Η Καλαμάτα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος της ποδηλατικής κοινότητας, καθώς αποτελεί το τερματικό σημείο του Transcontinental Race No.12 (TCRNo12), ενός εκ των πλέον αναγνωρισμένων αγώνων ultra-distance ποδηλασίας παγκοσμίως.

Ο αγώνας, διοργάνωση της βρετανικής Lost Dot, ξεκίνησε στις 19 Ιουλίου στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, με τη συμμετοχή 424 αθλητών από όλο τον κόσμο, μεμονωμένων αναβατών και ζευγαριών.

Πρόκειται για αγώνα ενιαίου σταδίου χωρίς διακοπή χρόνου, στον οποίο κάθε αθλητής σχεδιάζει και χαράσσει μόνος του τη διαδρομή του, χωρίς εξωτερική υποστήριξη, κουβαλά μαζί του μόνο ό,τι μπορεί να μεταφέρει και εξασφαλίζει μόνος του διατροφή και διανυκτέρευση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Η συνολική απόσταση ανέρχεται σε περίπου 4.000 χιλιόμετρα, με τέσσερα υποχρεωτικά σημεία ελέγχου στη διαδρομή: στο Φλαμ της Νορβηγίας, στα όρη Τάτρα στα σύνορα Τσεχίας-Σλοβακίας, στο Σεράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και στο Λεσκόβικ της Αλβανίας. Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής διέρχεται από την Αρχαία Ολυμπία πριν καταλήξει στην Καλαμάτα, ύστερα από περίπου 170 επιπλέον χιλιόμετρα.

Όπως αναμενόταν ο πρώτος αθλητής έφτασε στην Καλαμάτα χθες και ήταν ο Ελβετός Robin Gemperle, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής του αγώνα για το 2026, με χρόνο 10 μέρες, 8 ώρες και 55 λεπτά. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες θα καταφθάνουν σταδιακά έως τις 8 Αυγούστου, ημερομηνία λήξης του αγώνα. Από τους 424 αθλητές που ξεκίνησαν, εκτιμάται ότι 150 έως 200 θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη διαδρομή και να φτάσουν στην Καλαμάτα εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου.

Η παρουσία εκατοντάδων διεθνών αθλητών, καθώς επίσης της ομάδας διοργάνωσης, ακολούθων και δημιουργών περιεχομένου για τον αγώνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσφέρουν στην πόλη μας παγκόσμια προβολή σε ένα ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στους λάτρεις της ποδηλασίας και του υπαίθριου τουρισμού από όλη την Ευρώπη.

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Καλαμάτας, Γιώργος Λαζαρίδης, δήλωσε: «Το γεγονός ότι η Καλαμάτα επιλέχθηκε ως τερματικό σημείο ενός αγώνα με τόσο ισχυρή διεθνή αναγνωρισιμότητα στον χώρο της ultra-distance ποδηλασίας αποτελεί σημαντική ευκαιρία προβολής για την πόλη. Οι αθλητές που θα φτάνουν τις επόμενες ημέρες γνωρίζουν την Καλαμάτα ως προορισμό και ευχόμαστε σε όλους καλή δύναμη για το τελευταίο κομμάτι ενός εξαιρετικά απαιτητικού ταξιδιού»

Το Transcontinental Race διοργανώνεται από το 2013 και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς στον χώρο της αυτοϋποστηριζόμενης ποδηλασίας μεγάλων αποστάσεων, με αξίες που εκφράζουν την αυτονομία, την ακεραιότητα και το πνεύμα κοινότητας των συμμετεχόντων.

Περισσότερες πληροφορίες για τον αγώνα και τη θέση των συμμετεχόντων στο χάρτη: https://www.lostdot.cc/race/tcrno12

Τα πιο σχετικά.