας.
«Έχουν συμβασιοποιηθεί μόλις τα 230 εκατομμύρια ευρώ από τα 940 εκατομμύρια που είναι διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ για τη διαχείριση απορριμμάτων» ανακοίνωσε ο υπουργός. Μάλιστα, κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο δε χρηματοδοτούνται τέτοια έργα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αυτά που εκκρεμούν και είναι αναγκαία για την Ελλάδα, κυρίως της αποκατάστασης των 52 παράνομων χωματερών, της διαχείρισης των λυμάτων και των άλλων αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, στα νησιά, την Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές της χώρας,  είπε ο ΥΠΕΝ, ενώ εξήγησε ότι η Ευρώπη έχει προ πολλού υπερβεί αυτά τα στάδια διαχείρισης απορριμμάτων, προχωρά σε νέες μεθόδους κυκλικής οικονομίας και οι σχετικές δαπάνες δε θα είναι επιλέξιμες.
Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Γραφάκος παρουσίασαν την πολιτική της κυβέρνησης για μια ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων-αποβλήτων κατά την περίοδο 2019-2023.
Τόνισαν τη δεινή θέση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο τομέα, κάνοντας λόγο για τέσσερα ζοφερά στοιχεία:
-Στην Ελλάδα λειτουργούν ακόμη 53 παράνομες χωματερές (22 από αυτές στα νησιά και 21 στην Πελοπόννησο), για τις οποίες τιμωρείται με πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ ανά έτος
-Η Ελλάδα, με ποσοστό 18,9%, κατέχει την 24η θέση στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που εφαρμόζουν την ανακύκλωση, ενώ αντίθετα είναι μία από τις πρώτες στην ταφή απορριμμάτων, με ποσοστό 80%
-Παρατηρείται πολύ χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για το θέμα
-Πονοκέφαλο δεν προκαλεί μόνον η διαχείριση των αστικών αποβλήτων, αλλά και των βιομηχανικών, των γεωργοκτηνοτροφικών, των νοσοκομειακών και των κατασκευαστικών, τα οποία στο σύνολό τους ξεπερνούν σε όγκο τα αστικά.

Εντός 2019 το εργοστάσιο
Οι προτεραιότητες του υπουργείου σε πλάνο τετραετίας έχουν ως εξής:
-Επικαιροποίηση του εθνικού σχεδιασμού με στόχους μετρήσιμους
-Εφαρμογή του μέτρου του καφέ κάδου (για τα οργανικά απόβλητα) σε ολόκληρη τη χώρα και ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργοστασίων
-Επέκταση των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) ακόμη και μέσω ΣΔΙΤ. Σήμερα υπάρχουν έξι, από τις οποίες οι τρεις αποτελούν ΣΔΙΤ και λειτουργούν με νέα τεχνολογία, ενώ σε δημοπράτηση είναι 12 έργα, τρία σε αναμονή (στην Πελοπόννησο) και πέντε σε κατασκευή. Όπως σημείωσε ο κ. Γραφάκος, η κατασκευή του εργοστασίου στην Πελοπόννησο, που «σέρνεται» τα τελευταία χρόνια, αναμένεται εντός του 2019, καθώς οι τοπικές Αρχές στηρίζουν τη λειτουργία του
-Ενίσχυση του ποσοστού ανακύκλωσης από 18,9% σε 30%. Θα ισχύσουν προγράμματα επιβράβευσης νοικοκυριών, που υιοθετούν και προωθούν την ανακύκλωση. Ένα από αυτά είναι και η «πράσινη κάρτα», με την οποία οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν προϊόντα με έκπτωση από επιχειρήσεις ευαίσθητες σε περιβαλλοντικά θέματα
-Κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου για την επεξεργασία των χημικών και των γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων
-Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων στις τουριστικές περιοχές.

Νίκας: «Σε 6 μήνες παίρνω τα σκουπίδια»
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον περιφερειάρχη Παν. Νίκα, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, σημείωσε ότι το πρώτο θέμα που πρέπει να λήξει είναι αυτό των απαλλοτριώσεων. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατατέθηκε η εισήγηση όπως ακριβώς είχε συνταχθεί από την Περιφερειακή Αρχή του κ. Τατούλη. «Με το που θα τελειώσουν οι δικαστικές εκκρεμότητες, εγώ σε 6 μήνες θα έχω πάρει σκουπίδια, έστω κι αν τα έχω ντεπό, να τα διαχειρισθεί το εργοστάσιο όταν γίνει. Είναι καλό το κλίμα και υπάρχει συνεργασία με τους δημάρχους.
Το δεύτερο είναι ότι θα γίνει πλήρης αποκατάσταση των χωματερών με χρήματα από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Έχω συνεννοηθεί με τον κ. Χατζηδάκη και θα μου δώσει πιστώσεις, καθώς υπάρχει διαθέσιμο 1 δισ. ευρώ. Αυτά θα κλείσουν άμεσα», εξήγησε ο κ. Νίκας.

Της Βίκυς Βετουλάκη